Dýně

Podzim s sebou přináší velkou spoustu zeleniny, avšak jinou, než na kterou jsme byli zvyklí v létě. Bohužel chuť rajčat či salátu už zkrátka není ta pravá. Mezi zvlášť oblíbenou patří dýně. Proč se jí nebát, co z ní vykouzlit mimo halloweenského bubáka, najdete uvnitř článku.

V obchodě, na trhu či zahradě se můžeme setkat s odlišnými druhy dýní, jako je např. dýně máslová, muškátová, olejová a dýně Hokaido, která je vůbec dnes asi nejznámější. Oproti jiným druhům má tu výhodu, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat, což zajisté oceníte, protože si ušetříte velký kus práce. Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se dále rozšířila do Ameriky. Obliba prudce vzrůstá i u nás v České republice, protože se více zajímáme o zdravý životní styl a zdravou výživu. Dýně Hokaido je výbornou alternativou nezdravých příloh (jako jsou třeba smažené hranolky) nebo slouží jako surovina do skvělých krémových polévek a omáček.

Vitaminová bomba

Dýně je skvělým mixem velkého množství vitaminů. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B a často deficitní vápník a železo, což ocení zejména ženy. Co se týče draslíku, dýně ho v sobě ukrývá skutečně velké množství. V jednom šálku najdeme dokonce větší množství, než je ve středně velkém banánu. Je tedy vhodnou potravinou pro sportovce, neboť draslík udržuje správné svalové funkce. Draslík funguje nejlépe společně se sodíkem, poměr draslíku k sodíku by měl být 2:1. Rovnováha mezi sodíkem a draslíkem pro nás má zásadní význam, hrají totiž důležitou roli v hodpodaření organismu s vodou. Jeden šálek uvařené dýně také pokryje více než dvojnásobně doporučenný denní příjem vitaminu A, který pozitivně působí na zrak a zlepšuje zdraví kůže. Dýně Hokaido rovněž dokáže předcházet revmatoidní artritidě a působí jako silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům.

Jakou vyzkoušet a co s nimi?

dyne clanek

V obchodech či na tržnicích nejčastěji narazíte na dýni muškátovou nebo dýni Hokaido. Oba typy jsou velice všestranné a hodí se pro přípravu oblíbených krémových polévek a sladkých i slaných receptů. Mají krásně nasládlou, oříškovovou chuť, která nám může připomínat pečené jedlé kaštany. Při koupi nehledíme tolik na velikost plodu, jako spíše na kvalitu. Větší dýně obvykle bývá těžší na zpracování, bývá tvrdší. Pokud koupíme menší a mladší dýni, odměnou nám bude mnohem jemnější struktura a lepší chuť. Vyzkoušení hodná je i podlouhlá špagetová dýně, která je dokonale věrná svému názvu – pokud ji tepelně upravíme, rozdělí se na vlákna podobná špagetám. Stačí ji přepůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna se dají velmi snadno vytahat vidličkou.

Dýně Hokaido je vděčnou surovinou, lze z ní přichystat sytou a výživnou krémovou polévku, zdravější variantu placiček nebo ji přidat do koláče, který tak získá jemný žlutavý nádech. Dále také perník, dýňový chléb, dětskou přesnídávku, dýňové čatní. Hitem je v současné době dýňový cheesecake. Skvělou variantou je také pečená dýně Hokaido, kterou lze přidat například do zeleninového salátu. Fantazii se rozhodně meze nekladou a pokud se nebojíme experimentovat, můžeme náš podzimní jídelníček obohatit o tuto skvělou surovinu.

Recept: Dýňová polévka s chilli a zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 1 kg máslové nebo muškátové dýně (oloupaná, bez semínek, nakrájená na kostky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • 2 cibule na tenká kolečka
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 2 chilli papričky, nasekané, bez semínek
  • 850 ml horkého zeleninového vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany + 4 lžíce navíc (lze použít light variantu 8% – např. Madeta)
  • sůl a pepř

Postup:

  • troubu předehřejeme na 200 °C
  • dýni na plechu zakápneme lžící oleje, pečeme 30 minut a v polovině obrátíme
  • v hrnci rozehřejeme zbývající olej a máslo, přidáme cibuli, česnek a ¾ chilli papriček a pod pokličkou dusíme do měkka
  • vsypeme opečenou dýni, přilijeme horký vývar a zakysanou smetanu
  • rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme a posypeme zbytkem papriček
  • podáváme se lžící smetany