Jedlé kaštany

Také vás upoutala nezaměnitelná vůně pečených kaštanů při předvánoční procházce mezi stánky na vánočních trzích? Tato pochoutka je spojená zejména s vánočním časem. V některých zemích se z ní připravuje spousta specialit. V tomto článku si napíšeme něco o historii, složení a možnostech použití této pochoutky v kuchyni.

Kaštanovník setý (Castanea sativa), často nazývaný kaštanovník jedlý, je opadavý listnatý strom spadající do čeledi bukovité. Tento strom dorůstá až 30 m a dožívá se i 500 let. Patří mezi nejstarší lidmi pěstované dřeviny, jeho pěstování sahá až do doby 2000 let př.n.l..Plody kaštanovníku se dělí podle velikosti na kaštany 5-12 g a na maróny až 20 g. Plody dozrávají v září až v říjnu a ihned se sbírají. Kaštanovník se pěstuje zejména v Maďarsku, Španělsku, Francii a Itálii. Na Balkáně a Korsice tvoří souvislé porosty. K nám se rozšířil již v 5. století n.l..Ostrůvkovitě se vyskytuje zejména na Děčínsku, Chrudimsku, Havlíčkobrodsku a Luhačovicku. Na vánočních trzích se u nás poprvé jedlé kaštany objevily po rozšíření habsburské monarchie o část dnešní Itálie, kdy je prodávali samotní Italové pod názvem Marroni arrostiti (pečené kaštany). Od devatenáctého století se začaly zakládat sady kaštanovníku i u nás.

Jedlé kaštany obsahují asi 50 % vody, na 100 g obsahují kaštany 40 g sacharidů, tuků 3 g  (nejméně ze všech skořápkových plodů) a 3 g bílkovin. Jejich energetická hodnota je 754 kJ na 100 g. Dále také obsahují: nenasycné mastné kyseliny- kyseliny olejovou, linolovou, α-linolenovou, rozpustnou vlákninu, vápník, hořčík, draslík, selen a také vitaminy B, C a E. Jejich chuť je jemná a nasládlá, připomíná oříšky. Kaštany bývají často napadeny plísněmi, které mohou způsobit až černé zbarvení jádra. Při nákupu bychom měli bedlivě sledovat jakost a případně prodejce požádat o rozkrojení. Je proto nutné je velmi rychle spotřebovat. Po čase kaštany vyschnou a stanou se tak nepoživatelnými.

Mohou se upravovat na různé způsoby jako například: kaštany pečené, vařené, kaštanová mouka, kaštanová kaše podávaná ke zvěřině, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, pyré (na přípravu dortů a moučníků), kaštany kandované. Ve Francii a Itálii se vyrábí z kaštanů alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo. V Americe se zase přidává do kaštanové nádivky krocana na den díkůvzdání. Pokud si chcete kaštany doma upéct v troubě, nesmíte zapomenout slupku nakrojit do křížku, aby vám v troubě neexplodovaly. Pečeme 15-20 minut na 180-210 °C.

Pokud vás tento článek nalákal a chcete si vyzkoušet i jiné speciality než klasické pečené kaštany na vánočních trzích, můžete si udělat výlet do snad největší kaštanky (sad kaštanovníku) u nás v Nasavrkách u Chrudimi, kde bývají každoročně podzimní slavnosti jedlých kaštanů. Zde můžete rozhodně ochutnat spoustu specialit připravených z jedlých kaštanů.

 

Zdroje: