Celiakie, aneb když dieta léčí…

Štítky:

Setkali jste se ve vašem okolí s člověkem, pro kterého celiakie není pouze neznámý odborný termín, ale každodenní realita? Nebo si jen rádi rozšiřujete své obzory? Potom čtěte článek.

Určitě jste si už někdy při nákupu potravin povšimli na obalu malého kulatého loga, zobrazujícího přeškrtnutý klas. Popřípadě jste narazili při pročítání etikety určité potraviny na označení „přirozeně bezlepkový výrobek“. V hlavě vám možná naskočilo cosi o bezlepkové dietě a celiakii. Víte ale, co skutečně toto autoimunitní onemocnění obnáší, jaké jsou jeho příčiny, důsledky a léčba? Setkali jste se ve vašem okolí s člověkem, pro kterého celiakie není pouze neznámý odborný termín, ale každodenní realita? Nebo si jen rádi rozšiřujete své obzory, a to nejen v oblasti výživy a zdraví? Potom čtěte následující článek.

O celiakii

Celiakie neboli celiakální sprue je onemocnění způsobené tvorbou protilátek proti vlastním buňkám sliznice tenkého střeva, která se u vnímavých jedinců nastartuje po požití potravy obsahující lepek. Je doprovázena častými průjmy, zažívacími obtížemi a zhoršeným vstřebáváním živin, v důsledku kterého se u pacientů rozvíjí podvýživa nebo choroby podmíněné nedostatkem některých vitaminů a minerálních látek. Při nedostatečně léčené celiakii jsou pacienti také vystaveni zvýšenému riziku vzniku nádorových onemocnění, neboť poškozenou sliznicí tenkého střeva proniká zvýšené množství škodlivých látek.

Lepek – nepřítel všech celiaků

Za potíže všech pacientů trpících celiakií je zodpovědný lepek neboli gluten. Jedná se o jednu z bílkovin, obsažených v obilninách (pšenici, žitu, ječmeni a ovsu). Český název této bílkoviny vychází z faktu, že při pečení způsobuje soudružnost těsta, čili „lepí“. Nesnášenlivost lepku u nemocných celiakií je podmíněna jeho toxickým působením na sliznici tenkého střeva vnímavých osob, spojeným s tvorbou autoprotilátek (protilátek proti strukturám vlastního těla) proti buňkám sliznice tenkého střeva. Dochází tak k rozsáhlým změnám její struktury i funkce, v některých případech až k vyhlazení klků, což jsou struktury nezbytně nutné pro správné fungování tenkého střeva. Tyto změny jsou u většiny pacientů vratné a při správném a důsledném dodržování bezlepkové diety dochází k jejich ústupu až vymizení. Existují však i případy, u kterých se tak nestane.

Jak poznám, že trpím celiakií

Hlavní příznaky celiakie lze rozdělit na abdominální, neboli břišní a extraabdominální, čili mimobřišní, celkové. Nelze ovšem zapomínat na to, že zvláště u dospělých je poměrně častý výskyt mírných forem celiakie, které jsou provázeny méně vyvinutými příznaky, nebo probíhají zcela asymptomaticky (tzv. bezpříznaková forma celiakie).

Břišní příznaky

  • časté průjmy
  • bolesti břicha
  • nadýmání a trávicí obtíže
  • plynatost

Celkové příznaky

  • únava a slabost
  • úbytek na váze
  • podvýživa
  • obecně nedostatek základních živin, některých vitaminů a minerálních látek, způsobený malabsorpcí (poruchou vstřebávání) těchto látek narušenou sliznicí tenkého střeva
  • otoky dolních končetin
  • u dětí poruchy růstu, obtížné přibývání na váze, obecně špatně prospívají
  • anemie (chudokrevnost) způsobená nejčastěji nedostatkem železa
  • osteoporóza způsobená nedostatečným přívodem vitaminu D a vápníku
  • poruchy imunity
  • zvýšená náchylnost k infekcím
  • ledvinové a žlučové kameny
  • kožní problémy
  • laktózová intolerance (nesnášenlivost mléčného cukru) vyskytující se u pacientů s neléčenou či nedostatečně kompenzovanou celiakií

Projevy a výskyt celiakie

Celiakie se může projevit v průběhu celého života. V některých případech již během prvního roku života dítěte, kdy jsou do jeho jídelníčku zařazeny např. obilné kaše, obsahující lepek. V dětství dochází k odhalení celiakie nejčastěji v období do 12. roku. Během puberty obvykle dochází k uklidnění příznaků, což ale neznamená, že je možno ukončit dietu. K dalšímu rozvoji onemocnění dochází mezi 20. a 30. rokem, u žen též kolem 50. a mužů kolem 40. roku života. Ale ani rozvoj celiakie po 60. roce není výjimkou.
Problémem zůstává včasná diagnostika, která se uvádí pouze u 10 – 20 % pacientů.

Co dělat při podezření na celiakii

Pokud pojmete podezření, že vy sami nebo někdo ve vašem okolí trpí nesnášenlivostí lepku, měli byste věnovat zvýšenou pozornost následujícím faktům:

  • výskyt celiakie nebo trávicích obtíží v příbuzenstvu
  • typické příznaky celiakie v dětství – nadýmání, časté průjmy, menší vzrůst, plynatost, bolesti břicha
  • oteklé nohy
  • zvětšené břicho
  • nadýmání, plynatost, zvýšená peristaltika (pohyb střev)

Při podezření na celiakii neváhejte s návštěvou u praktického lékaře. Pro potvrzení či vyvrácení diagnózy celiakie bude třeba provést odběr krve a moči pro vyšetření krevního obrazu a biochemických ukazatelů typických pro celiakii.

Pro přesnou diagnostiku celiakie je nezbytné provést též biopsii tenkého střeva – odběr vzorku střevní sliznice, nejčastěji s pomocí speciálního nástroje zaváděného přes konečník, tzv. enteroskopu. Výsledky biopsie ukazují na míru poškození střevní sliznice a klků.

Po potvrzení diagnózy bude nutné zahájit bezlepkovou dietu. Dále bude sledována odpověď těla na dietu, u většiny pacientů dojde k vymizení příznaků a vyhojení sliznice tenkého střeva.

Vhodné potraviny

Z jídelníčku je při bezlepkové dietě nutné vyloučit pečivo a přílohy obsahující lepek. Může se proto na první pohled zdát, že celiak nebude mít co jíst např. jako přílohu. Naštěstí však zbývá poměrně dost surovin přirozeně bezlepkových, ze kterých lze vyrobit i mouku a tu použít při výrobě bezlepkových variant nevhodných pokrmů. K potravinám vhodným pro bezlepkovou dietu patří:

  • brambory
  • kukuřice: kukuřičná mouka, cornflakes (zde pozor na příměsi)
  • rýže: natural, parboiled, rýžová kaše, vločky, nudle…
  • pohanka
  • amarant (laskavec), quinoa (merlík čínský)
  • jáhly
  • soja
  • speciální bezlepkové těstoviny a pečivo
  • ovoce a zelenina
  • maso
  • mléčné výrobky (pokud pacient zároveň netrpí laktózovou intolerancí !, avšak sýry a kysané mléčné výrobky by neměly způsobovat potíže)
  • (víno, kvalitní destiláty- v malé míře jsou povoleny)

Čemu se vyhnout

Vzhledem k tomu, že nám jde o to, abychom se vyhnuli lepku, který je obsažen v obilninách, naprostým tabu by pro celiaka měly být následující potraviny:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen
  • oves

Tyto obilniny a všechny výrobky z nich, popřípadě výrobky obsahující byť malé množství z výše uvedených je třeba při dodržování bezlepkové diety ze stravy vyloučit. Pro úplnost se tedy jedná o:

  • pekařské a cukrářské výrobky obsahující dané obilniny: chléb, pečivo, žemle, bagety, pizza, buchty…
  • knedlíky, těstoviny (kromě speciálních bezlepkových variant)
  • vločky a kroupy pšeničné, žitné, ječmenné a ovesné a různé druhy müsli
  • pokrmy obsahující strouhanku, pokrmy „v těstíčku“
  • sušenky, oplatky, müsli tyčinky, čokolády s náplní
  • nekvalitní uzeniny
  • pivo

Bezlepková dieta – lék na celý život

Přestože skutečnost, že trpí nesnášenlivostí lepku může být v prvních chvílích pro pacienty dost traumatizující, zvláště pro ty, kteří nebyli v životě zvyklí se omezovat dietou či jakýmkoli jiným způsobem, dobrou zprávou je to, že lék na ni existuje a je v zásadě prostý. Vyloučit lepek ze své stravy a začít trvale a důsledně dodržovat bezlepkovou dietu. Přináší to s sebou mnohá úskalí a není to vždy jednoduché, ať už po psychické či praktické stránce – odměnou vám ale bude to, že při správném dodržování diety se bude fyziologie a zdravotní stav vašeho těla jen minimálně odlišovat od zdravých lidí! Tak hlavu vzhůru! Pokud se nad své problémy dovedete maličko povznést a uvědomíte si, že správně a vhodně jíme proto, abychom prožili krásný kvalitní život, půjde nám to určitě lépe. Je možné spokojeně žít a užívat si jídlo i bezlepkově.

Štítky: