Automaty na mléko – riziko pro naše zdraví?!

Syrové mléko – kdysi tradice, nyní módní trend, který se vrací v podobě mléčných automatů. Jaké jsou přínosy a rizika takovéhoto nákupu? Pojďte si přečíst tento článek a možná nebude v budoucnu riskovat své vlastní zdraví.

Mléko a mléčné výrobky patří zcela právem do lidské výživy a již od dětství hraje významnou roli zejména pro svůj obsah nutričně významných látek. Z výživového hlediska se jedná především o vysoce hodnotné mléčné bílkoviny, dále pak o vysoký obsah vápníku, který je důležitý pro správnou funkci našich kostí a v neposlední řadě je v mléku obsažena celá řada cenných vitaminů.

Syrové mléko – ideální prostředí pro mikroorganismy

Mléko uvnitř mléčné žlázy je u zdravých dojnic prakticky sterilní. Od okamžiku nadojení je však mléko vystaveno zdrojům bakteriální kontaminace, kterými jsou zejména ruce a oblečení dojiče, povrch vemene, prostředí stájí a dojíren a také samotné dojící a skladovací zařízení. Jelikož je mléko ideálním živným prostředím pro mikroorganismy, může tedy docházet ještě během skladování v zemědělském závodě k jejich pomnožení, a to ve výsledku vede ke zhoršení jakosti syrového mléka. Takové mléko je pro přímou lidskou konzumaci bez tepelného ošetření nevhodné a vysoce rizikové. Zejména pro děti, starší občany a lidi se sníženou imunitou by mohly být následky takové konzumace přímo letální.

Mlékárna – záruka našeho zdraví

Zárukou zdravotní nezávadnosti mléka je jeho tepelné ošetření v mlékárně, při kterém dochází ke zničení choroboplodných mikroorganismů. I když během tepelného opracování dochází k mírnému snížení obsahu vitaminů, obsah a kvalita bílkovin a také množství přítomného vápníku se nemění. Pouze takto ošetřené mléko je vhodné pro lidskou výživu!

Syrové mléko z automatů není zdravější

Z výše uvedeného je zcela jasné, že při nákupu syrového mléka je nutné jeho tepelné ošetření. Jelikož asi nikdo z nás doma nemá k dispozici pasterační zařízení jako v mlékárně, bude tato operace probíhat nejspíš v hrnci na plotně. Při takovémto domácím tepelném ošetření dojde s největší pravděpodobností k mnohonásobně větším ztrátám vitaminů, a také senzorické vlastnosti takto ošetřeného mléka budou mnohem horší než u mléka ošetřeného v mlékárenském závodě.

I přesto, že chápu nelehkou situaci, ve které se naši zemědělci v současné době nachází, není možné jejich ekonomické zájmy nadřazovat nad zdraví naší populace. Při zvážení všech faktů je nutné konstatovat, že syrové mléko pořízené z automatu není vhodnější pro lidskou výživu než běžné mléko z obchodní sítě, ba naopak může být příčinou řady zdravotních problémů.

Komentáře

3 komentáře
  1. Redhit

    • 20. 11. 2012 v 20:25

    Pro Michala:
    Je smutné že se na školách nemluví o odvrácené straně živočišných bílkovin, důvod je jasný.
    Živočišná bílkovina je kyselinotvorná, což znamená že okyseluje tělo a lidskou krev ihned po požití a následek toho je že tělo musí neutralizovat tyto kyseliny a dělá to tak že z kostí vytáhne fosfát s vápníkem, fosfát použije na neutralizaci a vápník se normálně vyčůrá ven takže ty informace o tom jak mléko dodává do těla vápník jsou mylné. jestli chce někdo vápník tak ať jí mák tam je ho hodně 100g máku obsahuje okolo -+ 1200mg vápníku což je ideální denní soptřeba lidského těla (800 – 1200mg, minimální příjem hořčíku by měl být okolo 400mg a vápník by měl být dodáván spolu s hořčíkem v poměru 2:1, což vyhovuje) další možnosti pro vápník jsou fazole, špenát, brokolice, sezam a mandle. Pro hořčík jsou ideální ořechy nejvíce para ořechy které obsahují přibližně 350 mg na 100g. Ořechy jsou kyselinotvorné a nedoporučují se jíst ve velkém množství už jen z toho důvodu že obsahují veliké množství tuků. Zpátky k tomu mléku, navíc jde i o morální hledisko, každé mléko které vy vypijete tak nějáké tele ho nemá. Nesnažím se zde propagovat vegetariánství, veganství, vitariánství či fruitariánství, ale tohle jsou holá fakta. jak jsem se už jinde zmiňoval tak cokoliv co je vařené nebo tepelně upravované nad 42 stupňů postrádá jakýkoliv enzym, který je zásadní při trávení. Prostě MLÉKO NE!!!!

  2. Michal

    • 31. 5. 2010 v 10:09

    Pro Vaška: Dobrý den, na potravinách samotných nic špatneho není (některé jsou pro lidskou výživu vhodnější více, některé méně), tím skutečným rizikem je jejich mikrobiální kontaminace, která může ohrozit lidské zdraví. Legislativa EU je z tohoto hlediska velmi přísná a jejím cílem je minimalizace tohoto nebezpečí, avšak díky „legislativní díře“ bylo možné rozšíření mléčných automatů, které jsou v kombinaci s tepelně neošetřeným mlékem tou skutečnou hrozbou pro naše zdraví.
    Proti mléku jako takovému nic nemám a naopak ho a mléčné výrobky považuji za nezbytnou součást lidské výživy.
    Kouření je samozřejmě zdraví škodlivé, avšak já jsem výživář, proto píši o výživě a potravinách, kouření raděj přenechám kolegům z preventivního lékařství:)

  3. Vašek

    • 21. 5. 2010 v 17:01

    Víte,strašně mě udivilo,kolik se našlo lidí,co v sobě našlo tu potřebu a čas,aby všechny ostatní varoveli před smrtí z otravy mlékem.Ale,že je spousta dalších potravin(maso,vejce,…),které Vás taky můžou zabít stejně jako mléko o tom už nikdo nenapíše.Nebo máme v republice jen samé odborníky na mléko?Kouření škodí zdraví,nikde není taková propagace,aby toho kuřáci nechali,ale o mléku které je tolik škodlivé slyšíme skoro koždý den.