Vánočka, která se vždy povede…

Vánočka patří k Vánocům stejně jako nazdobený stromeček, a to ať už pečená doma nebo zakoupená v obchodě. Upečte si vánočku, která všechny Vaše blízké ohromí a v alobale a spížce vydrží až týden měkká. Přinášíme Vám variantu jak pro přípravu těsta v pekárně, tak pro klasické ruční hnětení těsta vařečkou.

Historie vánočky spadá už do 16. století, kdy hospodyně po celou dobu její přípravy neměla mluvit, při kynutí měla vyskakovat vysoko do výšky a do vánočky vždy zapekla minci, která strávníkovi, který ji našel měla přinést štěstí celý následující rok.

Ingredience

suroviny na 1 obří vánočku nebo 2 menší vánočky:

  • 200 g odtučněného mléka
  • 50 g majolky light / pokud nemáte možno nahradit smetanou do kávy /
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 125 g / polovina / rozpuštěné hery
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 250 g hladké mouky špaldové
  • 400 g polohrubé mouky bílé
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného droždí
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • 1 kus vanilkového cukru / 20 g /

na ochucení po uhnětení:

  • hrst nesířených rozinek ze zdravé výživy naložených v rumu / nemusí být /
  • 40 g mandlí – loupaných nasekaných nebo plátků / možno zaměnit i za vlašské oříšky/
  • žloutek s troškou vody na pomašlovaní před pečením

Postup

Těsto připravené v pekárně

Do pekárny vložíme nejprve všechny uvedené tekuté suroviny: vlažné mléko, majolku nebo smetanu, rozšlehaná vejce, rozpuštěnou heru. Následně přidáme suroviny sypké: třtinový cukr, sůl, mouky, droždí, nastrouhanou kůru z citrónu, vanilkový cukr. Zadáme program těsto a čekáme až program uhněte a krásně těsto nakyne.

Těsto hnětené ručně

V hrníčku rozmíchejte ve 200 ml vlažného mléka droždí, lžíci cukru a lžíci hladké mouky. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek nejlépe na topení nebo na teplém místě zhruba 10 minut. Do velké mísy si připravte ostatní odvážené suroviny: mouky, rozpuštěnou heru, vidličkou rozšlehaná vejce, majolku nebo smetanu, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Přilijte vzešlý kvásek a vařečkou nebo rukou uhněťte hladké tvárné těsto. Přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout na dvojnásobný objem. Trvá to zhruba 2 hodinky.

Nyní máme připravené nakynuté těsto ať už v pekárně nebo v míse a můžeme tedy přistoupit k samotnému pletení vánočky

Těsto dáme na jemně pomoučenou pracovní plochu. Vytvoříme si z něj 10 stejných hromádek, kde z každé vyválíme pramen dlouhý zhruba na délku Vašeho plechu.

Z těchto pramenů upleteme nejprve dva copy ze tří a dva copy ze dvou pramenů dle obrázku:

copy

Na plech s pečícím papírem vytvoříme spodní část vánočky tak, že nejprve položíme úhlopříčně 1 cop ze tří pramenů a k němu těsně vedle přiložíme cop ze dvou pramenů. Nyní prostředek copů trošku zmáčkneme a posypeme rozinkami a oříšky nebo mandličkami / oříšky a mandličky dáváme mezi patra proto, že se nám při tvoření copů copy netrhají a skvěle se s těstem pracuje/.

Nyní vytvoříme 2. patro vánočky a to položením jednoho copu ze tří pramenů na spodní část. Opět prostředek copu trošku prsty zmáčkneme a vydatně zasypeme rozinkami a mandličkami či oříšky.

Poslední, tedy třetí patro je tvořeno copem ze dvou pramenů.

Vánočku nyní přikryjeme a necháme pod utěrkou zhruba 45 minut kynout.

Po vykynutí si předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem s kapkou vody, celou vánočku posypeme mandličkami a vrchní cop propícháme špejlemi dle obrázku tak, abychom zafixovali horní díl před sjetím při pečení.

se špejlema

Vychytané pečení:

Vánočku vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut. Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 stupňů, vánočku vyjmeme z trouby a přikryjeme alobalem a pečeme dalších 40 minut. V poslední fázy po 40 minutách odstraníme alobal, špejle a dopečeme ještě 10 minut do krásného zezlátnutí povrchu vánočky.

HOTOVO – nyní jen pro zkoušku zapíchněte špejli do nejtlustšího místa vánočky a pokud je špejle suchá, můžete vyjmout Váš poklad z trouby.

CELÝ DŮM VÁM VONÍ A NÁM NEZBÝVÁ NIC JINÉHO, NEŽ VÁM POPŘÁT KRÁSNÉ A POHODOVÉ VÁNOCE A DOBROU CHUŤ PŘI SVÁTEČNÍ RANNÍ KÁVĚ A VAŠÍ SKVĚLÉ DOMÁCÍ VÁNOČCE.

  1. fin ván
*
*