Obrácený jablečný koláč

Tomuto koláči říkáme obrácený úžasňák, jelikož chutná a voní díky jablkům a skořici úžasně a také je velmi snadný. Může posloužit jak ke snídani či ke svačince, když jej doplníte o zdroj bílkoviny.

Ingredience

  • 130 g vloček (ovesných)
  • 120 g bílý jogurt okolo 3% tuku na 100 g
  • 80 g sušené brusinky (nebo rozinky, švestky, meruňky…)
  • 3 vejce
  • 1 zralý banán
  • 30 g máslo/či original Flora
  • 350 g jablek
  • 1 lžíce medu
  • skořice

Postup

Vločky umeleme (můžeme v mixéru) na mouku a nasypeme do misky. Poté dáme do mixéru tři vejce a banán, též rozmixujeme. Vmícháme do vločkové mouky, přidáme bílý jogurt a nakonec vmícháme brusinky nebo jiné sušené ovoce.
Na pánvi rozpustíme 30 g másla a přidáme lžičku medu a lžičku skořice. Chvilku prohřejeme, až začne směs hnědnout, přidáme na tenké plátky pokrájená jablka a důkladně promícháme.
Koláčovou formu vymažeme řepkovým olejem, případně máslem či Florou, vlijeme na dno jablečnou směs a na ní navrstvíme těsto. Pěkně uhladíme a pečeme cca na 180-200 °C cca 25 min. Poté vyklopíme na talíř. Chutná skvěle teplý i studený. 
 
Celý: 6 960 kJ, 43 g bílkovin, 240 g sacharidů (z toho 82 cukru), 52 g tuku a 30 g vlákniny.
 
1/10: 696 kJ 4,3 g B, 24 g S (8,2 g cukr), 5,2 g T a 3 g vlákniny.
 
Ideálně kombinovat s Milko Řeckým jogurtem nebo Skyr Natur :-).

Komentáře

1 komentář
  1. Renata

    • 27. 2. 2017 v 10:41

    Opravdu dobrý, pochutnala si celá rodina. Díky za recept. R.

*
*