Hlavní jídla

Lososový burger

Ultrarychlý tip na večeři v podobě burgeru, ale tentokrát lososového. Ideální varianta, jak ryby do našeho jídelníčku dostat. Navíc v této podobě není ryba ani „cítit“. A není třeba mít dokonalý vysoký filet, naopak se hodí i kousky.

Hlavní jídla

Krémová česnečka

V těchto mrazivých dnech vás nezahřeje nic tak jako horká polévka. Česnek, pórek, květák a voňavá majoránka jsou skvělá kombinace k vytvoření dokonalé chuti a zároveň poslouží jak k posílení imunity, tak k odehnání případného zimního nachlazení.

Hlavní jídla

Červená čočka na kari

Červená čočka má oproti jiným luštěninám mnoho výhod. Před přípravou se nemusí máčet a je dobře stravitelná, což ocení zejména malé děti a lidé, kterým luštěniny způsobují trávící obtíže. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Obsahuje kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je hojně zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Hlavní jídla

Rizoto a pomazánka z fazolek adzuki

Fazole adzuki jsou velmi dobře stravitelné a nazývají se též „královnou fazolí“. Tyto fazolky připomínají svou chutí oříšky, zlepšují aktivitu ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu a mají příznivý vliv na tenké střevo. V čínské medicíně se řadí mezi zahřívací potraviny, a proto je ten pravý čas je do jídelníčku zařadit právě teď.

Hlavní jídla

Řízek a špíz ze šmakouna

Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku a neobsahuje žádné chemické látky ani konzervanty. Obsahuje minimum kalorií, tuků a sacharidů a naopak větší množství kvalitní živočišné bílkoviny. Někteří tvrdí, že je chuťově nepoživatelný, ale zkusili jste si ho připravit třeba jako řízek nebo špíz?

Hlavní jídla

Voňavá rybí sekaná

Filé z tresky má jemné netučné maso a hodí se jak k obědu, tak jako lehká večeře. Je velmi rychle tepelně připravené a obsahuje pro mnoho z nás nedostatkový jód. Pokud se vám již přejedla klasická verze smaženého rybího filé, zkuste si filé připravit netradičně, třeba jako sekanou vonící po majoránce a česneku.

Hlavní jídla

Zapečené brambory s bazalkovým tofu

Tofu je čistě rostlinného původu. Vyrábí se ze sojových bobů pomocí siřidla. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny a tedy cholesterol jako maso živočišného původu. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin. V kombinací s bramborem, zeleninou, sýrem a bazalkou vytvoříte dokonalou večeři či oběd.

Hlavní jídla

Krůtí cop na kari s brokolicovo-květákovým pyré

Kari je směs až 25 druhů koření. Je výrazné žluté barvy a přisuzují se mu léčebné vlastnosti například při vysokém krevním tlaku, při poruchách trávení / které nás v létě často trápí /, při kožních problémech. Má protizánětlivé účinky. Masovým i zeleninovým pokrmům kari koření opravdu dodá zajímavou vůni i chuť.

Hlavní jídla

Pečený květákový mozek

Co si připravit k lehkému obědu nebo večeři? Zkuste lehký bezlepkový pokrm z květáku, který voní po bylinkách a nebudete se po něm cítit těžce, což se v těchto tropických vedrech bude určitě hodit. Jíst se dá za tepla i za studena, k masu nebo jen tak s tvarohovým dipem ochuceným česnekem.

Hlavní jídla

Cuketový nákyp

Díky své jemné chuti je cuketa fantasticky univerzální a dá se připravit na stovky způsobů. V sezóně stojí pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to. Ukážeme si, jak z ní připravit skvělý nákyp.

Hlavní jídla

Polenta jako příloha nebo jako pizza?

Polenta je kukuřičná krupice, která je výbornou alternativou pšeničné krupice pro ty, kteří mají celiakii. Je dobře stravitelná, skvěle zasytí a je plná vitaminů a minerálních látek. Použít ji můžete jako hlavní chod na slano, na sladko, i jako přílohu ke všem druhům masa či např. k tofu.

Hlavní jídla

Osvěžující okurková polévka

V horkých letních dnech má málo kdo z nás chuť na teplou polévku. Co byste ale řekli na polévku, která zasytí a zároveň krásně osvěží. Naše okurková polévka se dá klidně servírovat i s ledem. Pokud ji posypete opečenými krutony z celozrnného pečiva, je to i výborná volba lehké večeře nebo svačiny.

Hlavní jídla, Svačinky

Ratatouille se salátovým sýrem

Francouzský pokrm ratatouille / čteme ratatuj / pro svoji lehkost, barevnost a množství obsažených vitaminů neodmyslitelně patří k letním pokrmům. Připravit si jej můžete jako přílohu k masu nebo sýrům. Často se také ve Francii podává k čerstvému pečivu nebo do vaječné omelety.

Hlavní jídla