Co se skrývá na obalech potravin

Pokud chcete jíst kvalitně a vyváženě a nekupovat nekvalitní produkty, je potřeba číst etikety potravin, které si kupujete. Ačkoliv je někdy zapotřebí lupa, věřte, že se vám čtení opravdu vyplatí. Na co se tedy při nákupu a čtení složení zaměřit?

Datum použitelnosti  – „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“

Tyto 2 údaje jsou velmi důležité, ale co znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl?

Potraviny s označením „spotřebujte do“ – do uvedeného data se musí spotřebovat a po tomto datu již není možné potravinu dále prodávat. Patří sem potraviny podléhající rychle zkáze, například jogurty, mléko, sýry, šunky, ….

Potraviny s označením „minimální trvanlivost do“ – mohou se prodávat i po tomto datu, pokud může prodávající zaručit jejich zdravotní nezávadnost. Zodpovědnost za daný výrobek pak přechází z výrobce na prodejce. Patří sem například rýže, těstoviny, luštěniny,…

Existují potraviny, u kterých není potřeba uvádět dobu trvanlivosti, jako např. lihoviny, brambory, čerstvé ovoce a zelenina, jedlá sůl,…

Datum použitelnosti by mělo být zejména u potravin, kdy může nevhodným skladováním utrpět zdravotní nezávadnost nebo jakost potravin, doplněno podmínkami pro skladování v číselné hodnotě (např. 4 °C).

Složení výrobku

Sledování množství a posloupnosti surovin ve výrobcích vám hodně napoví. Čím je seznam delší, tím více je prostoru pro tzv. náhražky, ochucovadla a přídatné látky a naopak. Pokud tedy porovnáte  2 podobné výrobky a jeden má uvedeny 3 suroviny a druhý 10, sáhněte po tom, který má seznam kratší. Určitě je tedy vhodné vybírat potraviny s krátkými seznamy.

Složení výrobku je vždy uváděno v sestupném pořadí, dle procentuálního zastoupení surovin v potravině v době výroby. Na prvním místě je tedy vždy surovina, které obsahuje výrobek nejvíce. Proto např. u šunky byste určitě nechtěli na 1. místě kupovat vodu…

Dle Zákonu o potravinách a předpisů Evropské unie, musí být u balených potravin uvedena na etiketě ve složení výrobku označena i aditiva, tj. potravinářské přídatné látky, tzv. „éčka“. Musejí být označena buď celým názvem nebo číselným kódem (např. E 300 – označení pro kyselinu askorbovou). Dále musí být u aditiv uveden název kategorie, do které je aditivum zařazeno, např. antioxidant E 300 nebo barvivo E 101.

Dle množství výskytu E kódů se tedy nedá usuzovat na množství aditiv, pokud jsou výrobcem označena slovně. Je třeba mít na mysli, že ne všechna “éčka” jsou špatná (patří mezi ně např. i přírodní látky – chlorofyly, karoteny), ale je vhodné vybírat potraviny s menším seznamem položek ve složení.

Alergeny

Dle nařízení EU musí výrobce musí uvádět i alergenní látky a produkty, které byly použity při výrobě potraviny. Jedná se o 14 potravinových alergenů (lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši) .

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty jsou uváděny na 100 g výrobku, popřípadě i na doporučenou porci výrobku.

Dozvíte se množství energie v kJ nebo kcal, množství bílkovin, sacharidů a tuků jsou uváděny v gramech. Doplňkově může být uvedeno množství některých vitamínu či minerálních látek.

Některé potraviny mají značení sacharidů rozšířené na „-z toho cukry“, což bývá často matoucí.

Označení „sacharidy“ uvádí všechny sacharidy, které jsou v daném výrobku

Označení „z toho cukry“ uvádí množství jednoduchých sacharidů – a těchto by mělo být ve výrobku co nejméně.

Obsah vlákniny – ideálně co nejvíce.

I značení tuků může být rozšířené.

Uvádí se tuky celkové a z toho, tuky nasycené (SFA) – mělo by být co nejméně, trans mastné kyseliny (TFA) – co nejméně, nenasycené (MUFA), polynenasycené (PUFA), cholesterol, omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny.

Na co je třeba dát si pozor?

Někdy jsou nutriční hodnoty výrobku uváděny na porci (např. 25 g). Je tedy důležité, na který údaj se díváte (zda na 100 g nebo na porci) a jaká je velikost vaší zkonzumované, popřípadě počítané porce od výrobce. U sladkostí to bývá většinou polovina výrobku – ale kdo sní polovinu tyčinky? Hodnota na obale pak vypadá sice velmi pěkně, ale vy ve skutečnosti sníte 2x více energie.

Nezapomeňte tedy nutriční hodnoty propočítávat na velikost vámi snězené porce.

GDA

Při sledování reálné konzumace se můžete orientačně řídit i novým značení GDA, které na svých obalech již některé výrobky uvádějí. Ukazují množství energie, bílkovin, tuku, sacharidů a některých dalších nutrientů (například sodíku, cholesterolu nebo mastných kyselin) ve 100 g nebo porci a jejich procentuální zastoupení z doporučeného denního množství pro dospělou ženu (8400 kJ = 2000 kcal).

Z obalu výrobku můžete zjistit další důležité informace jako zemi původu nebo místo balení potraviny a výrobce, gramáž, označení kvality potravinami různými logy a značkami, ale o tom v některém z příštích článků.

 

Doplnila: Bc. Sandra Schmidová