Kapr – symbol českých vánoc

Ve znamení Vánoc přinášíme informace o kaprovi, kterému se blíží jeho den „D“ , jelikož většina si bez něj nedokáže představit štědrovečerní večeři. Jak je to u Vás, převládá tradice, či dáváte přednost jiným pokrmům?

Mnozí s z nás si štědrý večer bez ryby nedokáží představit, a je pro nich jedním z dominantních symbolů českých vánoc. Pokud ale zapátráme, z historického hlediska není tato tradice velmi dlouhá jak u nás tak ani ve většině jiných křesťanských zemích. U nás se ryba začala při štědrovečerní večeři objevovat až v průběhu 19. století. Do té doby patřily mezi tradiční vánoční pokrmy hrachová nebo houbová polévka, černý kuba nebo vařená čočka.

V dnešní době je typickou rybou podávanou v tento den kapr upravený nejčastěji smažením, ale také pečením nebo vařením v páře. Ti, kterým kapr nechutná, si dnes mohou vybrat z pestré nabídky jiných druhů ryb, dle chutí a preferencí (např. z hlediska tučnosti, možnosti úpravy, jednoduchosti vykostění).

Kapr (Cyprinus carpio) je sladkovodní ryba, která se v naší zemi chová od 11. století. Může vás překvapit, že kapr pochází z jihoevropských řek. Původně se tedy jedná rybu říční, ale pro svou velkou adaptaci nyní může žít i v rybnících. Existuje několik druhů kaprů –  divoký kapr v přírodě, který je relativně štíhlý, v chovech pak šupináč, lysec a kapr hladký. Kapři obvykle dorůstají do hmotnosti 1-3 kg. Pokud jej necháme zestárnout může dorůst až do hmotnosti 30 kg.

Nevýhodou kapra je složitá stavba kostry, a proto bývá méně oblíben hlavně u lidí, kteří se kostí bojí. Typický výlov kaprů je na podzim před vánoci.

Doporučení při koupi a skladování ryb:

Jelikož jsou ryby a rybí maso velice náchylné ke zkažení, je důležité dodržovat neporušený chladící řetězec. To znamená, nenechávat rybu dlouho ve vyšších teplotách, než ve kterých mají být skladovány.

Nejkvalitnější jsou samozřejmě čerstvé ryby, které se uchovávají na ledu nebo jsou chlazené. Ryby může koupit i zmrazené, ale pak je třeba dbát na pomalé rozmrazování, aby se voda mohla vázat na bílkoviny.

Pokud chcete koupit sladkovodní rybu, která se dá u nás zakoupit v čerstvém stavu, měli byste ji pořídit buď ve specializovaných prodejnách nebo přímo v sádkách. Předvánoční pouliční prodej kaprů, případné přechovávání v chlorované vodě v koupelně pro radost dětí, je týrání umírajících ryb a i zhoršování jakosti masa. Nešťastným zvykem je pouštění vánočních kaprů zpět do vody. Způsobí se tím více škody než užitku. Poškozený a zaplísněný kapr už zachráněn nebude a navíc může ve vodě nakazit další zdravé ryby.

Zejména vánoční kapři se kupují živí z obavy, aby nebyli leklí. Domácí ošetření však nebývá správné, proto je vhodnější kupovat kapra již zabitého a zpracovaného. Vánoční prodej v kádích na ulicích přetrvává spíše z tradičních důvodů, než že by se jednalo o ideální zpracování.

A co vy? Jakou rybu či pokrm volíte na štědrovečerní večeři?

 

Zdroje:

  • J. Dostálová, Potravinářské zbožíznalství, 2014

http://www.chytej.cz/clanky/1443/ryba-symbol-vecneho-zivota/

http://www.mrk.cz/r/atlasy/atlas_ryb/maloostni/kaproviti/kapr_obecny/