Chia semínka

Článek o jedné z nejvyzdvihovanějších superpotravin dnešní doby. Výborný zdroj omega-3 nenasycených kyselin i vlákniny. Takže šup přidat lžičku do ranního müsli!

V rámci zdravé výživy se do popředí zájmu dostávají semínka chia. Jedná se o drobná semínka (asi 2 mm) šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původem jsou ze Střední a Latinské Ameriky. V dávné minulosti patřila vedle kukuřice, amarantu a fazolí k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. Šalvěj hispánská je velice náročná na podmínky pěstování, nedaří se jí všude. Proto jsou chia semínka vysoce ceněná.

A proč bychom chia semínka měli zařadit do svého jídelníčku právě my? Chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Jsou vůbec nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pozitivně působí na náš kardiovaskulární systém a jsou nezbytné pro správnou funkci mozku. Obsahují hodně bílkovin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků (vápník, mangan a fosfor), což ocení nejen sportovci a vegetariáni či vegani. Vynikají také vysokým obsahem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a následně tedy proti předčasnému stárnutí.

A kde konkrétně mohou pomoci? Výhodná je jejich konzumace u osob, které se snaží redukovat svoji váhu. Chia semínka totiž velice dobře váží vodu (dokáží absorbovat až desetinásobek své váhy), čímž vytváří hustý gel, který navozuje pocit nasycení, zpomaluje trávení cukrů a dobře hydratuje tělo. Zaměřit by se na ně měli i diabetici. Jak jsme si řekli, chia semínka vytváří jemný a lehce stravitelný gel, který významně snižuje hladinu krevního cukru. Protože prodlužují proces přeměny zkonzumovaných sacharidů na glukózu, nedochází k náhlému zvýšení krevního cukru a logicky také náhlému snížení. Chia semínka jsou také často označována jako “jídlo běžců”. Pomáhají doplnit ztracené minerální látky, přispívají k hydrataci těla a pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi a tím i přísun energie nutné pro vytrvalce.

Použití:

Pokud si nevíte rady s tím, jak je použít, máme pro vás pár tipů. Můžeme jimi vylepšit ovesnou kaši, posypat jogurt či vylepšit biologickou a energetickou hodnotu koktejlů, smoothie a šťáv. Lze je také přidat do pečiva, jsou skvělým zahušťovadlem a v některých receptech dokonce mohou nahradit vejce.

Já osobně doporučuji semínka zařadit ráno, například přidáním mezi ovesné vločky. Chia semínka nejsou náročná na skladování, nežluknou a mají dlouhou dobu trvanlivosti. Dnes se běžně dají koupit v prodejnách zdravé výživy. Cena se pohybuje většinou okolo 60 Kč na 100 g. Pokud koupíme větší balení, můžeme výrazně ušetřit. K sehnání jsou bílá i tmavá semínka, ta bílá jsou o něco dražší, ale svými výživovými vlastnostmi se neliší od tmavých. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. Stačí zařadit do svého jídelníčku 2-3 lžíce chia semínek denně a dodržovat zásady běžné racionální stravy.

dortík s chia semínky

Dort z korpusu z vloček a chia semínek.