Krémová česnečka

V těchto mrazivých dnech vás nezahřeje nic tak jako horká polévka. Česnek, pórek, květák a voňavá majoránka jsou skvělá kombinace k vytvoření dokonalé chuti a zároveň poslouží jak k posílení imunity, tak k odehnání případného zimního nachlazení.

Ingredience

pro 6 osob:

  • 80 g pórku
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 500 g květáku
  • 1 větší brambora
  • 3 zarovnané čajové lžičky solčanky / nebo možno použít 2 kostky zeleninovýého či kuřecího bujónu bez konzervantů /
  • 2 zarovnané čajové lžičky majoránky
  • 1200 ml studené vody

na dozdobení na 1 porci pro doplnění bílkovin:

  • 30 g strouhaného sýra eidam 30 % tuku v sušině

Postup

Pórek nakrájíme na kolečka a následně překrojíme. Česnek si nakrájíme na velmi malé kostičky.

Do většího hrnce dáme 2 lžíce řepkového oleje, na něj vsypeme nakrájený pórek, česnek a restujeme.1

Mezitím si nakrájíme na malé růžičky květák a na kostičky bramboru.

Na orestovaný pórek a česnek vhodíme nakrájený květák, bramboru, majoránku, solčanku a vše zalijeme studenou vodou. Vaříme do měkka zhruba 10 minut.hrnec

Po deseti minutách odebereme 1 naběračku s hustou zeleninou a bramborou stranou a zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Po rozmixování vrátíme odebranou část do polévky a můžeme podávat.

Při servírování těsně před konzumací na talíři ozdobte polévku nakrájeným pórkem a posypte nastrouhaným sýrem. Pokud budete polévku servírovat jako hlavní chod, můžete si k polévce udělat ještě topinky z celozrnného chleba s řádnou porcí česneku.

Dobrou chuť!

*
*