Hoaxy – nepravdy nejen o potravinách

Přišel Vám právě email s novou šokující informací? Ještě předtím, než se o něj podělíte se svými známými si přečtěte článek o tom, že věci mohou být jinak, než jste se před chvílí dozvěděli.

Už vám někdy váš známý poslal emailem zprávu o škodlivosti konzumace margarínů nebo Pangasia, radioaktivních houbách, recyklovaném mléce nebo nebezpečném moderním jogurtu? A věřili jste jí? Pokud ano, tak jste naletěli tzv. hoaxu. Hoax (anglicky čteno “houks”, popřípadě hezky česky jednoduše “hoax”) je poplašná zpráva, která se v moderní době šíří zejména prostřednictvím elektronické komunikace, například emailem a nebo na sociální síti Facebook. Většinou jde o nečekanou, často až šokující informaci, opírající se o neexistující výzkumy, nebo informace ze zákulisí. Neznalý příjemce však díky přesvědčivému tónu zprávy neváhá a rozešle ji všem svým známým a kamarádům,  aby je také varoval. A tak se informace pomalu dostává do širokého povědomí a může to dojít až tak daleko, že se na vás kamarádka v obchodě šklebí, jak si můžete kupovat toho jedovatého pangase.

Jak ale takový hoax rozeznat? Zpráva přijde od někoho ke komu máme důvěru a v dnešní uspěchané době člověk prostě není schopen ověřit všechny informace, které se na něj ze všech stran valí. V případě hoaxu už za vás naštěstí tu nejtěžší práci odvedli jiní. Díky rozšířenosti fenoménu vznikají po celém světě servery věnující se ověřování těchto informací a výsledky pak zveřejňují spolu se stanovisky odborníků, popřípadě dotčených osob. U nás jde zejmána o server www.hoax.cz, který obsahuje ucelený přehled většiny hoaxů, které se na našem území vyskytly.

Dočtete se zde, že moderní jogurty nejsou škodlivé, krabicová mléka se nerecyklují a rozhodně to nepoznáte z číselné řady vytištěné na krabici, že houby rostoucí na uzení ČR nejsou po katastrofě v Japonsku více radioaktivní, že cholesterolová lež není lež nebo že margaríny vyráběné v současnosti nejsou jedem pro tělo, a také mnoho dalších faktů nejen z oblasti výživy a potravin.

Přestože se může zdát, že vlastně o nic nejde, mohou šířením těchto informací vzniknout velké škody. Pošramocení pověsti společnosti, výrobku, případně nějaké osoby je může přivézt do svízelné ekonomické situace. A my, kteří uvěříme, můžeme být zase ochuzeni o věci, které nám nejenže neškodí, ale naopak jako v případě “moderního jogurtu” prospívají.

Bohužel jak už to tak bývá, nic není černobílé, a tak i některé hoaxy mohou být založeny na pravdě, popřípadě se rozcházet se současným stavem poznání našeho světa a výkladem odborníků a po letech se ukáže, že tyto informace byly pravdivé. Zde ovšem nezbývá, než použít svůj vlastní zdravý rozum a až na základě něj si vybrat čemu věřit.

Článek doplnil Ing. Tomáš Škarecký.