Celozrnné pečivo

Ti, co dbají na zdravou výživu či svoji linii na něj určitě nedají dopustit. Přinášíme shrnutí, jaké má výhody, jaké nástrahy na nás mohou číhat, a zda po něm můžeme zhubnout.

To, že bychom měli vyměnit bílé pečivo za celozrnné není dnes už žádná novinka. Doporučení, že bychom měli celozrnné pečivo zařadit do svého jídelníčku, jste zaručeně už někde četli nebo slyšeli. Důvody, proč tomu tak je, se dozvíte v následujícím textu. Také zmíním, zda je lepší pro hubnutí a proč a navíc uvádím i pár rad, které vám pomohou zorientovat se na obalech pečiva (pokud na něm tedy nějaké je).

Proč upřednostňovat celozrnné pečivo před bílým?

V první řadě se budu věnovat zdravotnímu hledisku, protože pozitivních účinků na náš organismus má celozrnné pečivo opravdu mnoho. Ale nechci také zapomenout na důležitý aspekt, který ovlivňuje to, zda ho vůbec budeme jíst. A to je chuť. Celozrnné pečivo, ale to platí i o vícezrnném, je velice chutné a má mnohem plnější chuť. Může nám připomínat chuť oříšků a nebo chutná po těch semínkách, které bývají často přidávány. Navíc se na našem trhu stále rychleji rozšiřuje sortiment celozrnných či vícezrnných druhů chleba či jiného pečiva, a tak je můžeme neustále obměňovat. Tak nás nemohou téměř omrzet a můžeme zkoušet stále nové druhy.

Celozrnné pečivo je pro náš organismus zdrojem mnoha látek, které nám bílé pečivo neposkytne. Tedy mimo energie, kterou dodávají oba druhy. Ale to „gró“ spočívá především v tom, že celozrnné pečivo se vyrábí z mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna. A ty jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Narozdíl od této, je bílá (většinou jde o pšeničnou) mouka mletá jen ze středů jednotlivých zrn, a je tak ochuzena o prospěšnou vlákninu a také spoustu minerálních látek a vitaminů.

Cenná vláknina

Když se mluví o vláknině, myslí se tím nestravitelné zbytky potravy. Jinak řečeno jedná se o složky potravy, které naše tělo neumí strávit, protože na ně nemá štěpící enzymy. Ale proč je tedy tolik ceněna?

Vláknina i přesto, že není trávena má na náš organismus a především na náš zažívací trakt (zejména funkci střev) velmi příznivé účinky. Jsou známé dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná. Každá z nich působí jinak, ale každá je velmi prospěšná.

  • nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě, v žaludku působí pocit sytosti a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu), působí rovněž preventivně proti rakovině střev, mimo jiné působí i jako prevence proti zubnímu kazu.
  • rozpustná vláknina reguluje absorpci a trávení sacharidů, tuků a především cholesterolu v tenkém střevě, váže žlučové kyseliny, navíc je potravou pro bakterie tlustého střeva, které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a ty jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva. Laicky řečeno je udržuje zdravé.

Denně bychom měli zkonzumovat alespoň 30 g vlákniny a toto množství bude snáze dosažitelné, když se naučíme celozrnné pečivo konzumovat pravidelně a nejlépe ho vyměníme za bílé.
(Pro děti platí pravidlo: věk + 5″.)

Srovnejte

Bílé pečivo obsahuje kolem 3 g vlákniny na 100 g, zatímco celozrnné až kolem 9 g na 100 g.

Zhubneme, když vyměníme bílé pečivo za celozrnné?

Většina lidí začne konzumovat celozrnné pečivo s tím účelem, že chce zhubnout. Nahradí tak bílé pečivo a myslí, že automaticky začne shazovat kila. Tak to ale nefunguje. Pro své tělo jste udělali velmi pozitivní krok k lepšímu, ale pokud neomezíte množství snězeného pečiva, tak kilečka dolů nepůjdou. Protože množství energie v bílém pečivu a v celozrnném je téměř stejné, v celozrnném mnohdy i víc, zvláštně pokud jsou přidány různá semínka. Ale neházejte flintu do žita. S celozrnným pečivem přesto můžete hubnout. Má totiž mnohem nižší glykemický index a tudíž vás zasytí na delší dobu. (Hladina cukru je po delší dobu vyrovnaná a vás nehoní mlsná). Což se o bílém pečivu rozhodně říci nedá. Také má lepší sytící schopnost, nutí vás více kousat, a to vše vede k tomu, že ho sníte mnohem méně než pečiva bílého.

Záměna bílého pečiva za celozrnné je jeden z kroků ke zdravějšímu životnímu stylu.

Jak poznat celozrnnné pečivo?

Toto je problematika docela široká. Jak už jsem zmínila, na trhu je velmi velké množství pečiva, které se tváří, že je celozrnné a přitom to vůbec není pravda. A na rovinu je velmi těžké poznat, které opravdu celozrnné je, nebo které může být přibarveno například karamelem. Ono totiž přívlastek tmavý signalizuje barvu a ne vlastnost výrobku, která poukazuje na jeho zdravotní prospěšnost. Takže jediná má rada je řídit se údaji na obalu, který ale bohužel není na volně prodávajícím se pečivu. U chleba to už takový problém nebude. Ještě vám mohu poradit, abyste se v případě zájmu zeptali přímo v obchodě či pekárně, ale má zkušenost je taková, že nikdo nic neví. Často mají problém i poznat co je co.
Každopádně není třeba ztrácet hlavu, bílé pečivo od všech ostatních poznáte a víte, že to raději nebrat.

Co hledat na obalech?

Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká pšeničná mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství, takže na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce).

Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné.

Jak jsem již psala, k podezření z klamání spotřebitele dochází často při nákupu pečiva s velmi tmavou barvou, které v nás budí dojem celozrnného výrobku. Ale nemusíme se bát, že by snad pečivo bylo barveno syntetickými barvivy. Ty to totiž nesmějí být podle vyhlášky vůbec použité. Tmavě hnědé barvy se dosahuje obilovinami, které mají výrazný barvící účinek, nejčastěji praženým ječmenem nebo žitem.

Moje rada na závěr

Pokud si nejste jisti, jestli je výrobek celozrnný či vícezrnný, řiďte se svým rozumem. Nekupujte běžné bílé tukové pečivo, ale zaměřte se na to pečivo, ve kterém či na kterém jsou různá semínka. Už ta zvyšují nutriční hodnotu a poskytují vám mnohem více než vám může dát bílé pečivo.

Vybírejte tedy pečivo s lněným, sezamovým, dýňovým, slunečnicovým semínkem. Dále žitné, pohankové, špaldové i kukuřičné pečivo. Na trhu se sortiment tohoto pečiva značně rozšiřuje, tak nebojte se a zkoušejte stále nové druhy. Alespoň se vám neomrzí.

Mnohdy nám může být nápomocná také cena, která je bohužel u těchto výrobku vyšší.

Zdroj: www.novyvek.cz, www.szpi.gov.cz, www.deltapekarny.cz

Komentáře

1 komentář
  1. jupiter

    • 17. 9. 2017 v 18:26

    koupil jsem slunečnicový chléb celozrnný od firmy Penam v Mikulově ,a je zde psáno38 procent celozrnného podílu a 12 procent slunečnicových semen.Tak nevím,kde je těch 80 procent celozrnného podílu dle zákona.