3 tipy na rychlá a zdravá jídla

Pár tipů na potraviny, které by ve vaší lednici nikdy neměly chybět, pokud chcete jíst zdravě, i když není příliš času na přípravu náročnějších jídel. S těmito potravinami nikdy neuděláte chybu.

Určitě to každý z nás známe, dojdeme domů po dlouhém dni a máme hlad. Otevíráme ledničku a volíme varianty typu párky, uzeniny, sýry, máslo. Proč? Je to nejrychlejší, v ledničce z toho vždy něco najdeme a víme, že dočasně hlad pomine…
Ale mohlo by to vypadat zcela jinak…je jen potřeba vědět, z jakých jídel vybírat a jaké suroviny nakoupit. Neboli co by v ledničce nikdy nemělo chybět, jelikož z toho velmi rychle a snadno uděláme pochoutky, které ještě prospějí vašemu zdraví.
A dokonce i s takovými dobrotami můžete hubnout…

Většinou každý náš nákup je stereotypní – nakupujeme stále stejně a příliš nekoukáme okolo. Jíme to, co nám chutná a co máme osvědčené.
Avšak zkuste udělat změnu k lepšímu. Uvidíte, že se sami budete divit, proč jste to nikdy nejedli…aneb změna je život (a cesta ke zdraví).

Suroviny, které doporučuji, aby ve vaší ledničce nechyběly:

  • vejce
  • kuřecí či krůtí maso
  • sýr eidam 30% t. v s.
  • mozzarella light
  • sýr cottage
  • krůtí či kuřecí či vepřová šunka (s podílem svaloviny alespoň 85 – 95%)
  • tuňák v olivovém oleji
  • tuňák v rajčatové šťávě
  • tuňákové saláty se zeleninou
  • fazole v rajčatové omáčce
  • semolinové těstoviny
  • rýže parboiled (či natural)
  • zelenina (i mražená)

Pochoutky, které Vám ušetří čas v kuchyni a ještě dodáte tělu všechny potřebné živiny.

Těstoviny s tuňákem – 1 porce

Doba přípravy: 15 min

  • semolinové těstoviny (doporučujeme Linguine)
  • tuňák v olivovém oleji 80 g (avšak může být i ve vlastní šťávě či v tomatové omáčce)
  • rajče
  • 1/2 papriky
  • sůl, pepř na dochucení špaget
  • popřípadě pár oliv dle chuti

Příprava
Do osolené vroucí vody dáme těstoviny a pozvolna vaříme dle návodu (al dente).
Mezitím si na talířek naporcujeme rajčátka, papriku a tuňáka z konzervy.
Uvařené těstoviny sceďte a smíchejte se zeleinou a tuňákem. Dle chuti přidejte koření.

Bramborová omeleta se zeleninou – 1 porce

Doba přípravy: 20 min

  • 2 menší brambory
  • kousek cibule
  • slunečnicový olej či řepkový olej
  • sterilovaná zelenina Bonduelle (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • vepřová či kuřecí šunka (85 – 95% podíl masa) – 2 plátky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř na dochucení

Příprava
Brambory oškrabeme a pokrajíme na tenké plátky. Na pánev s nepřilnavým povrchem dáme pár kapek slunečnicového či řepkového oleje a necháme orestovat cibulku. Poté vložíme na plátky pokájené brambory a necháme pozvolna opékat. Po pár minutách brambory otočíme. Mezitím posolíme a opepříme. Můžeme v tomto okamžiku přidat na kousky nakrájenou šunku.
Až jsou brambory téměř opečené přidáme zeleninu a vlijeme rozmíchaná vejce po celé ploše pánvičky.
Vejce necháme pomalu tuhnout. Až vznikne jednolitá omeleta, můžeme ji vcelku přendat na talíř.
Můžeme dozdobit syrovou zeleninou.

Fazole v rajčatové omáčce zapečené se sýrem – 1 porce

Příprava: 5 minut

  • fazole v rajčatové omáčce 200 g (= 1/2 plechovky)
  • 2 plátky sýra eidam 30% t. v s. (či doporučuji Ementaler Boryna 20% t. v s.)
  • 2 plátky mnohozrnného chleba (či jiného se semínky)

Z plechovky si dáme na talířek porci fazolí v rajčatové omáčce a zahřejeme (můžeme i v mikrovolnné troubě pro větší rychlost). Na talíři poklademe sýrem a přikusujeme chléb.
Můžeme přidat pár cherry rajčátek.

 

Dobrou chuť!

Pokud i vy máte nějaké tipy na rychlé pochoutky z vhodných surovin, budeme rádi, když se podělíte.