Poslední články

Jak je to s tím melounem?

Taky se v létě nejvíc těšíte na meloun? Meloun sice obsahuje vysoké procento vody, ale spousta lidí se domnívá, že jej může sníst tuny a nic se nestane. Ano, samozřejmě je lepší jíst meloun než koblihy, ale nějaké povědomí a srovnání bychom mít měli. Proto přinášíme tento článek.

léto, meloun, tekutiny

Žitný chléb z kvásku

S rozmachem domácích pekáren se čím dál tím více lidí pouští do pečení domácího chleba, a postupně zjišťují, že to jde i v klasické troubě. Existuje rozmanité množství receptů. Dnes vám přinášíme recept na žitný chléb z kvásku.

chléb, kvásek, kváskový chléb, recept

Výživa seniorů – II. část

Pokračování článku o výživě lidí ve vyšším věku. V prvním díle jsme se věnovali zejména specifikům ve výživě seniorů a jednotlivým živinám, na které je třeba myslet a proč. II. díl přinese informace o doplňování tekutin, a hlavní body, na co myslet ve výživě u starších osob. Důležité nejen pro ně, ale hlavně pro jejich blízké.

stáří, tekutiny, živiny

Výživa seniorů – I. část

V průběhu celého našeho života by se strava měla přizpůsobovat věku, fyzické aktivitě, zdravotnímu stavu, ročnímu období…atd. Přijaté živiny, energie, vitaminy, minerální látky, tekutiny, se tedy musí mírně upravovat tak, aby vždy odpovídaly stávajícím potřebám těla. Odměnou nám bude fyzická i psychická kondice, a to až do pozdního stáří.

stáří, zdraví, živiny

Veganství

Veganství a něco o něm. V čem spočívá a co vegané jí. Ale také na co dávat pozor, čemu se vyvarovat a kdy se nedoporučuje. A také tip na makové mléko bohaté na vápník.

bílkoviny, jídelníček, makové mléko, rizika, vegan, výhody

Bulgur – rychlá a výborná příloha

Máte rádi rýži? Pak uvidíte, že bulgur budete milovat! Přinášíme vám článek o příloze, která se na naše stoly teprve snaží protlačit. Už jste jej ochutnali?

bulgur, příloha, sacharidy

Minimálně opracovaná zelenina a ovoce

Zaslechli jste již pojem “minimálně opracovaná zelenina a ovoce”? Pokud ne, po přečtení tohoto článku možná zjistíte, že tyto produkty běžně konzumujete. Aneb exkurze do kvality balené ovoce a zeleniny.

obaly, ready to eat, saláty

Druhy mouky, aneb co jste o moukách možná nevěděli…

Jelikož už v supermarketech nejsme naštěstí odkázáni jen na běžnou světlou pšeničnou mouku, tak možná vzniká zmatek, jakou mouku použít a kam. Máme pro vás rozdělení, jak se v nich vyznat.

lepek, mouka

Jarní jídelníček

S jarem přichází i vnitřní potřeba něco změnit, stejně tak jak vyměňujeme zimní oblečení za jarní. Proto na řadu přichází spousta detoxikací a půstů. Avšak není třeba extrémů. Pro „jarní očistu“ rozhodně netřeba hladovět, jen jídelníček obměnit.

jaro, jídelníček, ovoce, zelenina

Syntetická barviva v potravinách

Aneb barviva, která opravdu jíst nemusíme! A divili byste se, kde všude je můžeme najít. Určitě i vy budete mít doma minimálně jednu potravinu, která je obsahuje a ani o tom nevíte.

barviva, éčka, emulgátory

Jak jsou na tom vaše ledviny?

Blíží se světový den ledvin a my bychom vám o nich rádi sdělili pár informací. A také vás navedli na akci k tomuto dni, která se koná ve vybraných nemocnicích, kde si zdarma můžete nechat „otestovat“ Vaše ledviny.

ledviny, Světový den

Stres – náš přítel nebo nepřítel?

Ze všech stran se na nás valí informace, jak moc je stres pro naše tělo a zdraví nebezpečný, způsobuje různá onemocnění a zkracuje nám život. Je to však pravda? Jak se se stresem vypořádat a snížit jeho negativní dopad?

psychika, stres, studie

Překyselení organismu

Jak vzniká překyselení (acidóza) v těle? Může být nebezpečná pro organismus? Jak se jí bránit? To vše si můžete přečíst v článku o stále velmi diskutovaném tématu.

acidóza, imunita, pH, překyselení, záněty