Silvestrovská veka a ještě něco navíc

Silvestr bez obložených chlebíčků nebo jednohubek?… To by nebylo to pravé pohoštění. Když si vybíráme veku nebo rohlíky v obchodě, často volíme bílou formu bez vlákniny, a tak trochu i bez chuti. Dnes vás naučíme chutnější a zdravější veku, či rohlíky připravené doma.

Ze stejného těsta můžete připravit také plněné rohlíky – typu pizza rohlík, slané plněné šátečky nebo sladkou formu tvarohových nebo čokoládových krucánků.

Ingredience

na 2 veky

nebo 1 veku a zhruba 2 dlouhé plněné rohlíky / dle velikosti / + 3 čoko krucánky

  • 270 ml vlažného mléka nebo vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 malé lžičky light majolky / možno nahradit další polévkovou lžící oleje /
  • 2 lžičky soli
  • 200 g špaldové mouky hladké
  • 300 g polohrubé mouky bílé
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného droždí
  • 1 čajová lžička medu

Postup

Příprava těsta v pekárně

Do pekárny vložíme všechny tekuté suroviny: mléko nebo vodu, olivový olej, majolku a následně přidáme sypké ingredience a to sůl, mouky, droždí a med. Zvolíme program těsto a necháme pekárnu těsto uhnětat a následně vykynout.

Příprava těsta ručně

Do hrníčku vlijeme zhruba 170 ml vlažného mléka nebo vody, vsypeme 1 polévkovou lžíci hladké mouky, 2 čajové lžičky sušeného droždí a 1 čajovou lžičku medu. Vše lehce promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba 10 minut / např. u topení / vzejít kvásek.

Mezitím si do velké mísy vsypeme a vlijeme zbytek uvedených surovin a přidáme vzešlý kvásek. Vše uhněteme v hladké těsto a necháme kynout zhruba na dvojnásobek objemu pod utěrkou přibližně 90 minut.

Možnosti využití těsta

Po nakynutí z těsta vytvoříme 2 veky nebo dle nálady můžeme tvořit rohlíky na jednohubky.

Další varianta je vytvořit plněné malé šátečky nebo rohlíky a to vším co najdete doma: šunkou, kečupem, cibulí, uzeným lososem..atd. Před srolováním posypeme oblíbeným kořením např. oregánem, kořením na pizzu. / naplněné rohlíky můžeme po upečení podávat hostům nakrájené na kolečka jako plněné jednohubky./

Další možnost je sladká varianta, kdy do těsta rozváleného na tvar dlouhého hubeného obdélníku o rozměrech zhruba 4 x 10 cm vetřeme do středu nutellu (popř. Šmakoun lísko-oříškový krém) nebo tvaroh smíchaný s cukrem (možno stévií) a trochou Bio pudinku. Těsto přeložíme na půlku, čímž vytvoříme dlouhou placku, kterou lehce po krajích umáčkneme. Nyní oba konce placky chytíme a točíme v protisměru, čímž vytvoříme krucánky.

Všechny výrobky položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě zhruba 20 – 30 minut pod utěrkou kynout.

Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180 stupňů, výrobky pomašlujeme žloutkem smíchaným s kapkou vody a můžeme posypat případně oblíbenými semínky slunečnice, máku, sezamu, kmínu, soli…atd.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů 20 – 25 minut.

Pokud jste si s námi upekli veku případně rohlíky na jednohubky, zkuste se inspirovat i některými našimi typy na skvělé pomazánky:

http://www.viviente.cz/recepty/cesnekovo-syrova-pomazanka/

http://www.viviente.cz/recepty/mrkvovo-celerova-pomazanka/

http://www.viviente.cz/recepty/domaci-nizkotucny-taveny-syr/

http://www.viviente.cz/recepty/rybickova-pomazanka/

http://www.viviente.cz/recepty/kedlubnovy-tvaroh/

http://www.viviente.cz/recepty/rychla-pikatni-pomazanka-s-krenem/

KRÁSNÝ SILVESTR A HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ A POHODY V NOVÉM ROCE 2015 VÁM PŘEJE VIVIENTE.

*
*