Jak se vhodně stravovat na horách

Nadchází čas jarních prázdnin, kdy se většina z nás vydává na zimní dovolenou, a to převážně na hory. Přinášíme vám pár rad, na co je třeba si dát pozor, pokud nechcete, aby se metabolismus zpomalil, ale naopak „spaloval“ na plné obrátky. Aneb sport je třeba podpořit vhodnou a pravidelnou stravou.

Nadchází čas jarních prázdnin, kdy se většina z nás vydává na zimní dovolenou, a to převážně na hory. Někdo má to štěstí, že se po dovolené vrátí o pár kilo lehčí, nebo alespoň jeho váha zůstane nezměněná. Tito šťastlivci nemívají zpomalený metabolismus, a i kdyby o dovolené něco přibrali, většinou se to po návratu k normálnímu režimu doma zase vrátí na původní hodnotu (tak jako například po Vánocích). Mnozí (zejména ženy, kterým záleží na hmotnosti a nebo se již déle trápí se svou váhou), však mají právě z dovolených velké obavy, protože po návratu zjistí, že zase nějaké kilečko navíc přibylo, a že nebude tak lehké se ho zbavit.

Proč tomu tak je?

Na zimní dovolené většinou přibírají ti, kteří mají zpomalený metabolismus způsobený nevyváženou stravou nebo tzv. „chroničtí dietaři“. Tělo je zvyklé, že dostává méně živin nebo energie než potřebuje a tak, když už dostane něco navíc, uloží si to na horší časy do zásoby. S tímto jevem se setkáváme u převážné většiny klientů. Vynechávájí svačinky, nebo večeře, nebo jí tak malé porce, které jim nestačí na pokrytí základních potřeb organismu. A teď si představte, že máte takto nastavený metabolismus – vše, co dostane si schová (většinou se lidem zdá, že přibírají, i když se jen na jídlo podávají) – a na horách jedete do hotelu, kde máte plnou penzi nebo přinejmenším polopenzi. Tělo tudíž dostane mnohem více energie i živin než obvykle, a protože je zvyklé a bojí se, že pak zase nic nedostane, všechno si to uschová.

Co můžu na dovolené ovlivnit?

Co neovlivníte je velikosti porcí, obsah tuků, a také energetickou vydatnost servírovaných jídel. Naopak můžete dodržovat správný režim, tedy 5 jídel denně po 2,5 – 3,5 h, což znamená zařadit svačinky. Dovolenou by jste si měli ale především užít. Tedy nestresovat s počítáním gramů, kilojoulů, ale zkoušet nové pokrmy a jídlo si vychutnat. Neměli byste se samozřejmě přecpávat, ale abyste nakonec nechávali celou porci na talíři téměř netknutou také nechceme.

Rozhodně je však třeba odolat většímu množství alkoholu, který má každý větší tendence omlouvat, protože je přece zima. Důležité je hlídat si přiměřenou denní dávku, a nedodávat tak tělu další prázdný zdroj energie. Čaj také zahřeje.

Proč svačinky?

Důležité je, aby vaše tělo přes den nehladovělo, a také abyste měli dostatek síly na provozování vašeho oblíbeného sportu. Ve většině případů se podává polopenze, což znamená, že se ráno najíte, pak přes den téměř nic (nebo prázdná energie) a večer přichází hlavní chod. Organismus pak přes den hladoví, a může si ukládat tuky do zásoby. Nejdůležitější tedy je, jak již bylo zmíněno výše, zaměřit se na svačinky, které se velmi často na sjezdovkách vynechávají a nebo nejsou příliš vhodné (např. čokolády, tatranky, hranolky, klobásy, alkohol, káva, horké slazené nápoje atd.) a jsou nutričně chudé.

Zkuste se nenechat zlákat svými přáteli, kteří třeba zrovna nesvačí a vydrží celý den bez jídla, či naopak se oddávají typickým horských pochutinám. Aneb myslete sami na sebe.

Co na svačinky?

Tady vám nebudeme radit, abyste si na sjezdovku vzali náš oblíbený tvaroh nebo jogurtové mléko, to by se asi moc nehodilo. Vhodným kompromisem nutriční vyváženosti a jednoduchosti konzumace jsou např. proteinové tyčinky, o kterých již byla řeč v jednom z předchozích článků. Vejdou se do každé kapsy, jsou trvanlivé a chutné „rychlovky“ a nutričně mnohem vyváženější než např. müsli tyčinky nebo jiné druhy sušenek a oplatků.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dalším dobrým tipem je mít po ruce sušené maso, které dodá dostatek bílkovin a žádný tuk.

Ti, co si chystají svačinky rádi a rádi je vozí při sobě, doporučíme pečivo se šunkou (nejvyšší kvality), sýrem (30% či 20% t.v.s.) či tofu a kusem zeleniny. Pokud máte snídani formou švédského stolu, tak je to ideální, jelikož si můžete svačinky nachystat hned u snídaně.

Rady pro všechny:

Dovolená je především časem odpočinku, kdybyste měli dostatečně relaxovat, užívat si a zkoušet nové věci, tedy i ochutnávat nové potraviny a nové pokrmy.

Shrnutí doporučení pro ty, co chtějí o dovolené přibrat co nejméně:

  • Jíst 5 krát denně, nejlépe po 2,5-3,5h.
  • Snídaně je základ – pokud máte snídani formou švédských stolů, vyberte si tak, aby měla vhodné složení, neb snídaně je základem dne. Je třeba aby, obsahovala komplexní sacharid (celozrnné pečivo, ovesné vločky, knäckerbröty, müsli), kvalitní bílkovinu (šunku, sýr, vejce, tvarohovou pomazánku, jogurt, ochucený tvaroh, tofu), a také nezapomeňte na ovoce nebo zeleninu, abyste také dodali vitamíny a minerální látky a vlákninu.
  • Svačinka bude většinou na svahu – pokud jste si nenachystali něco u snídaně (malý kousek pečiva se sýrem či šunkou, jsou potom nejlepším kompromisem proteinové tyčinky, které můžete doplnit např. jablkem, pokud se vám vejde do kapsy nebo batůžku. Tyčinky si ovšem budete muset nabalit už doma.
  • Oběd může být teplý nebo studený, dle toho, jaké máte možnosti. Pokud můžete, snažte se vybírat opět tak, aby byl živinově vyvážený. Tedy, aby obsahoval komplexní sacharid – brambory, rýže, těstoviny, tortilla, celozrnné pečivo. Dále bílkovinu – plátek libového masa na přírodno, šunka, sýr, vejce a doplnit o zeleninový salát, pokud je to možné.
  • Odpolední svačinka by se také neměla vynechat, dát si např. opět proteinovou tyčinku – střídejte příchuti, ovoce, nebo malý kus pečiva se šunkou či sýrem. U svačinek je důležité hlavně to, abyste doplnili energii mezi hlavními jídly, protože tělo potřebuje získávat energii postupně (obzvláště při vyšším výdeji energie při lyžování), a ne jen 3 krát nebo dokonce 2 krát denně.
  • Večeře – tu většinou nikdo nevynechá. Většinou jsou u lyžařského zájezdu polopenze, a tak bývá večere nejvydatnější. Tam si asi moc vybírat nebudete moci, takže myslete spíš na množství. Avšak není třeba vynechávat komplexní sacharidy. Takže běžné jídlo, avšak dezertu zkuste odolat.

Rada pro ty, co mají trvalý problém s váhou, ale ještě to nezačali důsledně řešit:

Jistě by bylo úžasné začít s nějakou super úspěšnou dietou právě na zimní dovolené, kdy se také věnujete zárověň sportovním aktivitám. Předtím, než se k něčemu takovému odhodláte, zvažte, zda je vhodné držení velmi striktních diet právě na horách, kde by člověk neměl být vyčerpaný, ale naopak pln síly, aby mu to na sjezdovce šlo a nezpůsobil sobě nebo někomu jinému žádné zranění. Pokud jedete do oblasti nebo hotelu, kde nabízejí dietnější jídla, dopřejte si je. Může to být pro vás ten správný start. Nikdy byste však neměli mít pocit hladu. A také abyste neměli pocit, že ostatní si užívají a vy nemůžete. Proto spíše doporučujeme začít s vyváženým stravováním šitým přímo na míru až po návratu z dovolené a nestresovat se, že na horách se vhodný způsob stravování dodržuje o mnoho hůře.

A na závěr to nejdůležitější:

Dovolenou si hlavně užijte!

Na většinu zásad je velmi vhodné myslet na jakékoliv dovolené, obzvláště u polopenzí, kdy hladovění přes den nebývá vůbec výjimkou.

Komentáře

2 komentáře
  1. Marty

    • 6. 2. 2012 v 0:57

    Na snídani ovesné vločky s bílým jogurtem, medem a banánem, k tomu volská oka, na oběd gulaschsuppe s chlebem, zpátky na chatě kopu sójového masa s nudlema. Nojo, ale co udělám zítra?

    • 4. 2. 2012 v 12:14

    Já se naštěstí takto stravuji skoro celý rok až na pár výímek. Nicméně i přesto jsem s sebou nespokojen a snad toto léto s emi konečně poštěstí vyrýsovat tíměř dokonalou postavu (strava+intenzívní fitness tréning+4x týdně běh)