Není červená jako červená, aneb barviva v naší stravě

Anthokyany a betalainy patří do skupiny přírodních rostlinných barviv. Třeba o anthokyanech a betalainech slyšíte prvně, nebo jsou vám tyto dvě skupiny přírodních rostlinných barviv již dobře známá z důvodu účinků na lidský organismus. Tak či onak, anthokyany a betalainy jsou přidávány do potravin, kde způsobují jejich červené zbarvení.

Přírodní rostlinná barviva

Rostlinná barviva se přirozeně nachází v rostlinách, jejich květech a plodech. Barviva přidané do potravin se nejčastěji vyskytují v potravinách typu cukrovinky, mléčné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje či některé sladkosti. Potravin, které nejsou přibarvovány je bohužel minimální množství. Vlastně je až neuvěřitelné, co všechno je v potravinářském průmyslu přibarvováno, doslova všechno.

Renesance využití přírodních barviv

Potraviny jsou tedy ve velkém přibarvovány, to už jsme si řekli. Důležité je ale sledovat, čím jsou potraviny přibarvovány. Zda to jsou barviva přírodní či barviva syntetická.

Přírodní barviva zahrnují sice omezenou škálu barevných odstínů. Chemické firmy, proto nabízejí širokou paletu barviv syntetických. Náhled nás – spotřebitelů na syntetická barviva se postupem doby mění a poptávka po přírodních barvivech se značně zvyšuje. Dochází k tzv. renesanci užívání přírodních barviv.

Mezi nejznámější přírodní barviva, která se využívají v potravinářském průmyslu, patří oranžové karotenoidy. Existují ale i další významné skupiny rostlinných barviv, jakými jsou červené anthokyany a betalainy, zelené chlorofyly, či žlutý kurkumin.

 Anthokyany

Anthokyany jsou velice rozsáhlou skupinou rostlinných barviv. Nalézají se v povrchových částech ovoce a zeleniny, ve slupkách a v okrajových vrstvách dužniny. Zbarvení se pohybuje v odstínech oranžové, červené, fialové a modré.hrozny barviva free

Hlavním zdrojem příjmu anthokyanů jsou například hrozny révy vinné, třešně, švestky, maliny, jahody, ostružiny, jablka, hrušky, černý a červený rybíz, borůvky, brusinky, červené zelí, ředkvičky a komerčním zdrojem anthokyanů jsou červená révová vína.

Funkci barviv mají anthokyany u potravin typu mléčných výrobků, limonád, alkoholických nápojů či sladkostí. V České republice se nesmí používat pouze u dětské výživy.

Zdravotní účinky anthokyanů

Anthokyany jsou považovány za skupinu bioaktivních látek, které vykazují mnohé účinky na lidský organismus. Tyto účinky jsou antikarcinogenní, antioxidační, antialergické, antivirové či protizánětlivé. Epidemiologické studie naznačují, že jejich zvýšenou konzumací snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu, zlepšují a podporují elasticitu kapilár v oku, vidění za šera a v noci.

 

Betalainy

Betalainy jsou ve srovnání s anthokyany méně známou skupinou rostlinných barviv. Jsou zodpovědné za červené, oranžové a žluté zbarvení.  Hlavním zdrojem příjmu betalainů je červená řepa. V poslední době je právě velmi oblíbená konzumace šťávy z červené řepy. Červená řepa způsobuje růžové zbarvení moči a stolice, a právě toto zbarvení řadu lidí její konzumace odpuzuje. Je to škoda, protože tohoto růžového zbarvení se nemusíte vůbec bát.řepa barvivo free

Betaliny jsou nejčastěji přidávány do cukrovinek, dezertů, mléčných či mastných výrobků.

Zdravotní účinky betalainů

Nepříznivé účinky betalainů na organismus člověka nebyly zjištěny. Výsledky naznačily antioxidační, antikarcinogenní, protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a hepatoprotektivní účinky.

 

Zdravotní nezávadnost a pozitiva

Výhodou anthokyanů a betalainů je zdravotní nezávadnost a bezpečnost při jejich užívání. Jak již bylo výše popsáno, přirozenými zdroji jsou červené druhy ovoce a zeleniny.

Závěrem již velmi jednoduše, čím více anthokyanů a betalainů nejlépe v jejich přirozené podobě do sebe dostaneme, tím lépe pro nás. Není sice nikde stanovené v jakém množství jednotlivá barviva mají příznivý vliv na organismus, důležité ale je, že mají. :-)

*
*