Ovesné lívance s proteinem + domácí marmeláda

Oblíbený recepty lívanečků nejen na víkendové snídání. Můžete je využít třeba i na svačinky, kdy i děti se budou olizovat až za ušima. Mimo recept najdete uvnitř i tip na rychlou domácí marmeládu.

Ingredience

  • 6 lžic ovesných vloček

  • 1 vejce

  • 1 odměrka vanilkového proteinu

  • prášek do pečiva 1/3

  • 4 lžíce bílého jogurtu 3,5 % tuku

  • špetka soli

  • voda (dle potřeby)

  • řepkový olej

  • marmeláda / tvaroh / bílý jogurt co zbyde / arašídové máslo…+ ovoce

Postup

Nejdříve rozmixujeme na jemno ovesné vločky a přidáme do vzniklé mouky kypřící prášek do pečiva (ideálně bezfosfátový). Poté si vyšleháme vejce s jogurtem a do hladké směsi zašleháme i ovesnou mouku a odměrku proteinu. Přidáme špetku soli a dle potřeby rozředíme vodou. Těsto má být tekuté, ale ne vodové.

Kvalitní pánvičku jen lehce potřeme olejem a pomalu pečeme lívanečky, aby měly čas vzejít. Poté potřeme oblíbenou marmeládou nebo čímkoliv, co máme rádi a dozdobíme buď jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou light. Můžeme posypat i čtverečkem strouhané vysokoprocentní čokolády. Jsou hned hotové, chutnají báječně teplé i studené. A vaše děti vás za ně budou milovat. V dětské verzi doporučuji oddělit těsto bez přídavku proteinu.

Pokud se snažíte zhubnout, tak doporučuji zkusit udělat do zásoby na podobné snídaně či svačinky i domácí marmeládu, kterou můžeme pak lívanečky potřít.

Domácí marmeláda bez cukru

Ingredience:

  • 750-1000 g sezónního ovoce (jahody, třešně, višně, meruňky, rybíz, borůvky nebo klidně mix…)

  • Želírfix (sáček, já kupovala v Lidlu za cca 6 Kč)

  • citron

  • hrubá sůl

Postup:

Nebojte se, není to vůbec nic složitého. Ovoce dáte do nepřilnavého hrnce a zvolna přivedete k varu. Není třeba přidávat vodu, ovoce pustí dostatek vlastní šťávy. Použijte zralé ovoce bez známky plísně! Po rozvaření rozmixujte a přidejte sáček Želírfixu, jeden vymačkaný citron a pár zrníček hrubé soli – ano! Jednak lehce marmeládu zakonzervuje a také vytáhne z ovoce cukr, takže kupodivu osolením získáte sladší chuť. Celé ještě pár minutek povařte a pak naplňte do čistých sklenic a dejte dnem vzhůru. Doporučuji skladovat v ledničce. Já ani nesterilovala a už více než půl roku jsou stále v pořádku :).

 

Autor a kuchařka: Sandra Picková, DiS.

*
*