Jídlem na podzimní deprese

Štítky:

Mnohé studie potvrdily, že existují potraviny, které, pokud jsou konzumovány v dostatečných množstvích a pravidelně, mohou přispívat k zlepšení nálady. Využijte tyto poznatky ve svůj prospěch!

Babí léto a nádherné barvy časného podzimu nás opouští, do Vánoc je daleko a zůstáváme obklopeni šedí listopadových dní. Možná v těchto časech také vymýšlíte způsoby, jak se vyhnout chmurné náladě, která může přerůst až do tzv. sezónní deprese. Bojovat se dá různými způsoby, včetně zařazení správných „antidepresivních“ potravin do jídelníčku.

Jak na to?

Konzumujte potraviny obsahující aminokyselinu tryptofan, jsou to především:

– krocan, krůtí maso
– mléčné výrobky (sýr cottage)
– losos, humr
– banány, ananas
– fazolky mungo, chřest
– slunečnicová a jiná semínka
– ořechy

Trik je v tom, že z aminokyseliny tryptofanu se v těle tvoří látka zvaná serotonin. Tento takzvaný „hormon štěstí“ je zodpovědný za zlepšení vaší nálady a chuti do života. Je třeba dodat, že aby vše fungovalo tak, jak má, musíte současně přijímat dostatek kvalitních sacharidů. Ty jsou obsaženy zejména v obilovinách, rýži, celozrnném pečivu a těstovinách. Velkou chybou by tedy bylo zaměňovat je s jednoduchými sacharidy (cukry), jejichž vydatným zdrojem jsou sladkosti a přeslazené nápoje. Ty vám naopak z dlouhodobého hlediska nedodají ani dobrou náladu, ani potřebné živiny.

Dále se zaměřte na tyto živiny:

Naše nálada velmi souvisí s celkovým nutričním stavem organismu. Pokud vám chybí určité vitaminy a minerální látky, nebo stravou nepřijímáte dostatečné množství energie, dříve nebo později se to odrazí na našem psychickém rozpoložení. Mnoho vědeckých studií zaměřených na léčbu deprese dokázalo, že určité živiny mají význam v léčbě deprese.
Jsou jimi:

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Najdete je především v tuku mořských ryb a ořeších, proto nepodceňujte jejich konzumaci. Nedostatek ryb ve stravě je český fenomén, vyvarujte se této chyby.

Komplex vitaminů B

Vitaminy skupiny B přispívají ke správnému fungování přenašečů nervových vzruchů (jako je výše zmíněný serotonin) v mozku. Jejich deficit je spojován se zvýšeným výskytem deprese.

Hořčík (Magnézium)

Nedostatek této minerální látky ve stravě přispívá k rozvoji depresivních nálad. Proto zařaďte do svého jídelníčku ořechy, luštěniny a zeleninu, ve kterých se nachází.

Třezalka tečkovaná

Tato bylinka našla své uplatnění v lidovém léčitelství a skutečně zmírňuje zejména sezónní deprese a sklíčenost způsobené změnami počasí a nedostatkem sluníčka. Pokud máte rádi bylinkové čaje, zkuste si koupit čaj s příměsí této bylinky.
Upozornění: pokud ale trpíte silnější formou deprese a užíváte antidepresiva, s třezalkou je nekombinujte.

Na závěr uvádím pro inspiraci příklad „antidepresivního“ jídelníčku:

Orientační jídelníček je určen pro dospělého zdravého člověka. Jde o lepší představu, jak aplikovat do jídelníčku potraviny, které nám „zvednou náladu.“ :-)

Snídaně: dva plátky sedmizrnného chleba se sýrem cottage a pažitkou, rajče
Přesnídávka: banán
Oběd: fazolová (či jiná luštěninová) polévka, zapečený krůtí plátek se sýrem a chřestem, celozrnná rýže
Svačina: sypané müsli s ořechy a semínky (například musli light and crispy firmy Emco) s polotučným mlékem, ananas
Večeře: celozrnná bagetka s lučinou a plátky uzeného lososa, zeleninový salát (dle vlastní fantazie, např.ledový salát, rajčata, papriky, olivy, bylinky, lžička olivového oleje…)
2. večeře: bílý jogurt

Štítky:

Komentáře

1 komentář
  1. Marta

    • 18. 11. 2008 v 19:07

    dobrý článek, člověk se dozví dost zajímavých věcí, na které by nepřišel:)…díky.