Kokosová voda

Kokosová voda se v poslední době stává obrovským hitem. Slovy chvály nešetří sportovci i populární celebrity. Kokosová voda ale není žádnou novinkou, v zemích původu je to stovky let prověřený nápoj. Kde ji najdeme? A v čem může být pozitivem pro nás?

Kokosová voda je čirá tekutina, která se nachází ve středu zelených kokosů, které mají dobu zrání 5-7 měsíců. Získává se ještě před tím, než kokos začne tvořit pevnou bílou dužninu, kterou tak dobře známe. Postupem zrání totiž začíná být voda kalná a objevuje se olejnatá chuť a zápach, což ale neznamená, že je zkažená. Podle typu a velikosti ořechu uvnitř najdeme 200 ml až 1 l lekutiny. Pozor! Kokosovou vodu ale nezaměňujte za kokosové mléko, v současné době taktéž velmi populární. Kokosová voda neobsahuje žádný tuk, což se o kokosovém mléce říci nedá. To obsahuje mnohem více kalorií a hojně se používá např. v thajské kuchyni.

Kokosová voda je velice populární v tropických oblastech: v Karibiku, Pacifiku, Indiii, Brazílii a Africe. V takových zemích mladý zelený kokos koupíme na každém rohu, kdy prodavač odsekne mačetou špičku a vodu si můžeme vychutnat brčkem. Už i v České republice se dají mladé zelené plody koupit, mnohem častěji ale narazíte na pasterovanou kokosovou vodu v plechovce, PET lahvích či v tetrapaku. Pasterací se bohužel řada prospěšných látek z kokosové vody ztrácí. Je také důležité pečlivě sledovat etikety. I kokosová voda se totiž dá vyrobit z koncentrátu a mohou v ní být různá dochucovadla, aromata či přidaný cukr, což prospěšnost původního nápoje dosti kazí.

„Kokosová voda je přírodní izotonický nápoj se stejnou úrovní elektrolytické rovnováhy jako lidská krev. Je to tekutina života“. Říká Morton Satin, vedoucí organizace FAO (Food and Agriculture Organization/Organizace pro výživu a zemědělství). Většinu kokosové vody (95 %) tvoří voda, zbytek představují prospěšné látky jako je hořčík, draslík, sodík a vápník. Dokonce draslíku je obsaženo 15x více než v banánu. Hodí se tedy např. pro osoby s vysokým krevním tlakem. V tropech je taky hojně využívaná k hydrataci organismu, protože obsahuje velké množství elektrolytů. Je to tedy ideální nápoj při vyšší sportovní námaze a může být skvělou přírodní náhradou za různé izotonické a jiné sportovní nápoje. Zabraňuje také křečím a únavě. V tradičním indickém léčitelství se používá při léčbě mnoha nemocí: střední infekce, ledvinové kameny, kožní problémy a horečky. Je konzumována při léčbě průjmových onemocnění, neboť správně hydratuje oslabený organismus. Kokosové vodě je taky připisován pozitivní účinek při potížích s migrénou a pomáhá těhotným bojovat s ranní nevolností.

Jak již bylo zmíněno, má téměř nulový obsah tuku a nízkou energetickou hodnotu, která se pohybuje kolem 76 kJ/100 ml nápoje. Což je nižší číslo než u většinu ovocných džusů či energetických nápojů. I tak by měla zůstat spíše doplňkem, nikoliv základem pitného režimu. Celkově vzato je kokosová voda skvělým zpestřením jídelníčku, svoje využití určitě má (sport). Ale nelze na ni spoléhat jako na všelék, současný boom je do velké míry modním trendem.

*
*