Tymián

Bazalka, rozmarýn či máta jsou bylinky, které často hojně využíváme v naší kuchyni. A většinou každý ví, jak vypadají, jak chutnají, jak s nimi naložit. Ale přece jen tymián sám o sobě tolik nepoužíváme. Avšak setkáváme se s ním například v provensálském koření. Pojďte si o něm přečíst více.

Voňavý tymián (na obrázku ten vlevo) je jižním dvojčetem naší mateřídoušky. Pochází ze západní části Středomoří a tamní odrůdy patří mezi ty nejvíce aromatické. Už staří Řekové jej hojně používali pro jeho nasládlou kořenitou chuť. Je jednou z nejsilněji antibioticky působících bylin, ve Francii byl dokonce nazýván „penicilinem chudých“. Jeho léčivé a dezinfekční účinky jsou známy už tisíce let, byl využíván Egypťany například pro balzamování.

Tymián je polokeřík menšího vzrůstu a dosahuje výšky 30-40 cm. Planý tymián má sklon dřevnatět, větvičky jsou spíše řídké, avšak jeho vyšlechtěné varianty jsou více aromatické a hustě pokryté lístky. Pěstování tymiánu je poměrně náročná záležitost. Vyžaduje spíše slunce, sucho a ne příliš větrno. Zalévat bychom ho měli jen v době sucha a hnojit není potřeba. Tymiánu se daří v dobře propustné písčité půdě. Pro pěstování se hodí truhlík, větší květináč či vlastní bylinková zahrádka. Pokud chceme zabránit dřevnatění keříku, sbíráme lístky či celé snítky tymiánu co nejčastěji. Nejvýraznější aroma pak tymián má těsně před rozkvětem a tehdy se i nejlépe hodí pro sušení.

Využití v kuchyni

V kuchyni má tymián univerzální využití. Lze ho dobře kombinovat s ostatními bylinkami a často bývá součástí nejrůznějších směsí, v pokrmu ale dobře chutná i samostatně. Tymián je součástí mnoha mezinárodních kuchyní: mexická, španělská, francouzská apod. Má výrazné aroma, jemně nasládlou a kafrovitou chuť. Ostré podtóny tymiánu se dobře hodí k pečenému či grilovanému masu (kuřecí stehna na tymiánu či grilované ryby), skvěle se hodí do grilované zeleninové směsi, na ochucení másla či ho můžeme přidat do různých omáček, marinád a dipů. Celé větvičky se také používají na aromatizaci olejů či octů.

Účinky na organismus

Tymián má mnoho léčivých účinků. Nejčastější formou použití je čaj, dá se z něj ale připravit i ústní voda, tinktura, nálev, obklad či kloktadlo.

Má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmu a nadýmání, zlepšuje trávení. Pomáhá při léčení horních cest dýchacích, astmatu, bronchitidě či angíně. Pomoci může také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje jako diuretikum, což brání zadržování vody v těle. Stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje imunitu. Stimuluje také krevní oběh. Svoje využití má i u lidí, kteří trpí depresemi či úzkostmi. Naplňte si jím polštář, zklidní tak tělo i mysl. Užívat bychom ho měli s mírou (do 10 g na den), hlavně pokud je použit ve formě čaje.

Vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy.

Zdroje:

  • http://www.ireceptar.cz/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%BD
  • http://zelene-koreni.blogspot.cz/p/tymian.html
  • http://www.dumazahrada.cz/zahrada/pestovani/20795-tymian/#.V7qPePmLTIU
  • http://www.bylinky.info/tymian
*
*