Listerióza

Listerióza je bakteriální onemocnění nebezpečné zvláště pro těhotné ženy. Informace v jakých potravinách můžeme jejího původce Listerii monocytogenes najít a jak se onemocnění bránit naleznete v článku.

Jednou za čas se zpravodajstvím přeženou informace o výskytu listeriózy. Co vlastně listeriózu způsobuje a jak se jí bránit? Je opravdu tak nebezpečná, jak se o ní mluví?

Listeriózu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, která se přirozeně vyskytuje v zevním prostředí – v půdě a vodě. Zvířata jsou nosiči bakterie, onemocnění se však u nich zjevně neprojevuje.

Bakterie se prostřednictvím zvířecích produktů – zejména masa a mléka – dostává do potravního řetězce.

Pasterizace a var bakterii ničí, ale zůstává přítomna v těch živočišných produktech, které neprošly dostatečnou tepelnou úpravou. Onemocnění, které bakterie způsobuje se nazývá listerióza.

Listerióza postihuje především těhotné ženy (s 20x vyšší pravděpodobností než ostatní populaci), novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zatímco u těhotných žen listerióza obvykle proběhne jako lehké onemocnění, u novorozenců takto nemocných žen může dojít k postižení nervového systému, bakterie se může dostat také do krve. Těhotenství končí předčasným porodem nakaženého novorozence, v časné fázi těhotenství potratem, jsou známy i případy, kdy došlo k porodu mrtvého plodu. Zdraví dospělí a děti onemocní listeriózou jen vzácně a forma onemocnění je velmi mírná.

Pravidla, která by měly dodržovat osoby v potenciálním riziku onemocnění – zejména těhotné ženy:

  • nekonzumovat potraviny, které neprošly náležitou tepelnou úpravou
  • ovoce a zeleninu vždy pečlivě umýt
  • tepelně upravené pokrmy uchovávat zvlášť od syrových potravin
  • důsledně dodržovat základní hygienické návyky při přípravě jídel (mytí rukou, mytí kuchyňského náčiní, jedno prkénko vyčleněné výhradně na syrové maso atd.)

Potraviny s vyšším rizikem přenosu listeriózy:

  • nepasterizované mléko
  • syrové maso
  • měkké zrající sýry
  • některé lahůdkové saláty (typu pochoutkový, hermelínový apod.)

Při dodržování těchto pravidel a vyhýbání se rizikovým potravinám snížíte riziko onemocnění listeriózou na minimum.

 

Zdroje:

  • Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně, Listerióza, dostupné na World Wide Web: http://www.khsbrno.cz/
  • Wikipedia, Listeria monocytogenes, dostupné na World Wide Web: http://cs.wikipedia.org/wiki/Listeria_monocytogenes