Salát s pečenou řepou a kozím sýrem

Syrová zelenina v zimě není příliš chutná a její cena často šplhá do závratných výšin. Využijte sezónní zeleniny a připravte si salát s pečenou řepou. Pokud nefandíte kozímu sýru, nahraďte ho třeba mozzarellou (light) nebo Hermelínem Figura.

Ingredience

Na 1 porci:

  • libovolný listový salát (skvělý je polníček nebo baby špenát, může být i jakýkoliv mix)
  • menší bulva červené řepy
  • kozí sýr (výborný je z Lidlu, který má jen 12 g tuku na 100 g výrobku)
  • vlašské ořechy (nebo třeba dýňová či slunečnicová semínka)
  • na dochucení balsamico, olivový olej, případně med

Postup

  • zásadní na tomto receptu je upéct červenou řepu: vybíráme spíše menší bulvy, nejsou tolik “dřevnaté” a snáze je upečeme do měkka
  • řepu si oškrabeme škrabkou na brambory a nakrájíme zhruba na osminky, rozložíme na alobal a přidáme bylinky (rozmarýn, tymián, provensálské), lehce osolíme
  • přikryjeme druhým kusem alobalu, vytvoříme jakýsi “balíček”, můžeme položit na plech a pečeme v troubě do měkka cca 40 minut na 180 °C
  • pak už je postup velice jednoduchý: na hluboký talíř dáme lístky salátu a zakapeme balsamicem a olivovým olejem
  • na salát rozložíme upečené plátky řepy, dále sýr a posypeme vlašskými ořechy (nebo použijeme slunečnicová či dýňová semínka), můžeme lehce zakápnout tekutým medem
  • podáváme například jako lehkou večeři s celozrnným pečivem nebo bagetkou
  • TIP: kozí sýr je skvělý také se zrníčky granátového jablka, které je zrovna v sezoně (rozložíme salát, poklademe sýrem a granátovým jablkem, zdobíme ořechy)
*
*