Máte rádi rýži? Pak uvidíte, že bulgur budete milovat! Přinášíme vám článek o příloze, která se na naše stoly teprve snaží protlačit. Už jste jej ochutnali?
Bulgur je potravina pocházející z Orientu. Dalo by se říci, že se jedná o potravinu podobnou kuskusu. Bulgur má však oproti kuskusu větší zrníčka, jelikož se vyrábí z nalámaných pšeničných zrn, zatímco kuskus je z pšeničné krupice. Na našich pultech je k mání již nějaký ten pátek, ovšem kdo neví o co se jedná, raději sáhne po dnes už známějším kuskusu, a tak bulgur bohužel zůstává opomíjen. Je to velká škoda, protože si myslím, že bulgur je mnohem chutnější i zdravější. A také proto jsem se rozhodla vám bulgur trochu přiblížit, abyste si jej příště v obchodě všimli a zkusili doma připravit.
Výroba
Bulgur se vyrábí z tvrdých odrůd pšenice. Při výrobě se zrna nejprve namáčí, poté následuje vaření, sušení a dále se drtí na malé kousky.
Díky tomu je pak již domácí příprava bulguru velmi snadná a rychlá. A určitě si Vás získá svoji oříškovou chutí.
Příprava doma
Dle druhu bulguru se mohou údaje na obalu o způsobu přípravy mírně lišit. Bulgur se zalívá 2,5 – 3 násobkem vody, pro lepší chuť je možno dodat špetku soli, sypkého zeleninového bujonu, sojové omáčky či jiného vámi oblíbeného koření. Dále záleží na vašem čase a chutích. Bulgur můžete připravit 3 způsoby::
a) VAŘENÍM: Bulgur vařte cca 10-15 minut. Bulgur můžete také povařit jen 5 minut a dále nechat dojít pod pokličkou.
b) ZALITÍM: Bulgur zalijte horkou vodou, nádobu přikryjte pokličkou a zabalte do utěrky, abyste zabránili úniku tepla, a nechte dojít cca 25-30 minut.
c) BOBTNÁNÍM: Bulgur zalijte studenou vodou a nechejte asi hodinu nabobtnat. Jendá se o nejšetrnější způsob přípravy, kdy jsou uchovány všechny vitamíny a minerální látky.
Druhy bulguru
V obchodech můžete narazit na více druhů bulguru – pšeničný, pšeničný celozrnný, špaldový, (pšeničný) jemný, (pšeničný) hrubý. Jemnější světlejší bulgur je připraven rychleji, příprava celozrnného bulguru trvá o pár minut déle, za to obsahuje více prospěšné vlákniny. Řiďte se tedy údaji na výrobku, popřípadě si vyzkoušejte, který druh přípravy vám vyhovuje a chutná nejvíce.
Použití
Bulgur má široké spekrtum využití. Nejčastějši se používá místo rýže, tzv. bulguroto, nebo jako příloha k masům, vejcím, sýru, zelenině, luštěninám, do nádivek, karbanátků, polévek, do salátů. Prostě co vás napadne.
Cena bulguru se hodně liší, dle toho, kde ji koupíte – ale 500 g se pohybuje nejčastěji mezi 35 – 45 Kč.
Složení špaldového bulguru:
100 g výrobku v suchém stavu obsahuje: 1560 kJ, 13,7 g bílkovin, 3,4 g tuků, 75,5 g sacharidů, 8,7 g vlákniny
Tip na rychlou večeři
- Jednoduchý pokrm je například bulgur s mraženou nebo čerstvou zeleninou a míchanými vejci, posypaný pažitkou.
- K dostání jsou již předchystané směsi hotových jídel.
A jak používáte bulgur vy?
Zdroje:
- http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=178#tab-2
- Dieta jen tak mimochodem, Elisabeth Lange
- obchůdky zdravých výživ, Alnatura
Doplnila Bc. Sandra Schmidová.
Marcela
Dobrý den
Nikde se neuvádí,kolik má bulgur kalorií.Jsou uvedeny pouze kj.Zajímalo by mě,proč tento údaj chybí?
Marcela
Lenka
Dobrý den,
Bulgur je vynikající!!!!Mohu jen vřele doporučit!!!
Jarka
Do svých XXX let jsem vůbec neměla ponětí, že něco takového existuje. Dozvěděla jsem se o bulguru na TV paprika. Hned jsem si jej koupila u nás v samoobsluze, kde je koutek zdravé výživy. Myslím, že sáček stál těch 45,. Kč a chystám se jej vyzkoušet. Pokud bude chutnat tak, jak se uvádí nejen v tomto článku, tak jej zařadím do jídelníčku vedle např. rýže.
Ivana Imrichová
Dobrý den,
pokud budou uvedeny nutriční hodnoty, tak bych bulgury porovnala a vybrala bych ten, který má nejvyšší obsah vlákniny. Pokud hodnoty uvedeny nebudou, vybrala bych si celozrnný pšeničný a nebo špaldový. Někdy totiž mohou mít bulgury různý název a mít stejný obsah vlákniny, záleží na výrobci, zda uvede, že se jedná o celozrnný, hrubý atd.
Ing. Martin Tuček
Dobrý den.
Který bulgur byste doporučila z hlediska nutriční kvality z výše jmenovaných? Celozrnný pšeničný? Díky za odpověď.