Ajvar – balkánský poklad

Slyšeli jste někdy pojem Ajvar? Či už i jedli? Tato zeleninová pasta, či i např. pomazánka na chleba, může být jeden z chutných způsobů, jak obohatit zimní jídelníček o zeleninu.

Už jste někdy vyzkoušeli balkánský Ajvar? Pokud ne, určitě ho vyzkoušejte. Svůj jídelníček tak obohatíte o netradiční chutě. Tuto zeleninovou pochoutku seženeme ke koupi už i u nás ve větších supermarketech nebo v obchodech s lahůdkami. Bohužel ajvar koupený u nás má daleko od srbského domácího ajvaru, ale jeho chuť je přesto velmi dobrá.

Jen pozor na přidávané škroby a cukr, které by tam vůbec nemusely být.

Ajvar je zeleninová pasta, která se dá použít jako pomazánka nebo na dochucení různých pokrmů. Připravuje se typicky na podzim a konzumuje se celou zimu. Příprava ajvaru bývá společenskou událostí, kdy se často celá rodina sejde, a tak poměrně náročná a zdlouhavá příprava rychle uteče.

Mezi hlavní složky patří červená paprika, lilek, česnek, chilli a slunečnicový olej.  Ajvar má své kořeny v srbské kuchyni a jeho název pochází z tureckého slova HAYVAR (solené jikry/kaviár). Tento název byl používán kvůli podobnému vzhledu. Výhodou této pomazánky je také to, že se může v Srbsku konzumovat během pravoslavného postního období, které je před Vánoci a trvá asi měsíc (nekonzumuje se nic živočišného původu kromě ryb).

Tradičně se ajvar připravuje z paprik a lilku, pečených na otevřeném ohni nebo na kamnech, aby se dala slupka jednoduše sloupnout. Chuť takto připraveného ajvaru je jedinečná.  U průmyslově zpracovaného se často setkáme s tím, že se papriky a lilek vaří, a proto jeho chuť pak není tak zajímavá. Navíc se na Balkáně připravuje ze speciálního druhu tlustostěnných paprik, které u nás nejsou k dostání. Až budete na jihu na dovolené, určitě ho nezapomeňte ochutnat. Na internetu najdete mnoho receptů, jak ho připravit doma. Jen je třeba počítat s tím, že příprava je opravdu náročnější.

Avšak je jeden z chutných způsobů, jak obohatit zimní jídelníček o zeleninu.