Goji – Kustovnice

I když jsou bobule Goji v Evropě poměrně neznámé, národy napříč Asií znají její zdraví prospěšné účinky již tisíce let. Pojďte si přečíst, proč zařadit sušené plody Goji do svého jídelníčku. Stačí si jich pár denně přisypat do jogurtu.

Goji [godži] jsou malé červené bobule rostoucí na středně velkých keřích v Asii. Existují dvě hlavní odrůdy kustovnice, kustovnice čínská (Lycium chinensis), která roste převážně v Číně, a kustovnice himalajská (Lycium barbarum) rostoucí v různých regionech Asie, např. Tibetu nebo Mongolsku. I když jsou bobule Goji v Evropě poměrně neznámé, národy napříč Asií znají její zdraví prospěšné účinky již tisíce let.

goji

V místě původu se bobule konzumují převážně čerstvé a pro převoz na vzdálenější místa jsou šetrně usušeny. Po usušení mají světle červenou barvu a velikost asi jako sušené hrozinky. Pokud jsou uchovávány v suchém prostředí a nezvlhnou, zůstává jejich konzistence spíše křupavá. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem.

Goji obsahuje:

  • 19 aminokyselin, včetně všech 8 esenciálních
  • více než 15 % bílkovin
  • mnoho minerálních látek a stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium, což je protirakovinný stopový minerál), zralé plody obsahují asi 11 mg železa na 100 g.
  • kompletní spektrum antioxidačních karotenoidů – beta karoten, zeaxantin, lutein, lykopen, kryptoxantin, xantofyl
  • 500 krát více vitaminu C než pomeranče
  • B-komplex
  • vitamin E
  • betasitosterol – má protizánětlivý účinek, snižuje cholesterol a je používán k léčbě sexuální impotence a zvětšené prostaty
  • esenciální mastné kyseliny
  • cyperon – seskviterpén s příznivými účinky na srdce a krevní tlak
  • solavetivon – antifungicidní a antibakteriální látka
  • betain

Bobule Goji podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci se používají hlavně pro dodání energie a také k léčbě širokého spektra obtíží od kožních vyrážek, problémy se zrakem až po diabetes. Působí nejvíce na játra a ledviny. Goji se užívá při léčbě vysokého krevního tlaku, diabetu, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze. Goji zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií, je vhodná při nadměrném užívání alkoholu a může také omezit rozšiřování lupenky a dalších kožních onemocnění. V Tibetu je užívána zejména pro zvýšení sexuálního fluidum a ke zlepšení plodnosti. V Mongolsku ji používají matky v prvním trimestru k prevenci ranních nevolností.

Z výsledků studií jsou potvrzeny tyto účinky Goji:

  • protirakovinné účinky
  • podpora imunity
  • ochrana před předčasným stárnutím (Stimulace růstového hormonu (hGH))
  • antioxidační vlastnosti (Goji je bohatá na antioxidanty, obsahuje flavonoidy, zeaxantin)
  • antidiabetické účinky (V tradiční čínské medicíně je Goji používána při diabetu mellitus a jeho komplikacích. Studie na zvířatech potvrdily, že Goji snižuje hladinu krevního cukru. Podobně, také antioxidační vlastnosti působí v prevenci diabetických komplikací.)
  • ochrana neuronů (Výsledky studií naznačují, že Goji by mohla sloužit jako potenciální ochranný faktor zabraňující odumírání neuronů u Alzheimerovy choroby.)
  • ochrana DNA (dle studií Goji chrání před poškozením DNA a urychluje tvorbu DNA)
  • ochrana jater
  • pomáhá při vyčerpanosti
  • snížení vysokého krevního tlaku
  • zlepšení paměti
  • úleva od bolesti hlavy

Některé účinky Goji byly potvrzeny u lidí, některé však dosud jenom na zvířatech. Při konzumaci Goji pro léčbu určitých potížích bychom měli mít na mysli, že ne všechny reklamou deklarované účinky jsou skutečně potvrzené.

Energetická hodnota Goji je asi 357 kcal/100 g (= 1500 kJ na 100 g).

Konzumace Goji:

Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace Goji je 10 až 20 g, někteří výrobci uvádí i 30 g na den.

Goji v sušené podobě se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtu, polévkových vývarů, rýže, salátů, koláčů i zákusků. Skvělé je také přidávat Goji do ovocných koktejlů a šejků.

goji šťáva

Čínskou specialitou je příprava čaje z listů a plodů Goji. Podobně jako šípkový čaj: 2-3 čajové lžičky plodů smíchat s 3/4l vody, povařit 3 minuty a scedit, vzniklý čaj lze přisladit např. medem. Vyluhované části lze poté samostatně zkonzumovat.

Další možností jsou potravinové doplňky ve formě sirupu a tablet.

 

Zdroje:

  • BRUNO Gene, Goji & Noni, A Review of Two Traditional Medicinal Juices, Huntington College of Health Sciences, 2009
  • MARCHUK Margaret, Goji Berry – Ancient Herb, New Discovery, New Life Journal, 2005

Komentáře

5 komentářů
  1. Aneta

    • 12. 7. 2016 v 13:02

    Dobry den,
    chtela bych vedet, zda nedelam neco spatne. Uzivam kustovnici a nas kocour ji vzdy rano po me zebra. Dala jsem mu vzdycky jen jeden suseny plod,celkem asi 4x. Myslim si, ze je to instinkt, nemohl se s ni nikde setkat a presto se po ni vrha.
    Dekuji za odpoved

    Aneta

  2. Iveta

    • 6. 2. 2016 v 16:17

    Můžu dát goji pejskovi a kolik?dekuji

  3. Kamila Hradcová

    • 25. 10. 2015 v 13:29

    Dobrý den,

    prosím o informaci ,můžou tuto GOJI i zvířátka?

    Děkuji moc

    Přeji hezký den

    S pozdravem
    Kamila Hradcová

  4. Eva Janouchová

    • 3. 10. 2015 v 21:49

    Zdravím, měla bych dotaz. Mohou Goji koncentrát zvířata/ psi, kočky atd…/ a v jakém množství? Děkuji

  5. Slávka

    • 28. 3. 2011 v 19:22

    Děkuji za obsažné informace. Četla jsem také, že nejlepší formou konzumace je šťáva kvůli snadné vstřebatelnosti – http://www.kustovnice-goji.cz/stava-z-goji/