Lososový burger
Ultrarychlý tip na večeři v podobě burgeru, ale tentokrát lososového. Ideální varianta, jak ryby do našeho jídelníčku dostat. Navíc v této podobě není ryba ani „cítit“. A není třeba mít dokonalý vysoký filet, naopak se hodí i kousky.
Ultrarychlý tip na večeři v podobě burgeru, ale tentokrát lososového. Ideální varianta, jak ryby do našeho jídelníčku dostat. Navíc v této podobě není ryba ani „cítit“. A není třeba mít dokonalý vysoký filet, naopak se hodí i kousky.
V těchto mrazivých dnech vás nezahřeje nic tak jako horká polévka. Česnek, pórek, květák a voňavá majoránka jsou skvělá kombinace k vytvoření dokonalé chuti a zároveň poslouží jak k posílení imunity, tak k odehnání případného zimního nachlazení.
Červená čočka má oproti jiným luštěninám mnoho výhod. Před přípravou se nemusí máčet a je dobře stravitelná, což ocení zejména malé děti a lidé, kterým luštěniny způsobují trávící obtíže. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Obsahuje kyselinu listovou a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je hojně zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník.
Fazole adzuki jsou velmi dobře stravitelné a nazývají se též „královnou fazolí“. Tyto fazolky připomínají svou chutí oříšky, zlepšují aktivitu ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu a mají příznivý vliv na tenké střevo. V čínské medicíně se řadí mezi zahřívací potraviny, a proto je ten pravý čas je do jídelníčku zařadit právě teď.
Šmakoun se vyrábí z čistého vaječného bílku a neobsahuje žádné chemické látky ani konzervanty. Obsahuje minimum kalorií, tuků a sacharidů a naopak větší množství kvalitní živočišné bílkoviny. Někteří tvrdí, že je chuťově nepoživatelný, ale zkusili jste si ho připravit třeba jako řízek nebo špíz?
Filé z tresky má jemné netučné maso a hodí se jak k obědu, tak jako lehká večeře. Je velmi rychle tepelně připravené a obsahuje pro mnoho z nás nedostatkový jód. Pokud se vám již přejedla klasická verze smaženého rybího filé, zkuste si filé připravit netradičně, třeba jako sekanou vonící po majoránce a česneku.
Tofu je čistě rostlinného původu. Vyrábí se ze sojových bobů pomocí siřidla. Neobsahuje nasycené mastné kyseliny a tedy cholesterol jako maso živočišného původu. Obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin. V kombinací s bramborem, zeleninou, sýrem a bazalkou vytvoříte dokonalou večeři či oběd.
Kari je směs až 25 druhů koření. Je výrazné žluté barvy a přisuzují se mu léčebné vlastnosti například při vysokém krevním tlaku, při poruchách trávení / které nás v létě často trápí /, při kožních problémech. Má protizánětlivé účinky. Masovým i zeleninovým pokrmům kari koření opravdu dodá zajímavou vůni i chuť.
Co si připravit k lehkému obědu nebo večeři? Zkuste lehký bezlepkový pokrm z květáku, který voní po bylinkách a nebudete se po něm cítit těžce, což se v těchto tropických vedrech bude určitě hodit. Jíst se dá za tepla i za studena, k masu nebo jen tak s tvarohovým dipem ochuceným česnekem.
Díky své jemné chuti je cuketa fantasticky univerzální a dá se připravit na stovky způsobů. V sezóně stojí pár korun a snadno se připravuje – zvlášť když víte, jak na to. Ukážeme si, jak z ní připravit skvělý nákyp.
Polenta je kukuřičná krupice, která je výbornou alternativou pšeničné krupice pro ty, kteří mají celiakii. Je dobře stravitelná, skvěle zasytí a je plná vitaminů a minerálních látek. Použít ji můžete jako hlavní chod na slano, na sladko, i jako přílohu ke všem druhům masa či např. k tofu.
V horkých letních dnech má málo kdo z nás chuť na teplou polévku. Co byste ale řekli na polévku, která zasytí a zároveň krásně osvěží. Naše okurková polévka se dá klidně servírovat i s ledem. Pokud ji posypete opečenými krutony z celozrnného pečiva, je to i výborná volba lehké večeře nebo svačiny.
Francouzský pokrm ratatouille / čteme ratatuj / pro svoji lehkost, barevnost a množství obsažených vitaminů neodmyslitelně patří k letním pokrmům. Připravit si jej můžete jako přílohu k masu nebo sýrům. Často se také ve Francii podává k čerstvému pečivu nebo do vaječné omelety.