Bazalka

Léto v plném proudu a některé z vás ještě čeká dovolená ve Středomoří, kde zajisté okusíte jídla ochucená snad nejpoužívanější bylinkou v této oblasti. Inspirujte se a udělejte si dovolenou na talíři už teď. A pro ty, co ji už mají za sebou, tak aby si ji mohli stále připomínat.

Bazalka je velmi aromatická jednoletá bylina, která je díky svému všestrannému použití velmi oblíbená. Můžete ji používat v kuchyni, léčitelství, a nebo jen tak na okrasu.

Bazalka pravá je jednoletá bylina, která patří do čeledi hluchavkovitých (lamiaceae), a existuje asi 60 druhů. Původně pochází z tropů Afriky a Asie. Dorůstá do výšky 15 až 60 cm, sklízí se v období dubna až října, ale nejlepší je listy sklízet před rozkvětem, neboť po odkvětu jsou listy tuhé a trpké. Kvete v období července až září.

* Latinský název této bylinky zní Ocinum basilicum. Je odvozený od řeckých slov ozein – voněti a basileus – král. Volně můžeme přeložit jako voňavá královna, což bazalka opravdu je.

Bazalka v kuchyni

Bazalka má v kuchyni mnohostranné použití. Obvykle se používají jen lístky, které můžete nasekat, rozdrtit, natrhat, a nebo nechat celé.

bazlka a rajčata

Bazalka je oblíbenou surovinou při přípravě jídla zejména v zemích jižní Evropy. Vždyť například k pravým italským specialitám (pizza, polévka minestrone, pesto a různé omáčky k těstovinám) bazalka prostě neodmyslitelně patří. Vyrábí se z ní oblíbené italské pesto.

Kromě výborné chuti je vhodné bazalku také používat pro zvýšení biologické hodnoty pokrmů (vitamíny, minerální látky a ostatní bioaktivní látky).

Za čerstva můžete bazalku přidat:

  • k rajčatům, většinou doplněných o mozarellu a olivový olej,
  • do bylinkového másla,
  • do omáček,
  • do salátů,
  • ke všem druhům masa a ryb, připravených jak pečením, tak grilováním,
  • do zeleniny,
  • do polévek,
  • k přípravě pizz
  • do těstovinových a luštěninových pokrmů.

Bazalka, jako zelené koření, se používá i v šetřících dietách, kdy není doporučováno ostré koření.

Ve studené kuchyni se využívá také v podobě bylinkového octa, marinády nebo dresinku.

Dá se i tepelně upravit, ale vařte ji jen krátce, aby neztratila charakteristické aroma.

Bazalku můžete také přidat do sladkých jídel, například do sorbetu nebo ke zdobení.

Z listů a semen bazalky se také získává olej.

Léčivé účinky bazalky

  • Z léčivých účinků je bazalce připisována podpora trávení, podpora chuti k jídlu a zklidňující účinky.  Výluh z bazalky mírní nadýmání.
  • Můžete ji používat také jako kloktadlo díky antiseptickým účinkům k výplachu dutiny ústní, působí proti bronchitidě, nachlazení, horečce.
  • Bazalka by měla snižovat hladinu glykémie (krevního cukru).
  • Jestli nemáte rádi otravný hmyz, můžete ji též použít jako repelent proti komárům a květináč na parapetu údajně pomáhá odhánět mouchy. Bazalka se také používá jako kadidlo.

Bazalka jako balzám na nervy

Silice obsažené v této rostlince se považují za jedny z nejúčinnějších látek, které blahodárně působí na náš nervový systém. Výtažky bazalky obsažené v éterických olejích pomáhají při stresu, únavě a nervozitě.

Bazalka z obchodu, anebo ze semínka?

Bazalku si můžete téměř kdykoliv zakoupit v předpěstovaném květináči nebo se můžete pokusit vypěstovat ji sami.

Pokud nemáte zrovna zahrádku, postačí bazalce i truhlík na okně, balkoně nebo doma v bytě. V bytě však potřebuje dostatek světla a tepla.  S předpěstováním bazalky ze semínka začněte v březnu nebo dubnu. Nachystanou nádobu vyplňte organickým kompostem, do kterého namíchejte trochu perlitu, který zajistí lepší růst rostliny díky provzdušňování.

Semínka zasejte do nádoby řídce a mírně je prstem přitlačte. Dostatečně bazalku zalévejte. V zalévání se doporučení liší – někde doporučují zalévat pouze ráno, jinde ráno a večer. Při zalévání se snažte nepokropit listy, venku se snažte bazalku chránit před deštěm, jinak se na listech vytvoří černé skvrny. Pěstujte ji na slunném místě. Asi za 3 týdny uvidíte vzrostlé rostlinky. Ty přesaďte do větších květináčů nebo je můžete na konci května přesadit přímo ven na záhon. Je nutné neustále zastřihávat vrcholové výhony, rostlina pak zůstane košatá. A pokud ji budete pěstovat venku, chraňte ji v období pozdních mrazů, chladných nocí a také před plži. 

Bazalku můžete sklízet během celého růstu, než začne kvést. Pokud budete rostlinky seřezávat a nevytrhávat, na podzim Vás potěší druhá úroda. Bazalku však můžete znovu zaset i na podzim, v tomto období už však jen doma nebo ve skleníku v příznivých podmínkách.

Uchovávání

Pokud si budete chtít bazalku uchovat i přes období, kdy není dostupná, je vhodnější ji zmrazit, naložit do oleje, octa nebo soli. Sušení je méně vhodné, neboť bazalka sušením ztrácí chuť.

 

A co vy, milý čtenáři, máte rádi bazalku? Máte nějaké oblíbené nebo neobvyklé recepty s bazalkou nebo její použití? Pěstujete si bazalku ze semínka nebo si koupíte vzrostlou bylinku v obchodě? Nebo kupujete sušenou bazalku jako koření v sáčku?

 

Zdroje:

*
*