Velký průvodce toustovými chleby

Není tmavý chléb jako tmavý chléb, není cereální chléb jako cereální chléb. Právě u toustových chlebů se velmi vyplatí číst složení a obsah vlákniny.

V pravém toustovém chlebu z anglosaských zemí má být mouka, voda, vajíčko, máslo, cukr, sůl, droždí a případně kvas. Avšak v toustových chlebech, které se prodávají u nás vajíčka a máslo chybí. Proto spíše chutnají jako veka a jsou jak „guma“. A kupujeme spíše podvědomě tvar, který se od těch pravých neliší.

Ale tak někdy chceme v jídelníčku trošku vítr a udělat změnu, tak se pojďme podívat, jak vybrat, když už si chceme dát opečený toust nebo zapečené toustíky, aby jsme nekupovali jen pšeničnou mouku a vodu.

Jak hodnotit:

Základem je dívat se na obsah vlákniny na 100 g. Kdy by celozrnný výrobek měl obsahovat alespoň 6 g vlákniny na 100 g.

Dalším významným ukazatelem je složení, na 1. místě by měla být pšeničná celozrnná mouka. Avšak to je u toustových chlebů opravdu jen světlá výjimka.

 

Toustový chléb vícezrnný Vitastar – Kaufland

  •  6,4 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě pšeničná mouka 50 %, dále voda, pšeničný kvásek, hrubě mletá žitná zrna 10%, lněná semínka 6 %…

 vita star vícezrnný

Chléb toustový cereální LaCestera – Lidl

  • 4,8 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě pšeničná mouka, pitná voda, celozrnná pšeničná mouka, pšeničné otruby, sladová směs 4%…

 la cestera Lidl

Chléb pšeničný toustový celozrnný tmavý Rivercote – Lidl

  • 6,4 g vlákniny na 100 g výrobku – bohužel složení není popsané, velmi špatně se v Lidlu shání

 rivercote lidl

Chléb toustový cereální – Tesco

  •  6,9 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě pšeničná mouka, dále voda, až na 3. místě celozrnná pšeničná mouka 5 %, pšeničné otruby 4 %, sladová směs 3,5 % …

 toustový chléb cereální tesco

Chléb toustový tmavý – Tesco

  •  0,8 g vlákniny na 100 g výrobku  – na 1. místě pšeničná mouka 50%, dále voda, pšeničné otruby, cereální sladová směs…

 Tesco tmavý chléb

Chléb toustový pšeničný tmavý – Penam

  • 0,5 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě pšeničná mouka, voda, pšeničné otruby, cereální sladová směs…

 Penam pšeničný tmavý

Chléb toustový cereální pšeničný – Penam

  • 6,3 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě pšeničná mouka, dále voda, na 3. místě pšeničná celozrnná mouka

 Penam cereální pšeničný

Toast Tip tmavý – Delta

  • 2 g vlákniny na 100 g výrobku

 delta toust tip

A to nejlepší na konec:

Super sandwich celozrnný – Penam

  • 7,1 g vlákniny na 100 g výrobku – na 1. místě ve složení obsahuje CELOZRNNOU PŠENIČNOU MOUKU, …

  penam super sedwich celozrnný

Warburtons  – toustový chléb pšeničný celozrnný (Tesco)

  •  6,5 g vlákniny na 100 g výrobku
  • velmi oblíbený chuťově

 warburtons

ZAJÍMAVOST:

U světlých toustových chlebů se vláknina ani na nutričních tabulkách nepíše, a není tak možné zjistit, kolik chléb (ne)má vlákniny.

 Raději zkuste Slunečnicový chléb Cerea – tvarem nahradí pěkně toustový chléb.

  •  7,1 g vlákniny na 100 g výrobku

Obsahuje: žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, celozrnná žitná mouka, voda, slunečnicová semena (11 %), pšeničné vločky…

 wartburtons

Komentáře

7 komentářů
  1. valsorim

    • 12. 2. 2017 v 18:33

    V Penny máslový toustový chléb 61%pšeničné mouky,3,5%másla a žitná mouka.

  2. Natalie

    • 28. 1. 2017 v 11:54

    Toastovy chleb Rivercote z lidlu ma na prvnim miste ve slozeni celozrnou psenicnou mouku 58%. – pouze doplnuji chybejici info. :) coz s obsahem vlakniny 6,4g na 100g je opravdu jeden z mala vhodnych toastovych chlebu.

  3. sona

    • 16. 5. 2016 v 10:34

    Kde sehnat v Brně a okolí pravý toustový chléb, složení má být mouka, voda, vajíčko, máslo, cukr, sůl, droždí a případně kvas. Jenže v toustových chlebech, které prodávají české obchody, vajíčka a máslo chybí.

  4. Eva

    • 19. 6. 2015 v 6:12

    U nás ho mají v Albertu a nikde jinde.

  5. Anonym

    • 8. 1. 2015 v 20:19

    v Tescu *BOAST*

  6. Jan

    • 11. 11. 2014 v 17:16

    Dobrý den, kde se dá prosim sehnat ten Super sandwich celozrnný – Penam ?
    Děkuji

  7. Ing. Martin Tuček

    • 23. 12. 2013 v 11:25

    Velice povedený článek, děkujeme.