Lívanečky aneb jak snídat zdravě, chutně a sladce

Přinášíme vám 7 receptů, po kterých se vám budou sbíhat sliny. A pak, že zdravá jídla nemohou být chutná. Přesvědčíme vás o opaku.

Kdo by neměl rád lívance. Určitě si vzpomínáte na ty, které dělala babička nebo maminka. Slaďoučké, syté, na oleji smažené lívance s tvarohem a marmeládou. Je tu ale mezi námi určitě hodně lidí, kteří se rozhodli zhubnout nebo se jen snaží jíst o něco zdravěji. Věřte nebo ne, ale i vy si pro sebe a svou rodinu můžete připravit zdravější velmi chutnou verzi lívanečků se všemi vitamíny a živinami, které ráno tělo potřebuje – a hned bude ráno příjemnější.

Kakaové lívanečky s kokosem a banánem

1.

Ingredience na 1-2 porce:

  • 40 g celozrnné žitné mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody/prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 polévková lžíce mletého kokosu
  • 1 kávová lžička Holandského kakaa
  • 1 kávová lžička třtinového cukru
  • 1/2 banánu
  • 1/4 vaničky tvarohu
  • 1 kávovou lžičku medu/sirupu
  • 1 čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády

Postup:

  • všechny ingredience prvního odstavce spolu smícháme (vzniklé těsto by mělo být polotekuté, rozhodně ne tekuté jako na palačinky)
  • na nepřilnavé pánvi usmažíme malé lívanečky
  • mezitím si tvaroh smícháme se sirupem nebo medem nasekáme čokoládu
  • hotové lívanečky jemně potřeme sladkým tvarohem, ozdobíme kolečky banánu a posypeme nasekanou čokoládou

 

Ricottové lívance s čerstvými jahodami provoněné vanilkou

2a

 Ingredience na 1 porci:

  • 20 g celozrnné žitné mouky
  • 70 g syrovátkového sýru Ricotta Italat
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 1 lusk vanilky
  • 100 ml polotučného mléka
  • špetka soli

Postup:

  • mouku, Ricottu, žloutek, mléko a cukr smícháme dohromady, dále přidáme vanilku – lusk podélně nakrojíme tak, aby se nám otevřel – špičkou nože z něho seškrábneme drobná semínka a přidáme k těstu
  • vaječný bílek si dáme stranou a vyšleháme z něho sníh, který posléze opatrně přimícháme do těsta
  • teflonovou pánev si rozehřejeme (ale ne moc prudce) a lžící lijeme těsto
  • po zhruba 30-45 sekundách otočíte a pečeme z druhé strany
  • lívance můžeme jíst jen tak s čerstvými jahodami nebo si vytvořit tvarohový krém – jahody pokrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, přilijeme trochu vody, přidáme lžičku vanilkového cukru, lusk vanilky a necháme pár minutek podusit
  • až budou jahody rozvařené, tak vanilkový lusk vyjmeme a přimícháme tvaroh
  • nakonec lívance potřeme vzniklým krémem a přidáme čerstvé jahody nebo je vrstvíme na sebe, přičemž každý lehce promažeme a na vrch přidáme čerstvé jahody

Stracciatella lívance s banánem

3.

Ingredience na 1 porci:

  • 1 vrchovatá polévková lžíce celozrnné žitné mouky
  • 1 polévkové lžíce pohankových vloček
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 čajová lžička kypřící prášku
  • špetka soli
  • špetka skořice

Postup:

  • vše pečlivě rozmícháme ručním šlehačem, vzniknout by nám mělo tekutější těsto (ale ne tak tekuté jako palačinkové)
  • na suchou rozehřátou teflonovou pánev lijeme malou sběračkou těsto a na mírném plamenu smažíme
  • až se budou na lívanci tvořit bubliny, tak obrátíme

Náplň:

  • 1 PL tvarohu
  • 1 PL bílého jogurtu
  • 1 KL medu
  • 1/2 banánu
  • čtvereček hořké čokolády

Postup:

  • banán vidličkou rozmačkáme a smícháme s tvarohem a jogurtem
  • čokoládu nasekáme na kousíčky a spolu s medem přidáme do základu
  •  pak už jen lívance promažeme připravenou náplní, ozdobíme banánem, kousky čokolády, klidně i kokosem a plátky mandlí

Lehké lívanečky z ricotty s mandarinkou

4.

Ingredience na 1 porci:

  • 20 g celozrnné žitné mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 70 g Ricotty
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 1 čajová lžička kypřící prášku
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 1 mandarinka
  • 3 lžíce bílého jogurtu

 

Postup:

  • mouku, Ricottu, žloutek, mléko a cukr smícháme dohromady
  • vaječný bílek si dáme stranou a vyšleháme z něho sníh, který opatrně přimícháme do těsta
  • teflonovou pánev si rozehřejeme a lžící lijeme těsto
  • po cca 30-45 sekundách otočíte a pečeme z druhé strany
  • každý hotový lívaneček potřeme bílým jogurtem, přidáme kolečko mandarinky (nerozebíráme na měsíčky) a jemně poprášíme skořicí

Ovesné perníkové lívance s třešňovým džemem

5.

Ingredience na 1 porci:

  • 40 g ovesných vloček
  • ½ hrnečku podmáslí
  • 1 bílek
  • 1 kávová lžička perníkového koření
  • 1 kávová lžička Holandského kakaa
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ vaničky tvarohu
  • 2 lžičky džemu

Postup:

  • ovesné vločky rozmixujeme na prášek, přidáme podmáslí, bílek, koření, kakao, ½ lžičku medu, prášek do pečiva, špetku soli a vytvoříme tak méně tekuté těsto
  • smažíme na suché teflonové pánvi z obou stran
  • hotové lívanečky promažeme tvarohem a třešňovým džemem (nebo jiným oblíbeným kvalitním) a ještě pokapeme trošku medem

Bezlepkové hruškovo-jablečné s dýňovými semínky

6.

Ingredience na 1 porci:

  • 30 g pohankové mouky
  • 1 střední jablko
  • 1 menší máslová hruška
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička perníkového koření
  • 1 skořice
  • 1 lžička medu
  • 5 g dýňových semínek
  • 10 g rozinek
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce tvarohu

Postup:

  • půl jablka a půl hrušky si oloupeme a nahrubo nastrouháme
  • k nastrouhanému ovoci přidáme mouku, vejce, koření, prášek do pečiva, a tak nám vznikne tužší těsto
  • to klademe na suchou vyhřátou nepřilnavou pánev a smažíme z každé strany do zlatova
  • poté lívance protřeme tvarohem, proložíme kousky nakrájeného jablka a hrušky, posypeme semínky, rozinkami a poprášíme skořicí

Ovesné lívance přelité horkým ananasem

7.

Ingredience na 1 porci:

  • 2 polévkové lžíce rozemletých ovesných vloček
  • 1 polévkou lžíci celozrnné žitné mouky
  • 100 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 1 vajíčko
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

  • vše dohromady rozmícháme metličkou, těsto by mělo být polotekuté
  • malou sběračku lijeme těsto na vyhřátou suchou teflonovou pánev
  •  jakmile se na lívanci objeví první bublinky, tak opatrně obrátíme a pečeme z druhé strany

 Náplň:

  • cca 100 g ananasu si nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce, posypeme skořicí, přilijeme kapku vody a pod pokličkou necháme polorozvařit
  • půlku rozvařeného ananasu smícháme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou a lívance touto náplní namažeme
  • zbylou polovinu vařeného ananasu použijeme na vrch