Cottage sýr

Štítky:

Přečtěte si, jak můžete oživit svůj jídelníček tímto sýrem, jaké nové příchutě se vám nabízí a nechte se inspirovat, jak ho v kuchyni využít.

Určitě každý už ví, jak vypadá Cottage sýr, a troufám si tvrdit, že většina z vás ho i ochutnala. Především lidé, kteří dbají o svoji linii či sportovci, protože má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku. Přesto vzhled cottage sýru trošku objasním.

Jedná se o typ sýru, hrudkovité konzistence, nevýrazné chuti, který se prodává v plastových kelímcích. Je to proto, aby nevytekla uvolněná syrovátka či přidaná smetana. Už to je u tohoto sýru zajímavé, protože většinou, když se řekne slovo sýr, tak se nám vybaví tvrdý sýr typu eidam nebo sýr s „oky“. Cottage sýr je ale od těchto sýrů odlišuje postupem výroby.

Cottage cheese v překladu znamená tvaroh či tvarohový sýr. Na obalu většinou najdeme napsáno čerstvý sýr, kterým rozumíme obecně čerstvě vyrobený, nevyzrálý sýr, a který je určen k rychlé spotřebě.
Vyrábí se z odstředěného mléka přidáním speciálních mlékařských kultur. A v plastové vaničce pak nalezneme malá sýrová zrnka, která mírně plavou ve smetaně s jemnou mléčně nakyslou chutí.

Sortiment

cottage sýr
Nyní můžeme v obchodech nalézt hned několik příchutí, od neochuzeného sýru po sýru s příchutěmi. Jako je cottage se zeleninou, pažitkou a nové netradiční příchutě se, kterými se v současnosti roztrhl pytel. Na trhu můžeme nalézt jahodovou příchuť nebo borůvkovou. A dále nesladké příchutě jako je cottage cheese s chilli kořením anebo s rajčaty a olivami, a nejnověji letní či maďarská zelenina.
Plastové kelímky s cottage sýrem můžeme koupit buď po 150 g a nebo po 180 g balení.

Pozitivní přínos na naše zdraví

Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoké množství bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a revitalizaci všech tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty), jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi. Mimo to obsahuje i vysoký obsah vápníku, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí, ale je důležitý pro svalovou kontrakci, krevní srážlivost a další nezbytné pochody v těle.

Myslím, že cottage sýr by měl do svého jídelníčku zařadit každý z nás, protože jeho vysoká nutriční hodnota na úkor nízké energetické hodnotě je jeho velkým přínosem ve snaze žít zdravě, cítit se zdravě a být zdravý. A tento sýr není jen zdravý, ale především chutný. Navíc jeho neocenitelnou vlastností je, že se z něj dá vykouzlit spousta dobrých jídel.
A tu je nějaká inspirace:

Využití v kuchyni

  • můžeme si na něm pochutnat jen tak s celozrnným chlebem či pečivem
  • podle chuti a fantazie čistý Cottage dochutíme např. cibulí, česnekem, celerem, křenem, paprikou, což je chutný základ jemné pomazánky
  • Cottage bez příchuti nebo ochucený poslouží jako vynikající ingredience ve studené kuchyni na ozdobu mís, talířů a jednohubek
  • na přípravu salátů
  • posyp na těstoviny a brambory
  • náhrada tvarohu do náplní a nádivek, do tvarohových koláčů a dortů
  • natural příchuť se hodí i na sladko s medem, marmeládou

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:

  • Energie: 471 kJ / 112 kcal
  • Tuky: 5 g
  • Bílkoviny: 13,5 g
  • Sacharidy: 3,3 g

Cottage sýr splňuje požadavky bezlepkové diety.

Navíc bez chemické konzervace a stabilizátorů.

Zpracováno za pomocí: www.madeta.cz, www.meggle.cz

Štítky:

Komentáře

20 komentářů
  1. Petra

    • 26. 1. 2017 v 15:03

    Já na něm ujíždím teprve chvíli, ale vítězí na sladko. Miluji si rozmíchat Cottage s banánem a jahodami, borůvkami atd. Krájím na malé kousíčky. Banán používám hlavně zralý, aby sem moc nemusela doslazovat. Přislazuji Javorovým sirupem, Agávovým, rýžovým a nebo medem, ale jen málo.

  2. Bergendahl

    • 15. 1. 2013 v 17:30

    Cottage zbožňuji, nejraději obyčejný bez příchuti – jedl bych ho pořád :))
    A to nemluvím o spoustě kulinářských možností.
    Co se značky týče, Madeta rozhodně vítězí nad Meggle. Když je sýr „tekutější“ konzistence, přijde mi jeho chuť lepší, jak je tomu u Madety, zatímco od Meggle je nesmírně tuhý a nepříliš chutný.

  3. Niky 20

    • 28. 10. 2011 v 15:09

    Cottage miluju ! Neobejdu už se bez něj.. mam ho každý den 1 a půl :o) už cca 2roky pravidelně. Miluju ten přírodní bez příchutě, chilly a nedávno jsem ochutnala i ten s křenem a šunkou..Ušlo to. Ale co mam ráda, tak ten od Pilosu. Má sice 6%tuku ale je výbornej 200g. Takže snídaně jedině plátky 20%sýra do toho cottage zabalit + knackebrot a špaldové pukance :-) Cottage na sladko jsem zahlídla v obchodech..ale nikdy mě nelakalo si je koupit.. fuj fuj :-)) přírodní je nej..1) Pilos, 2)Megle,3)Báječný český… Bez cottage ani ránu ! :-)))

  4. Marie

    • 28. 7. 2011 v 15:46

    Sandro dík za typ.To mě nenapadlo a určítě to vyzkouším. Marie.

    • 19. 7. 2011 v 20:44

    Ještě letní typ jedné mojí klientky – zkuste si udělat šopský salát a místo slaného balkánu, tam právě dát hrudky cottage sýra. Lahůdka.

    • 19. 7. 2011 v 20:42

    Marie: Musím říci, že podle toho, co říkají klienti v poradně, tak ty do sladka příchutě cottage opravdu většině lidem nechutná. Ale najdou se jedinci, kteří si ho vyloženě pochvalují. Ale opravdu to procento je minimální. Pamatuji si, že tak cca před 5-7 lety byl cottage i ananasový. Byl zajímavý, ale pro prostřídání nebyl zas tak špatný. Ale přestal se vyrábět a myslím že ty současné sladké cottage se taky přestanou postupně vyrábět. A i já bych uvítala mnohem více příchutí do slana. (Ačkoliv od Meggle je příchutí hodně a většina se nedá jíst :D. Ale 100 lidí, 100 názorů.)

  5. Marie

    • 13. 7. 2011 v 18:07

    Zdravím-zrovna si pochutnávám na cottage s maďarskou zeleninou,je výýýýýborný,zrovna jak třeba s jarní zeleninou,nebo bez příchutě.Oproti tomu musím napsat,že jsem vyloženě ze zvědavosti ochutnala sladký,jahodový a už nikdy více.Humus první třídy.Nevím,třeba mám špatnou chuť,ale tohle fakt nemusím.Zajímalo by mě,jestli si to myslí ještě někdo.

  6. Standa

    • 23. 3. 2011 v 23:21

    Všechny zdravím, začal jsem dietu a byl mi tento sýr doporučen. Vše co jsem si přečetl je zajímavé a pokusím se to vyzkoušet. Hlavně to na sladko, pak dám vědět, jak mi chutnalo.

  7. magda

    • 18. 2. 2010 v 11:41

    Syr cottage jsem zacala jist da se rict pravidelne po mem zraneni .. mela jsem prolamanych nekolik kosti a tim i podstoupila operaci .. doktori mi rekli at si davam kazdy den aspon jeden jogurt.. znama mi vsak doporucila prave cottage .. ochutnala jsem a uz se od neho ani nehnu :) vyborny syr –mm a na kontrole po 4 tydnech byl doktor prekvapeny jak se mi to krasne hoji a pekne srusta .. mozna na tom ma svuj podil i cottage :)

    • 19. 10. 2009 v 19:33

    zdravím,

    nyní jsem povečeřel tohle, doporučuji: nakrájet salátovou okurku, přidat 2 štručky česneku, oliv.olej, cottage, a do toho uvařenou rýži. vše řádně promíchat! k tomu kvalitní sladké víno! dobrou chuť

«12
*
*