Přečtěte si, jak můžete oživit svůj jídelníček tímto sýrem, jaké nové příchutě se vám nabízí a nechte se inspirovat, jak ho v kuchyni využít.
Určitě každý už ví, jak vypadá Cottage sýr, a troufám si tvrdit, že většina z vás ho i ochutnala. Především lidé, kteří dbají o svoji linii či sportovci, protože má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku. Přesto vzhled cottage sýru trošku objasním.
Jedná se o typ sýru, hrudkovité konzistence, nevýrazné chuti, který se prodává v plastových kelímcích. Je to proto, aby nevytekla uvolněná syrovátka či přidaná smetana. Už to je u tohoto sýru zajímavé, protože většinou, když se řekne slovo sýr, tak se nám vybaví tvrdý sýr typu eidam nebo sýr s „oky“. Cottage sýr je ale od těchto sýrů odlišuje postupem výroby.
Cottage cheese v překladu znamená tvaroh či tvarohový sýr. Na obalu většinou najdeme napsáno čerstvý sýr, kterým rozumíme obecně čerstvě vyrobený, nevyzrálý sýr, a který je určen k rychlé spotřebě.
Vyrábí se z odstředěného mléka přidáním speciálních mlékařských kultur. A v plastové vaničce pak nalezneme malá sýrová zrnka, která mírně plavou ve smetaně s jemnou mléčně nakyslou chutí.
Sortiment
Nyní můžeme v obchodech nalézt hned několik příchutí, od neochuzeného sýru po sýru s příchutěmi. Jako je cottage se zeleninou, pažitkou a nové netradiční příchutě se, kterými se v současnosti roztrhl pytel. Na trhu můžeme nalézt jahodovou příchuť nebo borůvkovou. A dále nesladké příchutě jako je cottage cheese s chilli kořením anebo s rajčaty a olivami, a nejnověji letní či maďarská zelenina.
Plastové kelímky s cottage sýrem můžeme koupit buď po 150 g a nebo po 180 g balení.
Pozitivní přínos na naše zdraví
Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoké množství bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a revitalizaci všech tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty), jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi. Mimo to obsahuje i vysoký obsah vápníku, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí, ale je důležitý pro svalovou kontrakci, krevní srážlivost a další nezbytné pochody v těle.
Myslím, že cottage sýr by měl do svého jídelníčku zařadit každý z nás, protože jeho vysoká nutriční hodnota na úkor nízké energetické hodnotě je jeho velkým přínosem ve snaze žít zdravě, cítit se zdravě a být zdravý. A tento sýr není jen zdravý, ale především chutný. Navíc jeho neocenitelnou vlastností je, že se z něj dá vykouzlit spousta dobrých jídel.
A tu je nějaká inspirace:
Využití v kuchyni
- můžeme si na něm pochutnat jen tak s celozrnným chlebem či pečivem
- podle chuti a fantazie čistý Cottage dochutíme např. cibulí, česnekem, celerem, křenem, paprikou, což je chutný základ jemné pomazánky
- Cottage bez příchuti nebo ochucený poslouží jako vynikající ingredience ve studené kuchyni na ozdobu mís, talířů a jednohubek
- na přípravu salátů
- posyp na těstoviny a brambory
- náhrada tvarohu do náplní a nádivek, do tvarohových koláčů a dortů
- natural příchuť se hodí i na sladko s medem, marmeládou
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:
- Energie: 471 kJ / 112 kcal
- Tuky: 5 g
- Bílkoviny: 13,5 g
- Sacharidy: 3,3 g
Cottage sýr splňuje požadavky bezlepkové diety.
Navíc bez chemické konzervace a stabilizátorů.
Zpracováno za pomocí: www.madeta.cz, www.meggle.cz
Pavla
Dobry den. Pracuji v mateřské škole jako kuchařka a jsem trochu omezena ve výběru potravin. Tavené sýry jako takové používat nemohu, tak používám termomizovane jako je Matylda apod. Myslíte, že bych obhájila sýr cottage u kontrol? Jedná se o deti věku 3-6 let. Děkuji za odpověď. Pavla
Levy
Já ho dlabu samotný i 2 kelímky denně, rodina jen kroutí hlavou