Množství cukru v potravinách a přehled kolik ho sníme

Není třeba cukr z jídelníčku zcela odbourat, ale je dobré vědět, kolik ho na den potřebuji a zda jeho příjem není již opravdu vysoký. Proto získejte přehled, kolik cukru denně sníte či vypijete.

Maximální doporučené množství jednoduchého cukru je 10 % celkového
denního energetického příjmu.

To znamená, že například člověk, který má průměrný doporučený denní příjem energie
zhruba 7 000 kJ, může v podobě cukru přijmout 700 kJ. V případě, že je přepočítáme na gramy
cukru, abychom měli představu, vyjde nám přibližně 40 g cukru denně. Musíme si ale uvědomit, 
že těchto 700 kJ musí být součástí celkového denního příjmu, a ne nadbytkem. 

Do přijatého cukru  patří běžný cukr jak jej známe, med a jiná sladidla, kterými sladíme. 
Přijímáme jej v ovoci, ale často si neuvědomuje kolik cukru je v ochucených nápojích. 
Nevinné nejsou ani minerální ochucené vody, ale samozřejmě džusy, 
a limonády typu Pepsi, Kofola… . 

Dále ale hlavně cukr, který je „schovaný“ v sušenkách, buchtách, zmrzlinách, ale i jogurtech
a jiných ochucených výrobcích.
A zejména často nemáme ponětí, zda je to již hodně nebo ne. Právě protože nevíme, 
kolik denně můžeme přijmout, a zde je to pro nás již vysoké množství. 
Takže to, že nám někdo řekne či ukáže obrázky, kolik je kde kostek cukru nás sice může vylekat, 
ale pokud si neuděláme obrázek, kolik je to g cukru a kolik g mám přijmout na den,
tak u toho to končí. A naopak někdy zavládne zbytečná panika, že cukr nemůžeme vůbec. 
Jelikož to pravda také není, ale jde o to jen vědět, jak svoji denní dávku lze naplnit
a jak ji lze snadno již překročit :). 
A pokud ji překročíme není nic jednoduššího než jít sportovat, aby tělo z cukru energii využilo.

Avšak pozor nezaměňovat cukry s celou skupinu sacharidů. 
Sacharidů bychom měli denně přijmout 50 – 60 %
 z celkového denního energetického příjmu
Avšak preferovat bychom měli právě komplexní sacharidy 40-50 % 
a zbytek dodají sacharidy jednoduché = cukry. 

Komplexní sacharidy poskytují energii na další dobu, aneb dochází pomaleji ke vstřebání energie
do krve a dokáží nás více zasytit. A čím více vlákniny dodají, tím je pocit nasycení
dlouhodobější a nedochází tolik k výkyvům hladiny glykémie (cukru v krvi).

Komplexní sacharidy najdeme v pečivu (přednostně bychom měli vybírat 
s vyšším zastoupením vlákniny), vločkách, rýži, těstovinách, ale i jáhly, pohanka jsou zdrojem. 
A dále v bramborách či luštěninách.

 cukr přehled

100 g banánu = 1 střední kus = 20 g cukru

150 g jablka = 1 střední kus = 20 g cukru

180 g pomeranče = střední kus = 20 g cukru

280 g jahod = 20 g cukru

350 g melounu vodního = 20 g cukru

150 g rajčat = 5 g cukru

300 g okurky salátové = 5 g cukru

130 g papriky červené = 5 g cukru

150 g bílého jogurtu = kelímek = 7 g cukru

125 g odtučněného tvarohu = 1/2 vaničky = 4 g cukru

100 g bílého kefíru = 4 g cukru

   = 500 g celá krabička = 20 g cukru

100 ml polotučného mléka = 5 g cukru

100 g sýru cottage natural = 3 g cukru

100 g jogurt ochucený do 3% tuku (např. Hollandia jahoda) = 13 g cukru

    = 200 g celé balení = 36 g cukru

130 g tvaroh od Milka ochucený (lesní plody) = 15 g cukru

100 g ochuceného kefíru = 11 g cukru

   = 450 g celá krabička = 49 g cukru

310 g nápoje = 34 g cukru

100 ml ochucené minerální vody Mattoni hrozen = 6 g cukru

    = 1,5 l = 90 g cukru

100 ml kofoly = 8 g cukru

    = 0,5 l = 40 g cukru

100 ml ColaPepsi, Fanta, Sprite = 11 g cukru

Komentáře

1 komentář
    • 15. 9. 2016 v 15:04

    Ani jsem si neuvědomil, kolik cukru denně sním v ovoci, díky za tento přehled.

*
*