Co si dát na salát

Štítky:

Nechcete trávit v kuchyni věčnost či neoplýváte nápady, jak si ochutit zeleninový salát jinak než majonézou? Ale chcete jíst zdravě, pestře a samozřejmě chutně? Srovnání výrobků v článku vás možná inspiruje…

Jste milovníkem rychlého stravování, či jste milovníkem zeleniny a nebo se snažíte stravovat dle zásad zdravé výživy a chcete svému tělu poskytnout dostatek vitamínů a minerálních látek ze zeleniny? Ať už patříte do jakékoliv skupiny či do všech, možná jste už dospěli do situace, že udělat si chutný zeleninový salát (a může to být čistě zeleninový salát, s těstovinami, s rýží, s kuskusem, či jen se sýrem, šunkou, kuřecím masem…) není zas tak snadné. Snadné je nachystat si suroviny, které stačí jen opracovat, nakrájet a jednoduše smíchat k sobě, avšak jíst je tak nějak „suché“ už není úplně ono…chtělo by to něčím pěkně spojit a nebo dochutit – ale jak?

Majonéza?

Většinou se nabízí nejrychlejší řešení, a to majonéza. A ač nás reklama masíruje, že je složena z těch nejkvalitnějších surovin (o čemž nepochybuji), tak zhlediska výživového složení majonéza nemá ty nejvhodnější parametry, které by byly vhodné pro pravidelnější konzumaci. Jelikož je složena z octu, vajec a oleje, dá se logicky odvodit, že v konečném výsledku bude mít vysoké množství tuku, a tím i samozřejmě dostatečně vysokou energetickou hodnotu. Proto majonéza není rozhodně vhodná pro lidi, kteří se snaží snižovat svoji hmotnost. A jelikož vejce obsahují cholesterol, je obsažen i v majonéze (který je pro naše tělo sice nezbytný, avšak i bez majonézy ho ve stravě obvykle dodáváme až moc), a proto by ji neměli konzumovat lidé, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi (celkový cholesterol nad 5 mmol/l). Navíc bohužel majonéza neobsahuje ani cenné bílkoviny, narozdíl od jejich vhodnějších alternativ. Takže radím se zamyslet nad prioritami – krátkodobě si pochutnat anebo být co nejdéle bez zdravotních komplikací spojených s častou konzumací potravin s vysokým množstvím tuku a cholesterolu, kam beze sporu majonéza patří…

Lepší řešení

Samozřejmě pokud si do zeleninového salátů dáte 2 lžičky majonézy a doplníte zálivku bílým jogurtem do 3 % tuku, určitě to nebude žádný prohřešek vůči zdravému životnímu stylu. Naopak už to je pokrok k lepšímu…ale jdeme se podívat dál, čím by se ona majonéza dala ještě nahradit. A přitom neslevit z chuti. A že vhodnějších alternativ je dost.

Majonéza Light

Majonéza light je zas o něco vhodnější volba, jelikož obsahuje zhruba o necelou 1/2 méně tuku, a tím klesá i její energetická hodnota téměř o polovinu.

Majonéza s jogurtem

Kdo si myslí, že majonéza s jogurtem je nejvhodnější volba, musím ho vyvést trošku z omylu. Ještě vhodnější alternativy se budou nacházet níže v článku. Avšak oproti klasické majonéze se snižuje množství tuku téměř o 2/3, mírně ale opravdu mírně narůstá množství bílkovin, ale také obsah sacharidů a zejména jednoduchých sacharidů.

Dressing (avšak není dressing jako dressing)

dressing spak
Nechci tu upřednostňovat nějakou značku, ale rozhodně se při výběru dressingů vyplatí prozkoumat výživové složení a nutriční tabulku. Protože co dressing, to téměř jiné složení a jiné energetické údaje. Je logické, že dressingy s obsahem majonézy na tom budou obdobně jako ona. A ty doporučuji nebrat, ale na druhé straně se dají vybrat i takové, které mají o 2/3 méně tuku, a to se už vyplatí :-). Obvykle to jsou takové, které obsahují i jogurt (avšak vyvstává tu otázka, zda už není lepší si tam dát jen dvě lžičky a poté doplnit klasickým bílým jogurtem…) . Složením je tedy velmi podobná majonézám s jogurtem, ale tyto dressingy mají ještě nižší energetickou hodnotu.

Sójová majonéza (Sojanéza)

Jak sám název říká, zde nebudou jedny z hlavních surovin vejce, ale sójové boby. Tudíž se jedná o zcela rostlinný výrobek, což znamená, že se v něm rozhodně nebude nacházet cholesterol. Bohužel na tomto výrobku se mi nepodařilo zjistit konkrétní výživové hodnoty. Avšak energetické hodnota nepatří mezí nejnižší. Za to obsah bílkovin určitě převyšuje zatím všechny výše jmenované.

Tofunéza

Tato bezvaječná majonéza mi vychází v tomto mém testu salátových zálivek jako jedna z nejvhodnějších, pokud nechceme salát zakapat jen olivovým olejem či si vyhrávat s laděním chutí při použití jen bílého jogurtu. Nejen, že neobsahuje cholesterol, ale obsahuje vysoké množství bílkovin, tuku zhruba 6x méně oproti klasické majonéze. Navíc tento výrobek mohou bez problému použít i lidé, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu.

Lučina na salát

Novinkou od Povltavských mlékáren je zálivka na salát, kterou můžeme zakoupit v plastovém sáčku, který vzhledově oku opravdu lahodí. Bohužel jsem ji ještě neměla možnost vyzkoušet, ale dle výživových hodnot ji shledávám velmi vhodnou. Energetická hodnota výrobku na 100 g je dokonce nejnižší ze všech dosud jmenovaných výrobků. Bohužel lidé s alergií na kravskou bílkovinu či intolerancí na laktózu už nadšení moc nebudou.

Bylinky, koření

Ano, vím, to se snadno řekne, dejte tam nějaké bylinky, vyzkoušejte koření. Avšak kdo zná ten správný poměr? Takový, aby salát byl opravdu výborný a my nakonec neseděli na miskou zeleninového salátu bez chuti a neříkali si, že už se do přípravy žádného nikdy nepustíme…
Vyzkoušejte například už různé namíchané směsi bylinek určené přímo na saláty, které vám usnadní práci. Avšak dávejte přednost těm, které neobsahují glutamát sodný či sůl. Sůl si radši odměřujte sami, pokud ji bude nutné přidat.

Osobní tip

Bazalka.

Panenský olivový olej

S ním žádný salát nezkazíte. Naopak. Zejména saláty, ve kterých budou rajčata, okurky, papriky…stačí pár kapek a uvidíte, jak je snadné „vykouzlit“ pestrý, chutný a zdravý salát. Jednoduchost nade vše.
Navíc vitaminy rozpustné v tucích budou vrnět blahem, jak se ve vašem těle dokáží vstřebat :-).

Bílý jogurt

Doporučuji jogurt značky Hollandia, který je hutnější než jakékoliv jiné jogurty, které během své výroby nezrají přímo v kelímcích. Avšak ochutit bílý jogurt tak, aby byl v salátu opravdu chutný a nekazil salát svoji štiplavou chutí je opravdu umění. A klaním poklonu všem, kteří to zvládají :-). Uvítám ráda vaše tipy v komentářích.

Pro srovnání

VýrobekHodnoty ve 100 ml potravinyporce pro představu
energetická hodnota (kJ)sacharidy (g)bílkoviny (g)tuky (g)
Majonéza original Hellmann´s280030,9751 lžíce = 15 ml = 420 kJ
Majonéza Light Hellmann´s160060,7411 lžíce = 15 ml = 240 kJ
YoFresh Hellmann´s1400211281 lžíce = 15 ml = 210 kJ
Jogurtový dressing Spak100610,802,320,901 lžíce = 15 ml = 151 kJ
Sojanéza Kalma1479***1 lžíce = 15 ml = 222 kJ
Tofunéza Sunfood6693,68,31250 g = 335 kJ
Lučina na salát – jogurtová s tvarohem5375,279půl sáčku = 50 g = 269 kJ
Bílý jogurt Hollandia2803,503,40450 g = 140 kJ

Obrázek: www.spak.cz

Štítky:

Komentáře

2 komentáře
  1. Nataly

    • 16. 1. 2009 v 20:18

    Velmi mi chutná zeleninový sálát (zeleninu dle chuti) a do toho cottage cheese. Někdy si tam přidám i na kosticky nakrájený tvrdý sýr.

  2. Nadik

    • 11. 12. 2008 v 18:14

    Doporučuji Lučinu na salát, je to vážně mňamka. Dávam si to i na studené těstoviny se zeleninou a je to luxus :)