Karob

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je výborná alternativa kakau či čokoládě, jelikož karobový prášek je sladký, přitom nezpůsobuje alergie, nechová se jako stimulant a je bezlepkový. Hodí se pak např. na dochucení ovesné kaše, tvarohu, ale také do zdravějších dezertů či domácích zmrzlin.

Karobový prášek se získává mletím lusků dřeviny Ceratonia Silica (Rohovník obecný) rostoucí ve středomořské oblasti a jihozápadní Asii. Hlavními producenty jsou Španělsko, Itálie, Portugalsko, Maroko, Řecko, Egypt a Turecko. Karob je známý také pod jménem svatojánský chléb nebo rohovník. Jeho kvalit si byli velmi dobře vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil naprosto běžnou součást jídelníčku. Slouží jako alternativa kakaa a čokolády nebo se přidává do mouk jiných plodin.

Složení

Karob je přírodní zdroj aminokyselin (alanin, prolin a valin), minerálních látek (vápník, draslík, hořčík, sodík fosfor a železo), vitaminů (A, B a D) a vlákniny. Obsahuje velké množství tzv. kondenzovaných taninů, které mají výrazné antioxidační vlastnosti, takže pomáhají vychytávat volné radikály v těle. Obsahuje také velké množství přírodních cukrů, takže je přirozeně sladký a pokrmy s ním není nutné tolik doslazovat.

Oproti kakau neobsahuje žádné stimulační látky (v kakau se vyskytuje kofein a teobromin) a alergeny, proto je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. Není v něm obsažen téměř žádný tuk, proto má tedy nižší kalorickou hodnotu. Vůně je velice specifická a často je přirovnávána k vůni po datlích. Vůni kakaa a čokolády tedy nahradit nedokáže.

Vliv na zdraví

Karob má příznivý vliv na naše trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho použití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Čokoláda z karobu tedy představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhradu mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která je bohatým zdrojem živin i pro nealergiky. Karobu se využívá i ve farmacii, protože působí proti průjmu, dále usnadňuje vykašlávání a pomáhá zbavovat se hlenu. Neobsahuje lepek, takže je vhodný pro osoby, které trpí celiakií.

Využití v kuchyni

V kuchyni má karob pestré využití. Lze jím nahradit kakao, čokoládu a v některých případech dokonce i kávu. K dostání bývá ve zdravých výživách nebo nyní i v supermarketech (např. Tesco). Nejčastěji ho můžeme koupit ve formě prášku, různých sladkých pochoutek (čokolády, polevy, obalované oříšky a sušené ovoce v karobu). Můžeme jím nahradit kakao ve všech kakaových nebo čokoládových receptech v poměru 1:1. Výsledkem jsou pak velmi chutné dezerty, zmrzliny, smoothie nebo jiné nápoje. Karob perfektně osvěží vaše oblíbené recepty!

Existuje i “karobela”- alternativa k tolik oblíbené Nutelle z oříšků a čokolády. Je ale potřeba si hlídat množství výrobků s karobem, protože tyto sladkosti mohou být zdrojem stále i velkého množství jednoduchých sacharidů (cukr, glukózovo-fruktózové sirupy) a také nekvalitních tuků (palmový, kokosový tuk, ztužené tuky).