Lahodný chřestový salát

Chřest je považován za královskou zeleninu. Oblíbený je hlavně ve Francii, Nizozemsku a Itálii, ale i u nás si našel své příznivce. Je nízkokalorický, obsahuje vitaminy, vlákninu, minerální látky, a proto by neměl chybět v jarním menu…V tomto receptu je podáván jako osvěžující salát, který se hodí jak k masům, tofu, sýrům i rybám.

Ingredience

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 větší mrkve
  • čerstvá bazalka nebo pažitka
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • pepř

sur

Postup

Ředkvičky omyjte, nakrájejte na plátky a přepůlte v polovině.

Chřest omyjte a odřežte zhruba 1 cm dřevnatého konce z každého kusu. Špičky chřestu odřízněte a dejte stranou / vaří se pouze 1 minutku /. Zbytek chřestu nakrájejte na 2 cm kousky.

Mrkve očistěte a nakrájejte na menší kousky a následně na nudličky.

Mrkev i chřest vařte v osolené vroucí vodě asi 8 minut a na poslední minutku přidejte špičky chřestu. Následně vodu slijte přes cedník do hrnce a dejte stranou. Zhruba 1,5 dcl slité vody použijeme na zálivku, zbytek můžete využít případně na polévku.var

Zálivku si připravte z olivového oleje, citronové šťávy, 1,5 dcl vody z vařeného chřestu, soli a pepře. Promíchejte a nechejte vychladit. Do salátové mísy dejte nakrájenou zeleninu – ředkvičky, mrkev, chřest a zalejte zálivkou. Nakonec posekejte na kousky bazalku nebo pažitku, vmíchejte do salátu a před servírováním lehce vychlaďte.mísa

Salát je výborný s pečeným lososem a novými brambory nebo jen s pečivem a plátky mozzarelly.

Dobrou chuť !

*
*