Modifikované škroby

27. 2. 2011 | | Základy výživy člověka | 56 395x přečteno

Možná jste se již dočetli ve složení výrobku, že výrobek obsahuje modifikovaný škrob. O jakou aditivní látku se jedná, z čeho a jak vzniká, a zda nám může konzumace modifikovaných škrobů ublížit, se můžete dočíst v článku.

Dnes už většina z nás sleduje složení výrobků, protože povězme si to upřímně, výrobci jsou mnohdy do výrobku schopni přidat látku, která do něj vůbec nepatří. Pečlivě sledujeme různá barviva, konzervanty a další látky, ale mnohdy nevíme, o jakou látku se vůbec jedná a jaký vliv na zdraví má.
Všechny tyto aditiva jsou označena kódem E a příslušným číslem. Identifikace číslem E znamená, že aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti. Číslo E je tedy kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému, tedy kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě. Podobný je číselný systém má Evropská unie i INS Codex Alimentarius, který vychází ze systému EU.

Jak je to s modifikovanými škroby, které se v potravinářském průmyslu hojně používají, se vám nyní pokusíme objasnit v následujícím článku.

Stručně a jednoduše: Co je to škrob?

Škrob je polysacharid, který je tvořen amylasou a amylopektinem. Vyskytuje se ve formě škrobových zrn, které jsou uloženy v buňkách některých rostlin. Nejvíce škrobu obsahují brambory, pšenice a kukuřice, ze kterých se také průmyslově získává.

Modifikované škroby

Modifikovaným škrobem můžeme označit škrob, který má zachovanou alespoň jednu původní charakteristiku škrobu, a jehož vlastnosti jsou upraveny biochemickým, chemickým, termickým, fyzikálním nebo kombinovaným vlivem přizpůsobeny určitému účelu.
V modifikačním procesu je cílem některou původní vlastnost škrobu zvýraznit, potlačit nebo vytvořit vlastnost novou.
Modifikace škrobu může probíhat mnoha způsoby a následné výrobky mají široké využití.

  • Hydrolyzované škroby se připravují mírnou hydrolýzou škrobu. Mají zvýšenou rozpustnost a sníženou viskozitu mazu a umožňují přípravu homogenních past.
  • Oxidované škroby se používají v textilním průmyslu jako šlichtovací a apretační prostředky, v papírenství k povrchovému klížení papíru.
  • Substituované škroby mají v hydroxylové skupině nahrazen vodík alkylem nebo acetylem. Uplatňují se především v textilním průmyslu, farmacii, potravinářství, mají výbornou sorpční schopnost.
  • Nesítěné škroby vznikají reakcí škrobových makromolekul s vícefunkčními činidly. Používají se zejména v potravinářství a farmaceutickém průmyslu.
  • Termicky modifikované škroby vznikají narušením vodíkových můstků mezi škrobovými molekulami. Mají široké uplatnění v potravinářském průmyslu, a dále v průmyslu textilním a papírenském.

Modifikovaný škrob x GMO (geneticky modifikovaný organismus)

Nad otázkou, zda modifikované škorby mají něco dočinění s geneticky modifikovanými potravinami, přemýšlí většina spotřebitelů a odpověd je velmi jednoduchá. Nemají. Jedná se o dvě odlišné úpravy. Mate nás pouze slovo „modifikovaný“. Modifikace je jakákoli úprava, a o úpravách škrobu jste se mohli dočíst výše.

Je konzumace výrobků s modifikovanými škroby nebezpečná?

Konzumace výrobků s modifikovanými škroby pro naše zdraví nebezpečná není, ale pamatujme na to, že většina výrobků, do kterých se tyto látky přidávají, se dá vyrobit i bez nich. Obzvláště u mléčných výrobků je dobré složení sledovat. Jogurt má být vyroben z mléka a s použitím fermentačních baterií. Takže přidávání zahušťovadel je značná ekonomická úspora pro výrobce a promítne se bohužel i do finální ceny výrobku. A co je horší, kolikrát se nemusíme u výrobku s přidáním modifikovaných škrobů setkat s nižší cenou. Ba naopak.

A stručná rada na závěr

Potraviny, které konzumujeme by měly být co nejvíce přirozené. Obsah konzervantů, zahušťovadel, zlepšovadel chuti, aromat a dalších hojně použivaných látek by měl být minimální, protože ve většině případů jsou zcela zbytečné. Naučte se znát složení základních výrobků, jejich výrobu a doporučené složení, pak už vás na etiketě nic nepřekvapí.

Aneb porovnejte si složení sami – dva stejně ochucené výrobky, ale jiný výrobce.

http://www.chemievjidle.cz/jogurt/selsky-jogurt-jahodovy-hollandia-karlovy-vary
http://www.chemievjidle.cz/jogurt/activia-jahoda-danone

Komentáře

12 komentářů
  1. chironex

    • 11. 4. 2017 v 13:00

    V článku je chybně uvedeno, že škrob je tvořen amylasou a amylopektinem. Správně je amylosa, amylasa je enzym štěpící amylosu.

    • 1. 4. 2017 v 14:21

    Dobrý den, může moje vnučka modifikovaný škrob který se nachází v rajčatovém protlaku.

    Děkuji.

«12
*
*