Apple Cider

Nikdy jste tento název neslyšeli? Nezoufejte, nic se neděje. Po přečtení tohoto článku a následném ochutnání, na cider jistě již nikdy nezapomenete! Ale přiměřeně.

Co to cider vlastně je?

Cider je zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu, který se pohybuje v rozmezí od 1 % do 8,2 %. Tento alkoholický nápoj má zlatavou barvu, a jeho původní výrobní surovinu – jablka, můžeme cítit v chuti i vůni. Na trhu můžeme tento nápoj najít perlivý i neperlivý, sladký, suchý i polosuchý.

Trocha historie

První zmínky o tomto nápoji pocházejí z 13. století a za jeho kolébku je považována Velká Británie. Během středověku se cider stal běžnou součástí života a v několika následujících stoletích byla postupně zdokonalována technologie výroby. V současnosti je kladen především velký důraz na samotnou kvalitu cideru.

Dnes je nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené království, Irsko, Francie, Španělsko). V České republice se o něm moc neví. I když už si našel své příznivce a existují „cider cluby“.

Jak se vyrábí apple cider?

Cider se vyrábí řízeným kvašením jablečného moštu v nerezových nádržích, během kterého se mění přirozený ovocný cukr v alkohol. Jakmile je proces fermentace u konce, nechává se cider několik týdnů zrát při vhodné teplotě, kdy dochází k rozvoji dalších sekundárních chuťových a aromatických látek. Nakonec se cider filtruje, pasterizuje a plní do obalů.

Cider a zdraví

Cider obsahuje velké množství antioxidačních látek, zejména polyfenolů, které jsou prospěšné pro naše zdraví a mohou být prevencí řady závažných onemocnění. Obsažené množství antioxidantů je srovnatelné s červeným vínem, avšak je nutné upozornit na to, že jejich obsah je u každého druhu cideru odlišný, a je závislí na použité odrůdě jablek při jeho výrobě. Na druhou stranu nesmíme zapomenout na to, že cider je alkoholický nápoj a je třeba ho konzumovat v přiměřeném množství tak, aby jeho pozitivní přínos pro zdraví byl vyšší, než negativní účinky alkoholu v něm obsaženém.

Dále také musíme upozornit na to, že energetická hodnota cideru není zanedbatelná a pohybuje se mezi 150–250 kJ/100 ml dle obsaženého alkoholu a zbytkového cukru.

Kde cider koupíme?

cider somersby

Na našem trhu je k dostání mnoho druhů tohoto lahodného nápoje. V současné době v České republice vyrábí cider pouze firma Mad Apple s.r.o. , která s ním tento rok získala bronz na mezinárodní soutěži. Ochutnat ho můžeme zejména v restauracích a kavárnách, kde si místo tradičního popovídání u sklenky vína, objednáte cider. Uvidíte, že to bude příjemná změna.

 

Obrázek:

  • www.somersbycider.cz

Komentáře

1 komentář
    • 5. 12. 2010 v 20:07

    cider se dá vyrobit i doma a není to tak složité :)

    http://www.domaci-cider.cz