Kaki

Štítky:

Čtvrté pokračování průvodce tropických plodů přináší povídání o ne příliš obvyklém, ale velmi chutném druhu ovoce. Ačkoliv už i kaki si buduje svoji pevnou pozici na českém trhu.

Dalším tropickým plodem, se kterým vás chci blíže seznámit je Kaki (známé také pod názvy Churma nebo Tomel). Tento plod nepatří zrovna mezi nejznámější, ale na našem trhu si už buduje svoje pozice a určitě si získal a stále získává více a více příznivců. Jedním z nich jsem i já, protože jak kaki si mé chuťové buňky získalo. A pro ty, co jim tajemství tohoto plodu zůstalo ještě utajeno, je tento článek. Ale jako vždy i pro všechny ty, co by se o něm chtěli dozvědět nějaké zajímavosti.

Kaki – Churma – Tomel

Než začnu psát o tomto tropickém plodu, musím říct, že u mě kaki vyhrálo ze všech „neobvyklých“ tropických plodů na plné čáře. Možná proto, že v sobě kloubí ty nejlepší chutě, které nám jiné ovoce nabízí. Zcela chápu, proč patří v Japonsku k jednomu z nejvyhledávanějšího ovoce na trhu.

Původ

Všechny tyto tři názvy označují jediné tropické ovoce, které pochází z Koreje. Odtud se rozšířilo po všech asijských zemích. Dále se pěstuje také na Balkáně a v jižních státech USA. Tomelů dokonce existuje na 200 odrůd.

churma
Kaki roste na stromě s velmi tvrdým dřevem, které připomíná eben, dokonce se z něho vyrábí nábytek nebo hudební nástroje a i jiné předměty. Kaki je lesklý zářivě oranžový plod, který bývá srovnáván s tvarem rajčete. Je typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Jeho velikost se pohybuje okolo 5 – 8 cm.

Chuť

Kaki má oranžovou dužinu jako jeho slupka, kterou ovšem nekonzumujeme. Konzistence a chuť se dá přirovnat k meruňce nebo broskvi (spíše k oběma). Do chuti se vtírá možná ještě i mrkev a dýně. Ale chutě jsou dány hodně stupněm zralosti. Aby vám totiž kaki chutnalo, musí být zralé, jinak je dužina trpká. Plody se sklízejí ještě tvrdé, aby vydržely transport. A tyto nezralé plody jsou pořádně svíravě trpké. Může se vám tedy stát, že si koupíte ovoce, které musíte nechat doma ještě dozrát. Při zmáčknutí plodu prstem by mělo být kaki mírně měkké.

Výživové aspekty

Energetická hodnota 100 g kaki je okolo 293 kJ (=70 kcal). Jelikož je to sladké ovoce, obsahuje poměrně dost sacharidů. Tyto sacharidy patří ale do skupiny jednoduchých sacharidů, takže jejich úkolem je poskytnout rychlý zdroj energie a optimismus. Obsahuje také větší množství vlákniny a pro tělo nezbytné látky jako jsou vitaminy či minerální látky.

Zmíním vitamin C, který je důležitý pro posílení imunitního systému a v prevenci proti infekcím, dále draslík, který pomáhá při odstraňování nervozity, únavy, svalových potíží. Dále např. vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.

Kuchyňské zpracování

Kaki doporučuji jíst určitě čerstvé, protože jinak by se mohla ztratit jeho výborná chuť, a to by byla škoda. Nejlepší je si ho oloupat a nakrájet jako jablko a nebo rozříznout na polovinu a lžičkou vydlabávat jako kiwi. I když třeba v Číně a jiných asijských zemí se kaki suší třeba jako fíky.

Štítky:

Komentáře

16 komentářů
  1. p

    • 20. 11. 2020 v 20:49

    tak dlouho než se neposereš

  2. p

    • 20. 11. 2020 v 20:48

    tak dlouha než se neposereš

    • 27. 11. 2019 v 23:09

    Mohu se prosím zeptat jak často se doporučuje konzumovat tohle ovoce Kaki ? Děkuji za odpověď .

  3. Lucie

    • 13. 12. 2018 v 23:13

    Já jsem si kaki také hodně oblíbila, a jim ho se slupkou. Malému slupku loupu

  4. Marie Košťálová

    • 3. 1. 2016 v 13:00

    Kaki jím už několik let ,velmi mi chutná.Když je příznivá cena v Kauflandu,kupuji si jich třeba deset najednou. Při tom snědeném množství se mi 2x stalo,že jsem uvnitř plodu našla vždy 2 pecky.Jsou tmavě hnědé,ploché,oválné,asi 2 cm dlouhé. Všude se píše,že kaki pecky nemá. Jsou to tedy velká semena?A lze je použít na rozmnožování?Napište prosím!Marie

  5. Adamová Adéla

    • 12. 11. 2015 v 16:21

    taky mne to ovoce zaujalo, prodávaji ho teď za sníženou cenu. Take mi v obchodě další kupujíci řekli, že se to jí se slupkou, ale tady se dočítám, že slupka se nejí. Tak bych ráda se dozvěděla jak se to má jíst se slupkou nebo bez slupky. I s tou slupkou mi to chutnalo. Prosím o odborný názor.

«12