Česnek

Štítky:

Česnek je už odpradávna využíván v přírodním léčitelství a je právem považován za jednu z nejcennějších potravin na Zemi. Po přečtení tomu jistě dáte za pravdu.

Ačkoliv si většina z nás vybaví společně s česnekem nepříjemný zápach z úst, který zůstane po jeho konzumaci, neměli bychom ho kvůli tomu určitě zatracovat. Jak si dále budete moci přečíst, dáte mi za pravdu, že platí věta „všechno je na něco, česnek je na všechno.“ Proto s ním určitě nešetřete a dopřávejte si ho v hojném množství. Nejlépe v páru.

Původ česneku

česnek
Česnek provází lidstvo už po celou dlouhatánskou dobu. Již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem využívali česnek staří Číňané zejména pro jeho léčivé účinky. Přes Střední Asii se česnek dostal do Mezopotámie a z Etiopie do Egypta. Také Řekové a Římané česnek znali. Pomáhal jim léčit zranění při válkách a podílel se na léčení nejrůznějších onemocnění. Především si cenili jeho antibakteriální působení, protože je dokázal ochránit před bakteriemi či jinými parazity. Jedná se o takové přírodní antibiotikum. Stal se také nezbytnou součástí výbavy námořníků, kteří se vydávali na dlouhé objevné cesty. Pomáhal jim přežívat následky, které vznikly díky mnohdy naprostému nedostatku vitaminů a taktéž je chránil před různými bakteriálními nemocemi.

Charakteristika česneku

Česnek je zelenina, která spadá do čeledi česnekovitých a někteří autoři ho zařazují do čeledi liliovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu se složenou stlačeně-kulovitou cibulí. Tato cibule se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy.

Původ charakteristického česnekového zápachu vězí ve sloučeninách síry, kterými je česnek „napěchován“. Zejména v alicinu, což je také hlavní sloučenina, která bojuje proti parazitům. Má vynikající antioxidační a antibakteriální vlastnosti. Sám alicin je takřka bez zápachu, ale při drcení stroužků nebo natě se uvolní enzym alináza, který znásobí jeho aromatické účinky.

Léčivé účinky česneku

Seznam onemocnění či zdravotních problémů, při kterých se česnek doporučuje, je opravdu široký. Ne nadarmo se z česneku vyrábějí česnekové kapsle, tablety a vyrábí se i česnekový olej. Česnek se také uplatňuje v lidovém léčitelství, kdy se tvrdí, že česnek odhání upíry.
Přesto je česnek stále předmětem zkoumání a ověřují se jeho možné účinky.

V období chřipkových onemocnění ho doporučuji zařadit více do svého jídelníčku jako prevenci proti virům. Jak jsem se již výše zmiňovala, jedná se o přírodní antibiotikum, které díky směsi účinných látek má schopnost hubit tyto choroboplodné zárodky, dále i parazity, plísně, kvasinky. Výhoda spočívá v tom, že tento přírodní „lék“ nemá žádné vedlejší účinky jako mnohá antibiotika, které nám bývají předepisovány u lékaře.

Mimo jeho zásadní působení proti mikroorganismům při infekcích, má česnek široké použití i při jiných nefyziologických stavech, kdy konzumaci česneku můžeme považovat za jakousi prevenci před uvedenými nemocemi.

  • Především se uplatňuje při snížení krevního tlaku, dokáže rozšiřovat periferní cévy. Pozitivně působí při kardiovaskulárních potížích.
  • Také má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, a to má pozitivní účinek na správnou funkci endotelu cévní stěny. Tudíž se snižuje riziko aterosklerózy a trombózy.
  • V neposlední řadě byl objeven jeho účinek na hladinu cukru v krvi, kdy dokáže snižovat glykémii . A tak se doporučuje i diabetikům.
  • Česnek má účinek působit i při zevních potížích jako jsou různé kožní infekce a akné.
  • Častá konzumace zvyšuje potenci a také libido nebo-li chuť na sex (takže ne jen kvůli zápachu z úst doporučuji jíst ve dvojicích, ale také proto, aby „chuť“ nebyla jen na jedné straně).
  • Jako snad nejdůležitější pozitivní přínos česneku při časté konzumaci je jeho protinádorové působení.

Nepříznivé účinky česneku

stroužky česneku
I když má česnek nespočet pozitivních účinků, může se stát, že u některých jedinců může vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy či jiné podráždění žaludku. A to nejčastěji u lidí, kteří mají problémy se žlučníkem, játry či slinivkou. Toto podráždění ale většinou nastává až po větším množství zkonzumovaného česneku. Přesto radím „žlučníkářům“ česnek z jídelníčku vynechat.
Také lidé užívající léky snižující krevní srážlivost by měli jíst česnek pouze na doporučení lékaře.
Někdy mohou vzniknout na látky obsažené v česneku alergické reakce.

Použití v kuchyni

O tom, že má česnek široké použití v kuchyni asi nemá ani cenu psát. Česnek je velmi výrazná pochutina a není snad žádná kuchařka či kuchař, který by česnek při přípravě pokrmu někdy nepoužil. Česnek, stejně jako cibule, patří snad ke každému jídlu, i když ho v něm nemusíme ani cítit. Naopak někdy jsou pokrmy založené jenom na chuti česneku a pak to stojí za to.
Můžeme ho využít jak v teplé kuchyni, tak ve studené kuchyni k výrobě pomazánek a do salátů.

Česnek můžeme použít jako zeleninu či jako koření. Asi nejčastěji se setkáme s česnekem kuchyňským, i v podobě koření, kdy můžeme koupit česnek na plátky, granule, a nebo česnek mletý. Ale také můžeme vyzkoušet koření česnek medvědí, což je bylinka mající vůni i chuť podobnou česneku a pórku.

Tip:

Česnek bychom měli skladovat na tmavém, chladném a suchém místě. Před použitím je lepší česnek nakrájet, rozdrtit nebo prolisovat, protože teprve tak vynikne jeho chuť a vůně. Ale pozor! Česnek nesmíme nikdy připálit, protože pak dostane hořkou štiplavou chuť a zkazí celý pokrm.

Informace čerpány z: www.leros.cz, www.cs.wikipedia.org, www.ordinace.cz, www.nemoci.info, www.koreni.cz

Štítky: