Využití proteinového prášku v kuchyni

Určitě se nebudeme mýlit, když řekneme, že proteinový prášek se stává součástí výživy čím dál větší části z nás. Pojďte se s námi podívat na několik jednoduchých receptů, kde protein můžete využít v kuchyni.

Většinou to je první suplement, po kterém sáhneme, pokud to se sportem myslíme opravdu vážně a chceme pro své tělo jen to nejlepší. Víte, že má ale i jiné využití, než v podobě nápoje po silovém tréninku? Pojďte se s námi podívat na několik jednoduchých receptů, kde protein využijete.

Více o proteinech si můžete přečíst zde: http://www.viviente.cz/praskove-proteiny-proteinaky-rozdeleni-ii-dil/ .

Zjednodušeně řečeno, do receptů si vybírejte ideálně syrovátkové proteinové prášky – ideálně koncentráty (WPC) či izoláty (WPI). Ideálně bez umělých sladidel a průmyslových barviv. Čím méně látek ve složení, tím lépe :).

Např: syrovátkový proteinový koncentrát (91 %), emulgátor (sójový lecitin), kakaový prášek, aroma, sladidlo steviol glykosidy.

Pokud jste vegetarián a nejíte mléčné výrobky, pak volte např. konopné či rýžové proteiny.

Banánovo-proteinové lívanečky bez mouky

Recept na tyto lívanečky, kde je základní surovinou pouze banán a vejce obletěly svět. Protein z nich udělá zdravou snídani či svačinu plnou bílkovin.

Ingredience na 6-7 mini lívanců:

  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžíci vanilkového proteinu
  • skořice
  • trošku oleje
  • + na ozdobení: bílý jogurt, light zakysaná smetana, ovoce, oříšky, med/agávový sirup

Postup:

  • banán rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, protein a vše rozmícháme/vyšleháme
  • rozpálíme trochu oleje (např. řepkový), poté lžící tvoříme malé lívanečky a opékáme z obou stran
  • můžeme podávat třeba s miskou jogurtu či ovoce

Proteinová čokopěna

Ingredience:

  • 1 balení tofu natural
  • 100 g ztuhlého kokosového mléka
  • 2 odměrky čokoládového proteinu
  • 10 g kakaa
  • 30 g vloček
  • sladidlo (stévie, med, agáve sirup, třtinový cukr…)

Postup:

  • úplně jednoduše vše najednou dáme do mixéru a umixujeme dohladka
  • podáváme například v pohárcích s lesním ovocem, posypané strouhaným kokosem

Proteinové palačinky

Ingredience:

  • vejce
  • odměrka proteinu (cca 25 g)
  • voda

Postup:

  • vajíčko rozšleháme, přidáme protein a vodu (mělo by vzniknout hustší těsto)
  • připravujeme na pánvičce s malým množstvím oleje či na sucho
  • do těsta lze přidat jemné ovesné vločky
  • zdobíme například řeckým jogurtem, meruňkovým džemem a strouhanou hořkou čokoládou, ale ve fantazii se meze nekladou

Proteinové tyčinky

Ingredience:

  • 150 g ovesných vloček
  • 120 g proteinu
  • 75 g arašídového másla
  • 100 ml mléka nebo vody

Postup:

  • připravíme si velkou mísu, do které dáme vločky, vodu/mléko a proteinový prášek
  • pořádně promícháme, přidáme arašídové máslo a zase promícháme
  • hmotu dáme do nějaké krabičky (třeba od polárkového dortu)
  • dáme do mrazáku na 30 – 40 minut (hmota bude pevnější a méně lepkavá)
  • po vytažení rozkrájíme na požadované množství tyčinek
  • dáme do alobalu a uchováváme v lednici

 Proteinová jahodovo – malinová zmrzlina

Ingredience:

  • 125 g malin (čerstvých či mražených)
  • 250 g bílého jogurtu
  • 50 g jahodového proteinu

Postup:

  • všechny suroviny smícháme, dáme do misky
  • necháme 2 hodiny v mrazáku a servírujeme dle libosti

 

Švestkový koláč s tvarohem a vanilkovým proteinem

 

Doplnila Bc. Sandra Schmidová.

*
*