Jak počasí ovlivňuje naše chutě

Druhé okénko do východního pohledu na stravování. Tentokrát na téma chutě a počasí, kdy zjistíte, že opravdu vše se vším souvisí. Obzvláště nyní v horkém počasí si v hlavě projděte to, na co máte především chuť a naopak co se vám zcela příčí.

Proč v létě prahneme po sladkém a v zimě po tučném?

Počasí významným způsobem ovlivňuje naše chutě a preference v jídle. V horku obvykle jíme méně masitých jídel a více toužíme po sladkém. Zvyšuje se také náš zájem o ovoce, sladkou zmrzlinu a dezerty. To vše má své logické opodstatnění. Klimatické podmínky výrazně působí na lidský organizmus. Nejedná se pouze o vliv horka nebo chladu na naše tělo, ale také o procentuální množství kyslíku ve vzduchu. Funguje to asi takto, při nízkém atmosferickým tlaku a za horkého počasí klesá celkový obsah kyslíků v ovzduší. Následkem čehož začíná náš mozek pociťovat stav lehké hypoxie. Tento stav je podobný pobytu ve vysokých nadmořských výškách. Dostává-li mozek méně kyslíku může se to projevit bolestmi hlavy, únavou, sníženou schopností soustředit se a zhoršením celkového pohodlí. To se mimo jiné projevuje na pracovním výkonu. Vyrovnat se s touto lehkou hypoxií tělu pomáhá glukóza. Zvýšený přísun glukózy podporuje mozkovou aktivitu. Glukóza představuje pro naše mozkové buňky palivo. V situacích, ve kterých mozek zažívá  nedostatek kyslíku, tělo obvykle spouští regulační mechanizmy. Mozek vyšle tělu signál, že by bylo dobré se posilnit dávkou glukózy a člověk vzápětí dostává chuť na sladké. Za chladného počasí a při vysokém tlaku vzduchu (anticyklón) může být obsah kyslíku v ovzduší naopak vyšší. Mozek dostává více kyslíku, a tak se množství přijímané glukózy snižuje. Z toho vyplývá, že v chladnějších klimatických podmínkách můžeme snáze uhlídat naše chutě na sladké. Roste ovšem chuť na živočišné bílkoviny (často spojenou s tuky) a výživnější stravu, to už je ale příběh jiný…

Pohled východní medicíny na stravování v horkém počasí

5 čínských elementů

5 čínských elementů

Klíčem ke správnému sestavení jídelníčku dle východní medicíny je umění porozumět vlastnostem jednotlivých potravin.

Například v letních horkých a suchých dnech dominuje prvek oheň. Pokud je ohně příliš, pak se do jídelničku zařazují potraviny, které pomáhají zmírnit účinky silného ohně. Jsou to chladné nebo neutrální potraviny prvku země a vody. Vždy se ovšem musí přihlédnout ke konstituci a zdravotnímu stavu člověka. Za potravinu chladné povahy se například považují okurky, cukety nebo vodní meloun. Představa, že voda pomáhá zmírnit silný oheň bývá v celku jasná. (Pro pochopení, proč východní medicína využívá prvek země na zmírnění ohně, je potřeba znát základní vztahy mezi pěti prvky tak, jak je popisuje východní filozofie. Tyto vztahy znázorňuje koloběh pěti prvků. Podle něj je prvek oheň tvůrcem prvku země. Oheň je procesem tvorby oslabován, a také pokud si přejeme oheň uhasit můžeme ho zasypat zemi. Sladká chuť patří prvku země, a tak se za horkého počasí doporučuje doplnit jídelníček právě sladkou chutí.)

Chuťové vlastnosti potraviny mají podle východní medicíny významný vliv na člověka. Především se doporučuje jíst šťavnaté druhy ovoce a zeleniny. Velký výběr sladkých jídel a rozmanitého druhu ovoce je významnou složkou jídelníčku v jižních zemích, kde se horké počasí drží převážnou část roku. A proto lidé z těchto oblastí přirozeně neprahnou po energeticky náročných jídlech, které my s oblibou jíme v zimě, ale často i v létě, jelikož jsme na ně zvyklí.

Něco na závěr

zdravý pamlsek

Důležité je ovšem uvědomit si, že ve všem je potřeba dodržet zdravou míru. V horkých dnech bývá celkový metabolismus zpomalenější, a tak bychom se měli vyhnout konzumaci tučných potravin. Zvýšené množství tuku našemu tělu totiž vůbec neprospívá. A proto bychom se ani v horkých dnech neměli vrhat na sladké máslové zákusky a přehánět s množstvím zmrzliny (zejména těch s vyšším množstvím tuku). Pozor bychom si měli dávat i na slazené nápoje, které obvykle obsahují přemíru cukru, který se pak snadno ukládá v těle v podobě nadbytečného tuku. K zajištění sladké chuti v horkých dnech bohatě postačí dostatek čerstvého ovoce a lehký, například agarový nebo jogurtový či tvarohový dezert.

 

Obrázek:

http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bt_prvk%C5%AF

*
*