Šťavnatý makový koláč bez mouky

Někdy je opravdu fascinující, jak se dá při zdravém pečení čarovat se surovinami. Tento koláč je bez mouky, bez přidaného cukru a téměř bez tuku. Je opravdu vláčný, proto vydrží několik dní, pokud ovšem nezmizí rychlostí blesku. Ozdobte si ho třeba jogurtem nebo tvarohem a přidejte pár kousků ovoce, jako na obrázku.

Pro milovníku máku tu máme speciální recept.  K němu už jen teplý čaj nebo kávu a úžasná snídaně je na světě!

Receptík je inspirován receptem z knihy Fit recepty 2.

Ingredience

  • 150 g jablečného pyré

  • 100 g ovesných vloček

  • 80 g mletého máku

  • 80 g vlašských ořechů

  • 80 g datlí

  • 2 zralé banány

  • 2 vejce

  • 2 PL oleje

  • 1 lžička skořice

  • ½ lžičky jedlé sody

  • rozinky/brusinky (nemusí být)

Postup

  • vločky a ořechy rozmixujeme na mouku

  • nasypeme do mísy a přidáme zbylé sypké suroviny

  • v kuchyňském robotu rozmixujeme banány, jablečné pyré, datle, vejce a olej (vzniknout by měla hustá kaše)

  • tekutou směs vmícháme do sypké

  • těsto vylijeme do dortové formy, kterou jsme předtím pečlivě vymazali nebo vyložili pečícím papírem

  • pečeme přibližně 30-35 minut na 180 °C, dokud není povrch koláče dostatečně pevný

  • n echáme vychladnout a můžeme servírovat, třeba s kopečkem hustého bílého jogurtu (řecký od Milka nebo Skyr)

*
*