Jednoduchý celozrnný chléb

Přinášíme recept na celozrnný chléb, který zvládnou všichni, kteří s vařením a pečením nemají moc velké zkušenosti. Je jednoduchý, není třeba domácí pekárna a stačí jen mouka, voda a sušené droždí. A ty 3 hodiny čekání než bude kompletně hotov, za to stojí.

I když se dá dnes celozrnné pečivo koupit téměř všude, určitě spousta z vás chce mít jistotu co vlastně jí, a dává přednost raději domácí výrobě. Proto přinášíme receptík na celozrnný chléb, který zvládnou všichni, kteří s vařením a pečením nemají moc velké zkušenosti.

Navíc tento chlebík zvládnete i bez domácí pekárny. Takže vzhůru do toho, ať zjistíte, jak výtečně chutná vlastní chléb :).

Ačkoliv časově jeho příprava zabere s kynutím a pečením cca 3 hodiny. Výsledek stojí za to.

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky 
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 7 g sušeného droždí (pro jednodušší přípravu, ale jde samozřejmě chléb udělat u z 1/2 droždí čerstvého)
  • hrnek a půl vlažné vody
  • sůl
  • mix semínek (např. Albert)
  • dále může být kmín, mák, ořechy….dle chuti a druhu chleba, který chcete mít

suroviny na chléb a

Postup

Mouky, sušené droždí, sůl a vodu smícháme dohromady a snažíme se vypracovat těsto. Jde to hůře, takže popřípadě si trošku dolijte vody. Až je těsto uhněteno do jakéhosi bochánku, nechte jej v míse a dejte kynout na 45 min na teplejší místo.

Po 45-min jej znovu prohněteme, zaprášíme moukou a necháme ještě jednou 45 minut kynout.

Po těchto 45-ti minutách si již připravíme troubu, aby se rozehřála a mezitím si na pomoučeném vále připravíme z vykyntého těsta bochník chleba. Kdyby se moc lepil, zaprašujte ho moukou. (A mějte ji i na rukách při tvorbě bochníku.)

Až jste s tvarem spokojeni, tak těsto vložte do pečící nádoby či na plech. Můžete nádobu uzavřít i poklopem, ale my jej neměli a udělal se výborně.

Chléb pečeme na 230 stupňů po dobu 45-ti minut.

Poté vytáhneme a můžeme jej udržovat teplý v utěrce.

Ale bude tak lákavý, že dlouho asi stejně nevydrží :).

komplet chléb

Komentáře

5 komentářů
  1. Magda

    • 26. 9. 2017 v 8:14

    Už jsem upekla spoustu chleba, tento recept stoprocentně nejhorší. Již nikdy.

  2. Renata

    • 27. 2. 2017 v 10:53

    Výborný. Oceňuji přepočítání na gramy Alenkou Š. Zaděláno a vykynuto v pekárně ( dala jsem obyč. droždí), upečeno ve formě na biskupský chlébíček.

  3. Alena Š.

    • 28. 3. 2016 v 11:18

    Vynikající chlebík, hrnky jsem si přepočítala na g a těsto připravila pekárna …400g vody, 331g celozrnné, 171g chlebové pšeničné, 2 lžičky soli, sušené droždí, různá semínka. Pekla jsem ve formě na biskupský chléb. Příště vyzkouším se špaldovou moukou.

  4. Alena

    • 10. 7. 2015 v 12:23

    A zadělávám z jeden hrnek špaldové, jeden hrnek celoznné pšeničné a jeden žitné chlebové, a rúzná semínka po hrstech, lněné, slunečnicové, chia, dýňové.

  5. Alena

    • 10. 7. 2015 v 12:20

    Výborný chléb, už zadělávám podruhé. zkoušela jsem různé recepty i kváskové, ale zlouhavá příprava kvásku a dlouhé kynutí mi nesedlo.
    Tento je zadělaný za 5 min. Když dobře kyne tak do 3 hod se už může ochutnávat.