Chléb bez mouky a plný semínek

Ochutnali jste někdy chleba bez mouky plný oříšků a semínek? Obsahuje ohromné množství živin, zdravých tuků, a přestože neobsahuje žádnou mouku, krásně drží pohromadě. Výborně chutná jen tak samotný nebo na sladko potřený domácím medem.

Recept je bezlepkový.

Ingredience

  • 100 g dýňová semínka
  • 100 g lněná semínka
  • 150 g slunečnicová semínka
  • 50 g mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 150 g pohankových vloček / dobrý je i z amarantových či jáhlových vloček /
  • 3 polévkové lžíce chia semínek / slouží zároveň jako pojivo – nesmíte vynechat /
  • 4 polévkové lžíce psyllia – rozpustná vláknina / také slouží zároveň jako pojivo – nesmíte vynechat /
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička medu / možno použít javorový sirup /
  • 300 g studené vody

sur

Postup

Mandle a vlašské oříšky zlehka rozdrťte, nebo jen rozpulte na poloviny. man+vlasPokud se vám nechce, lze oříšky nechat v celku, chléb jde ostrým nožem krájet dobře i s celými kusy.

Do misky nasypte všechny navážené suché suroviny spolu s lžičkou medu a dvěma lžičkami soli.

Přidejte studenou vodu a vtlačte do formy s pečícím papírem nebo do formy silikonové u které nemusíte použít pečící papír.forma

Formu nyní zakryjte potravinovou fólií nebo zabalte do sáčku a vložte do lednice na min 12 hodin. Tento krok je důležitý pro nasátí vody do semínek, které se následně po upečení dobře krájí a pojivo chia semínka a psyllium se krásně s vodou a semínky propojí.

Po 12 hodinách předehřejte troubu na 200 st a dejte péct na horký vzduch na 20 minut. Poté chléb vyklopte na plech a dopečte dalších 30 minut stále na 200 stupních.

Hotovo! Chléb nechte zhruba 10 minut vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.

 

Tip:

Chléb je úžasný samotný nebo potřený například pomazánkou z fazolek / http://www.viviente.cz/recepty/rizoto-z-fazolek-adzuki/ / či dýně hokkaido / http://www.viviente.cz/recepty/hokkaido-pomazanka-a-dresink-v-jednom/ nebo na sladko s nutellou z avokáda / http://www.viviente.cz/recepty/domaci-nutella-z-avokada/.

Komentáře

7 komentářů
  1. Soňa

    • 30. 12. 2016 v 22:03

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. nevíte jaké je složení chleba, myslím obsah vlákniny, bílkovin a sacharidů ?
    děkuji S.

  2. Radka

    • 7. 2. 2016 v 11:41

    Dobry den, zkousela jsem pect Vas chleb, recept se mi moc libil, jen mi po upeceni prijde trosku drolivy, respektive sussi.Pohankove vlocky jsem davala.Nevite jak to vychytat, popr.co pridat, aby byl vlacnejsi?A jak ho dale uchovavat.Moc dekuji, super recept!:-)

    • 6. 1. 2016 v 22:00

    Ano, Lidl aktuálně začal prodávat tzv. čistozrnný chléb. Jakoby z oka vypadl z našeho receptu :)).

  3. Jara

    • 3. 1. 2016 v 8:35

    Je mozne nekde zakoupit hotovy vyrobek?

  4. Lucie S.

    • 2. 1. 2016 v 11:02

    Na té první fotce, co je to to bílé?

  5. Lucie

    • 3. 12. 2015 v 19:33

    Hezky den:). Mam radost, ze Vam chleb chutna. Pohankove vlocky jsou opravdu jistota, ze se chleb nedroli, delam ho casto a nikdy se nestalo, ze by se nepovedl. Jahlove vlocky jsou ale casto ruznych velikosti a vetsi mohou hure sat vodu, s mensimi neni problem-mam vyzkouseno. Zkuste je pred zapracovanim pomixovat a pridat lzici vody nebo libovolneho oleje napr. repkoveho navic, mely by lepe nasat vodu a nebo jestli nevadi pohanka, je to jistota.:). S pozdravem Lucie

  6. Adéla

    • 30. 11. 2015 v 20:58

    Dobrý den,
    moc díky za super recepty, chodím se pravidelně inspirovat a již jsem hodně vyzkoušela.
    Ráda bych se zeptala autorky receptu či těch, kdo zkoušeli upéct. Postupovala jsem přesně podle receptu (použila jsem jáhlově vločky), ale chléb se mi docela drolí, neukrojím tak pěkný krajíc jako máte na fotce. Bude to s pohankovými lepší? Nebo dát víc vody?
    Děkuji za případné rady, protože chléb je chuťově moc dobrý a příprava jednoduchá.

    Adéla.

*
*