Domácí rýžovo – kokosové mléko

Pokud máte alergii na bílkovinu kravského mléka (kasein) nebo intoleranci na mléčný cukr (laktózu) a nebo máte jenom chuť na změnu, zkuste si doma vyrobit sami rýžové mléko ovoněné kokosem.

Ingredience

  • 100 g rýže basmati
  • 50 g kokosové moučky
  • 1,5 litru vroucí vody
  • špetka soli
  • 1,5 litru studené vody
  • na oslazení – stévii, med, třtinový cukr, agávový sirup…(množství a volba dle chuti a preferencí)

1

Postup

Rýži důkladně propláchněte studenou vodou, následně zalijte vroucí vodou, přidejte špetku soli a přidejte kokosovou moučku. Vařte zhruba 20 minut.

Vodu po uvaření rýže slijte přes sítko. 2a

Zcezenou rýži s kokosem zalijte studenou vodou a vše umixujte několik minut buďto ponorným mixérem nebo v mixéru do napěnění a rozmixování rýže a kokosu.3

4Vzniklé mléko přeceďte přes jemné sítko nebo přes plátno.4a Pokud chcete, přidejte na oslazení dle chuti stévii, med, třtinový cukr, nebo váš oblíbený sirup.

Hotové mléko nalijte do skleněné nádoby a vypijte do 4 – 5 dnů.

 

Tip:

„Mléko“ se dá výborně použít jako náhrada mléka do ranních kaší, do pudinků nebo do bábovek či nákypů všeho druhu.

Pozor:

Jen je třeba počítat, že nejde o stejnou náhradu živin. Zejména minimální množství je zde bílkovin.

 

*
*