Káva (kofein) a organismus

Také si říkáte, jak to tedy s tou kávou je?! Z hlediska zdravé výživy – máme ji pít, nemáme ji pít? Nic není černobílé, proto se vám pokusíme tímto článkem poskytnout informace nejen o kofeinu a závěr si uděláte sami.

Ohledně pití kávy panují mezi lidmi (i odborníky) stále velké dohady a neshody. Pít či nepít, jestli ano, tak jaké množství za den, jestli ne, tak proč.
V tomto článku vám nebudu popisovat žádné studie, jen ve zkratce povím, jaké má káva účinky a jak tedy na lidský organismus působí a co z toho pro koho plyne. Tak si můžete udělat svůj vlastní pohled na pití kávy.
Aneb hned na úvod…všeho s mírou…

Nechci tu ani zabíhat do detailů, jak se kávy rozdělují, ačkoliv je pravda, že z hlediska teorie je mi káva mnohem známější než po chuti. Pro čtenáře, kteří se chtějí o kávě obecně dozvědět více zde vložím jeden odkaz, který mě už kdysi svými informacemi zaujal: http://epresso.cz/ (snad bude dlouhodobě funkční).

Přiznám se, že kávu nepiji. Nikdy jsem ji nepila, jelikož mi nevoní a nemám pocit, že ji potřebuji. Proto se nemůžu zcela vžít do pocitů lidí, kteří by si bez kávy nedokázali představit svůj den. (Avšak bez čaje si to také nedokážu představit).
Ale tím, že hodně mých klientů se v poradně ptá, jak to s tím pitím kávy přece jen je, tak se pustím hned do popisování účinků kávy. Avšak neubráním se a vložím sem i pár vlastních postřehů, jak kávu vnímám já na základě pocitů mých klientů.

Čím to, že káva je tak oblíbeným nápojem

Většina lidí řekne, že prostě chutná a mnoha lidem voní. Také pokud se káva dochutí cukrem, mlékem, smetanou a jinými dochucovadly, káva dostává zcela nový rozměr. (Avšak je to ještě káva? )
Většinou si kávu spojujeme s příjemným posezením, schůzkami a často jde jen o zvyk. Kamkoliv přijdete, tak vám nabídnou kávu…

Vliv kofeinu na zdraví

Další důvod proč se káva pije je pro její stimulační či povzbuzující účinky, za které zodpovídá hlavní látka známá v kávě, a to kofein. Kofein stimuluje organismus při vyčerpání, zlepšuje soustředění a paměť.

Proč kávu ne?

Potřebujeme stimulační účinky kávy?

Většina lidí kávu nepije kávu pro její chuť, ale právě pro její stimulační účinky. Jakmile cítí příznaky únavy, jde se vařit káva…Avšak možná by bylo před tímto rituálem říct si, proč k únavě dochází. Káva totiž neřeší příčinu únavy, pouze dokáže krátkodobě potlačit příznaky. Nebylo by lepší se však únavy zbavit?! Často bývá totiž zakopán pes zcela někde jinde…Nejčastěji je to nepravidelným pitným režimem, kdy necítíme pocit žízně, avšak organismus potřebuje neustále doplňovat tekutiny. Jakmile obsah vody v těle klesne pod určitou mez, začínají se objevovat nespecifické příznaky, které však signalizují, že je tekutiny potřeba doplnit (např. únava, bolest hlavy). Jenže lidé často neposlouchají řeč těla a právě v tomto okamžiku „šahají“ po kávě, která je postaví tzv. na nohy. Avšak jak bylo psané výše, káva je známá pro své diuretické účinky, takže místo zlepšení dojde k prohloubení únavy, jelikož pokud tekutiny s kávou nedoplníme, tak se nám objem v těle ještě sníží.

Další příčinou únavy bývá z velké části nevhodná skladba a složení jídelníčku. Delší hladovění (více jak 4 hodiny) neboli vynechávání jednotlivých chodů, přijímání energie nárazově, nutričně chudá a nevyvážená strava, která neposkytuje kvalitní živiny, ale tzv. prázdnou energii v podobě jednoduchých sacharidů, nevhodných tuků a solí, způsobuje velké výkyvy v glykemické křivce a následně se takovéto stravování projeví únavou…
Proto vyvážený jídelníček a pravidelný přísun stravy po 3-hodinách dokáže zajistit stabilní hodnotu glykémie, a proto i neustálý přísun energie…

Káva a k ní „něco na zub“

Jak jsem psala výše neubráním se svému pohledu na věc. Pití kávy do jisté míry – 2 kávy denně, nevnímám jako „problém“. Avšak problém i při tomto množství vidím právě v tom, že lidé mají kávu spojenou s pocitem klidu, odpočinku a nějakou tou sladkou tečkou. Neboli kolikrát jste se přistihli, že si dáte kávu a k ni „něco na zub“?…Doba po obědě či odpoledne bývá přesně tou dobou (a to nejen o víkendu), kdy se vaří káva, rozbalují sušenky, vytahují buchty popřípadě nějaký ten zákuseček. Bývá to velmi častý zvyk, kdy kvůli kávě přijmete i energii v podobě zbytečného jednoduchého sacharidu (cukru) a často nevhodných tuků. Tedy kombinace, která pro naše zdraví a naše těla není právě žádoucí…Navíc tím, že si člověk dá takto postavenou svačinku, tak už není pro vyváženou svačinku (která by právě odpoledne měla přijít, abyste si udrželi pozornost a nedošla na vás únava a podráždění) prostor…Únava, ospalost, podrážděnost a chutě jsou pocity, které zaručeně po nejrůznějších sladkých tečkách přicházejí, jelikož se prudce zvýší hladina glykémie. Ta však vzápětí rychle klesá díky účinku inzulinu, který má za úkol hladinu snižovat. Tímto vzniká nestabilní hodnota hladiny cukru (glukózy) v krvi a vy dostanete vzápětí na něco opět chuť. A tak je to pořád dokola a je těžké se z tohoto začarovaného kruhu dostat. Avšak řešení může být zcela jednoduché – změnit zvyk. Místo kávy si jít dát zakysaný mléčný výrobek, který poskytne živiny a látky, které organismus využije a podpoří jeho optimální funkci.

Ochucování kávy

mocha káva

Cukr, smetana, zmrzlina jsou nejtradičnější ochucovadla či přísady, se kterými se v kávě můžeme setkat. Myslím, že není potřeba odůvodňovat, proč zrovna tyto přísady moc prospěšnosti kávy nepřispějí.

Vliv kofeinu na zdraví

Mnoho lidí se stále obává jeho účinků, ale více a více studií ukazuje na jeho neškodnost – tedy při zachování přiměřeného množství 300 mg/den.
Není prokázána ani jeho návykovost, i když mnoho lidí mívá při jeho odstranění, příznaky typu bolesti, únavy a ospalosti. Tyto příznaky však trvají krátkou dobu a někdy k nim ani nedojde.
Nepotvrdilo se ani, že by kofein zvyšoval pravděpodobnost vzniku rakoviny či osteoporózy (zde je ale podmínkou dostatečná konzumace mléčných výrobků). Něco jiného jsou ale kofeinové nápoje typu Coca cola, kde za odvápňování může přísun fosforu.
Avšak opatrnosti je třeba u lidí, kteří mají vysoký krevní tlak. Kofein dokáže krátkodobě velmi zvýšit krevní tlak. To naopak mohou využít lidé s tlakem nízkým.

Obsah kofeinu na 100 ml kávy:

  • espresso – 74 mg
  • překapávaná – 49 mg
  • instantní – 44 mg

Obsah kofeinu v šálku čaje:

  • zelený – 6 – 16 mg
  • oolong min. – 12 mg
  • černý – 25 – 110 mg

Avšak pozor – u dětí může kofein navodit stavy podrážděnosti a úzkosti. Maminky pijící kávu při kojení to mohou poznat i na hyperaktivitě svých ratolestí.

Komentáře

2 komentáře
  1. Vladimír Závůrka (70)

    • 5. 12. 2016 v 20:59

    Je pravda, že kofein zvyšuje hladinu glykémie u diabetiků II.typu?
    Děkuji za odpověď.

  2. Redhit

    • 20. 11. 2012 v 19:49

    Kávu jsme přestal pít a to z nekolika hledisek.
    První důvod je ten že káva je nestravitelná akorát zbytečně zaměstnává žaludek a je vařená což znamená že neobsahuje žádné enzymy a tělo, konkrétně slinivka, musí začít produkovat své vlastní enzymy, což tělo zatěžuje.
    Druhý důvod je ten že káva, jak zde bylo psáno, neřeší příčinu únavy, ale jen potlačuje příznaky a to v důsledku znamená že prohlubuje celkovou unavenost organismu, když je člověk unavený má si jít odpočinout, najíst se či dpolnit tekutiny.