Borůvkové mámení

Štítky:

Ačkoliv do sběru borůvek je ještě brzy, v obchodech se to hemží jedním výrobkem s příchutí borůvek za druhým. Přečtěte si proč si borůvky určitě dopřát a ochutnejte borůvkové novinky na trhu.

Nejen v módě má poslední dobou fialová barva zelenou, ale také na poli nových výrobků v chladících boxech fialová barva v podobě „borůvkových výrobků“ se stává čím dál častější příchutí.

tvarohová Activia borůvka

Jmenovat můžeme jogurtový nápoj Florián od Olmy či tvarohovou Activii od Danone a také novinku od Milka ovocný tvaroh borůvka (k dostání i příchuť lesní plody). A nevím, jak vy, ale mě borůvková příchuť opravdu nadchla.

Avšak aby nebylo té borůvkové příchuti málo, příchazí na trh i minerální voda Mattoni s borůvkovou příchutí. A pro milovníky čajů tu je ovocný čaj Pickwick s příchutí borůvka se smetanou. Dovolím se také podělit o svůj tip – ovocný čaj od značky London borůvkový je pro mě jedničkou na poli ovocných čajů.

ovocný čaj london borůvka

A co vy? Jaký je váš nejoblíbenější výrobek s borůvkami?

Cenné látky v borůvkách

V těchto tmavěmodrých kuličkách se skrývá mnoho prospěšných látek, kdy většina se řadí mezi přírodní antioxidanty a ty chrání naše buňky před bakteriemi a zejména před volnými radikály. Volné radikály mohou za stárnutí, avšak nadbytečné působení volných radikálů může způsobit až nádorové bujení. Proto bychom preventivně jíst dostatek potravin, které antioxidanty obsahují a borůvky jsou jedny z nich. Mezi antioxidanty můžeme řadit zejména karoteny – rostlinná barviva. Jedním ze známých barviv je červené barvivo antokyan.
– Ve větší koncentraci také obsahují vitamin C posilující imunitní systém a působí jako prevence nachlazení a např. infekčních onemocnění.
– Také obsah železa není zanedbatelný, avšak díky většímu obsahu tříslovin v borůvkách není dobře využitelné, jako např. ze živočišných zdrojů.

Léčivé účinky borůvek

– látky obsažen v borůvkách působí pozitivně na zrak. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.

– příznivě působí na regeneraci sliznic

– borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížích – např. při průjmu, tzv . „staví“. Působí v jakékoli formě, čerstvé i konzervované.

– příznivý účinek mají i na ledviny a močové cesty, „čistí je“ a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti. Působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému.

Energetická hodnota

Borůvky obsahují ve 100 g 265 kJ/65 kcal. Obsah sacharidů 14,7 g, bílkovin 0,8 g a tuků 0,7 g.

Doporučuji zamíchat do jogurtu, do tvarohu, popř. do mléka či sójového nápoje a rozmixovat na borůvkový shake.

Hurá do lesa

Blíží se léto a s ním i čas borůvek. Obvykle se borůvky sbírají v červnu a v červenci. Proto si naplánujte procházku do lesů spojenou s hledáním borůvkových koberců. Zejména směřujte do světlých jehličnatých lesů, kde máte šanci, že nějaké objevíte.

Štítky: