β-karoten je v létě velmi diskutovaným doplňkem stravy. Co to vlastně je, jaké má účinky a kolik ho máme sníst, se dozvíte v následujícím článku.
Funkce
β-karoten patří do skupiny tzv. karotenoidů a má 2 základní funkce. První funkcí je, že β-karoten je provitamin vitaminu A. To znamená, že z něj může vitamin A vznikat.
Vitamin A má klíčový význam ve čtyřech oblastech:
- Prvním z nich je zrak, neboť je tento vitamin přítomen v tyčinkách oční sítnice. Podporuje vidění ze šera a zlepšuje barevnost vidění.
- Druhým je jeho nepostradatelná funkce v procesu vyzrávání a rozlišování buněk, kdy jednotlivé buňky, tkáně a části organismu získávají specializované vlastnosti a funkce.
- Dále má vitamin A zásadní význam pro růst a funkci imunitního systému, a říká se mu také proto vitamin antiinfekční.
- A nakonec má klíčový vliv na správný vývoj zárodku v těle matky.
Druhou neméně důležitou funkcí je že β-karoten působí jako významný antioxidant. Stejně jako ostatní karotenoidy tak chrání před oxidačním poškozením, o kterém jsme se již zmiňovali ve článku o antioxidantech . β-karoten dokáže přeměnit rizikovou energii ultrafialového záření na teplo. Toho se využívá převážně při prevenci nádorových onemocnění kůže. Ty jsou vyvolávány hlavně zvyšující se intenzitou dopadajícího ultrafialového záření v důsledku narušení ochranné role ozonosféry.
! Nutno však podotknout, že při vysokých dávkách β-karotenu z potravních doplňku se mění antioxidační účinky karotenů na prooxidační, tedy oxidační procesy nezpomaluje, ale naopak urychluje !
Beta-karoten a opalování
S přicházejícím létem či možná aktuálně tropy se většině lidí pojí beta-karoten právě s opalováním, kdy jdou doplňky stravy doslova na dračku. Důvodem je, že dokáže chránit pokožku před účinky slunečního záření způsobené právě volnými radikály (dojde k neutralizaci), proto vydržíme větší dávku slunečního záření.
Dále se mu připisuje, že dokáže dodávat i hezký bronzový odstín a opálení i dlouhodoběji vydrží. I osoby s citlivou pletí se mohou s beta- karotenem bezpečněji opalovat.
Doporučuje se užívat beta-karoten alespoň 14 dní před plánovaným opalováním se (např. dovolená).
Želatinové tobolky s beta-karotenem s obsahem účinné látky 10 mg mohou nahradit 3-4 mrkve.
Výskyt a vstřebávání
β-karoten můžeme najít společně s rostlinnými barvivy skoro ve všech potravinách rostlinného původu. Ze stravy je přijímán v nezměněné podobě. Na vitamin A je pak přeměněn v různých tkáních, zejména ve sliznici tenkého střeva, dále v játrech nebo plících.
Potřebné množství β-karotenu ve stravě se určuje obtížně. Záleží totiž na tom, kolik přijímáte vitaminu A a ostatních karotenoidů a na schopnosti účinnosti a kontroly štěpení β-karotenu na vitamin A. Při vyšším příjmu vitaminu A se štěpení β-karotenu na vitamin A snižuje. Naopak, při jeho nižším příjmu štěpení narůstá.
Avšak beta-karotenem se nemůžeme předávkovat, přebytek se vyloučí z těla stolicí. Na rozdíl od vitaminu A, který se v tucích pak hromadí a přebytek se vylučuje velmi pomalu, může pak naopak dojít k poškození zdraví.
Karoteny jsou lépe využitelné za přítomnosti malého množství tuku. Jejich využití ze zeleniny ale také závisí především na způsobu přípravy. Např. u mrkve závisí hlavně na mechanickém porušení rostlinných buněk – například krátkým zahřátím nebo výrobou šťávy. Pokud je mrkev konzumovaná za syrova, β-karoten se prakticky nevstřebá. Mrkev by se také neměla před vařením krájet.
Nejvýznamnější zdroje β-karotenu
- intenzivně zbarvená zelená zelenina (např. špenát, kapusta, zelené fazole, brokolice, polníček),
- mrkev – β-karoten dostupný pouze při vhodném zpracování,
- červená paprika,
- meruňky,
- švestky.
Nezávadné množství denního příjmu β-karotenu potravou je 10 mg. U kuřáků jsou vyšší dávky (20 mg nebo až 30 mg) tohoto provitaminu zpochybňovány.
Tak jako i ostatní bioaktivní látky, je i β-karoten nejvíce účinný, pokud je přijímán z přirozených zdrojů. Při suplementaci β-karotenem se pozitivní účinky neprokázaly.
Zdroje:
- Pavel Kalač, Funkční potraviny
- Ivan Mach, Doplňky Stravy
- Společnost pro výživu, Referenční hodnoty pro příjem živin
- http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=103&ch=1&typ=1&val=94031
Článek doplnila Bc. Sandra Schmidová.