Poslední články

Karob

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je výborná alternativa kakau či čokoládě, jelikož karobový prášek je sladký, přitom nezpůsobuje alergie, nechová se jako stimulant a je bezlepkový. Hodí se pak např. na dochucení ovesné kaše, tvarohu, ale také do zdravějších dezertů či domácích zmrzlin.

alergie, čokoláda, kakao, karob, prášek, svatojánský chléb, zdravá výživa

Káva a zdraví

V historii bývala káva považována za ne zrovna zdraví prospěšnou a byla spojována s nezdravým způsobem života, jako je kouření, pití alkoholu, nezdravé stravování a sedavý způsob života. Dnes však mnohé studie toto mínění vyvrací a kávě se přisuzuje pozitivní vliv na zdraví. Jaký, čtěte…

hubnutí, káva, kofein, nové poznatky, stimulant, zdraví

Chia semínka

Článek o jedné z nejvyzdvihovanějších superpotravin dnešní doby. Výborný zdroj omega-3 nenasycených kyselin i vlákniny. Takže šup přidat lžičku do ranního müsli!

chia, gel, jogurt, omega-3, ovesná kaše, semínka, vláknina

Není červená jako červená, aneb barviva v naší stravě

Anthokyany a betalainy patří do skupiny přírodních rostlinných barviv. Třeba o anthokyanech a betalainech slyšíte prvně, nebo jsou vám tyto dvě skupiny přírodních rostlinných barviv již dobře známá z důvodu účinků na lidský organismus. Tak či onak, anthokyany a betalainy jsou přidávány do potravin, kde způsobují jejich červené zbarvení.

anthokyany, antioxidanty, betalainy, přírodní barviva, syntetické barviva

Výživové paradoxy (francouzský, japonský…)

V oblasti výživy se s tzv. nutričními paradoxy můžeme setkat čím dál častěji. O nutričním paradoxu hovoříme tehdy, je-li nějaká skutečnost v rozporu s již přijatým tvrzením. Nejčastěji se jedná o nutriční paradoxy spojené s odlišnými stravovacími zvyklostmi v různých zemích a výskytem kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév.

antioxidanty, červené víno, kardiovaskulární, paradox, ryby, srdce

Ketogenní dieta

Redukce hmotnosti s pomocí ketogenních diet – dnes velmi populární a rozšířený trend. K čemu při ketogenních dietách dochází? Proč jsou tak úspěšné? Jaké mají rizika a proč mohou být nebezpečné?

boom, instantní jídlo, ketodieta, ketolátky, mozek, redukce, sacharidy, strach, únava, změny nálad

Fenomén jménem záchvatovité přejídání

Pocit přejedení zažil určitě již každý z nás. Stavy nutkavého přejídání se i u určitých typů osob pravidelně opakují. Právě záchvatovité přejídání spolu s anorexií a bulimií patří mezi hlavní poruchy příjmu potravy. Co záchvatovité přejídání způsobuje? A jak mu zabránit?

jídelníček, kontrola, nadváha, nepravidelnost, odměna, přejídání, psychika, stres

Ostropestřec – zázrak nejen pro játra

Jaro je tady a s ním také pobídky pro detoxikaci organismu. Ze všech stran se dozvídáme, že bychom se měli pustit do pořádné očisty těla. Avšak nejsou vůbec nutné různé hladovky a půsty, stačí si odlehčit jídelníček, jíst pestře, jídelníček zásobovat zeleninou a podpořit svůj organismus léčivkou nazvanou Ostropestřec mariánský.

detoxikace, jaro, játra, očista, odvar, ostropestřec, žlučník

Udělej si sám, ať víš co jíš II.

V II. díle našeho seriálu „Udělej si sám, ať víš co jíš“ přinášíme tipy, návody, recepty na domácí kečup, müsli tyčinky, majonézu bez vajec a poté velký hit šunku ze šunkovaru. Nic nechutná líp, než potraviny doma vyrobené.

domácí, kečup, majonéza, müsli tyčinky, šunka, šunkovar

Hot jóga – dřina, která stojí za to!

Hot jóga, neboli horká jóga, je cvičení jógových pozic (tzv. ásán) v místnosti vyhřáté na 38 – 45 °C. Působením tepla během cvičení dochází k intenzivnímu pocení, které má úžasný účinek jak na pohybový aparát, tak i naši psychiku. Konec zimy se pomalinku, ale jistě blíží, proto neváhejte a svoji první hodinu hot jógy vyzkoušejte co nejdříve.

hot, jóga, pot, pozitiva, psychika, sauna, teplota

Hubnutí – sám/ve dvojici?

Hubnete či se teprve chystáte ke změně životního stylu, ale říkáte si, že potřebujete více motivace například v podobě ,,sparing-partnera“? Na otázku: „Je lepší hubnout sám nebo společně s někým?“ není jednoznačná odpověď .

dvojice, hubnutí, motivace, muž, podpora, rychlost, single, stres, tempo, žena

Udělej si sám, ať víš co jíš

V I. díle našeho seriálu „Udělej si sám, ať víš co jíš“ přinášíme tipy, návody, recepty na domácí jogurt, müsli, termix a špaldové piškoty. Jde o jednoduché návody, takže věříme, že se na trvalo zabydlí ve vašich kuchyních.

celozrnné, domácí, jogurt, müsli, piškoty, recepty, termix

Nutit nebo nenutit batolata do jídla?

Co tedy když dítě nechce jíst? Nechat jej vyhladovět nebo je lepší mu podstrojovat jen jeho oblíbená jídla? Mnoho maminek řeší tuto situaci. Následující článek přináší tipy, které je dobré vyzkoušet, pokud se vaše dítě v jídle tzv. “šťourá”.

batole, neofobie, odmítání, porce, růst