Přinášíme vám 7 receptů, po kterých se vám budou sbíhat sliny. A pak, že zdravá jídla nemohou být chutná. Přesvědčíme vás o opaku.
Kdo by neměl rád lívance. Určitě si vzpomínáte na ty, které dělala babička nebo maminka. Slaďoučké, syté, na oleji smažené lívance s tvarohem a marmeládou. Je tu ale mezi námi určitě hodně lidí, kteří se rozhodli zhubnout nebo se jen snaží jíst o něco zdravěji. Věřte nebo ne, ale i vy si pro sebe a svou rodinu můžete připravit zdravější velmi chutnou verzi lívanečků se všemi vitamíny a živinami, které ráno tělo potřebuje – a hned bude ráno příjemnější.
Kakaové lívanečky s kokosem a banánem
Ingredience na 1-2 porce:
- 40 g celozrnné žitné mouky
- 100 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody/prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 polévková lžíce mletého kokosu
- 1 kávová lžička Holandského kakaa
- 1 kávová lžička třtinového cukru
- 1/2 banánu
- 1/4 vaničky tvarohu
- 1 kávovou lžičku medu/sirupu
- 1 čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády
Postup:
- všechny ingredience prvního odstavce spolu smícháme (vzniklé těsto by mělo být polotekuté, rozhodně ne tekuté jako na palačinky)
- na nepřilnavé pánvi usmažíme malé lívanečky
- mezitím si tvaroh smícháme se sirupem nebo medem nasekáme čokoládu
- hotové lívanečky jemně potřeme sladkým tvarohem, ozdobíme kolečky banánu a posypeme nasekanou čokoládou
Ricottové lívance s čerstvými jahodami provoněné vanilkou
Ingredience na 1 porci:
- 20 g celozrnné žitné mouky
- 70 g syrovátkového sýru Ricotta Italat
- 1 vejce
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 1 lusk vanilky
- 100 ml polotučného mléka
- špetka soli
Postup:
- mouku, Ricottu, žloutek, mléko a cukr smícháme dohromady, dále přidáme vanilku – lusk podélně nakrojíme tak, aby se nám otevřel – špičkou nože z něho seškrábneme drobná semínka a přidáme k těstu
- vaječný bílek si dáme stranou a vyšleháme z něho sníh, který posléze opatrně přimícháme do těsta
- teflonovou pánev si rozehřejeme (ale ne moc prudce) a lžící lijeme těsto
- po zhruba 30-45 sekundách otočíte a pečeme z druhé strany
- lívance můžeme jíst jen tak s čerstvými jahodami nebo si vytvořit tvarohový krém – jahody pokrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, přilijeme trochu vody, přidáme lžičku vanilkového cukru, lusk vanilky a necháme pár minutek podusit
- až budou jahody rozvařené, tak vanilkový lusk vyjmeme a přimícháme tvaroh
- nakonec lívance potřeme vzniklým krémem a přidáme čerstvé jahody nebo je vrstvíme na sebe, přičemž každý lehce promažeme a na vrch přidáme čerstvé jahody
Stracciatella lívance s banánem
Ingredience na 1 porci:
- 1 vrchovatá polévková lžíce celozrnné žitné mouky
- 1 polévkové lžíce pohankových vloček
- 1 vejce
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 čajová lžička kypřící prášku
- špetka soli
- špetka skořice
Postup:
- vše pečlivě rozmícháme ručním šlehačem, vzniknout by nám mělo tekutější těsto (ale ne tak tekuté jako palačinkové)
- na suchou rozehřátou teflonovou pánev lijeme malou sběračkou těsto a na mírném plamenu smažíme
- až se budou na lívanci tvořit bubliny, tak obrátíme
Náplň:
- 1 PL tvarohu
- 1 PL bílého jogurtu
- 1 KL medu
- 1/2 banánu
- čtvereček hořké čokolády
Postup:
- banán vidličkou rozmačkáme a smícháme s tvarohem a jogurtem
- čokoládu nasekáme na kousíčky a spolu s medem přidáme do základu
- pak už jen lívance promažeme připravenou náplní, ozdobíme banánem, kousky čokolády, klidně i kokosem a plátky mandlí
Lehké lívanečky z ricotty s mandarinkou
Ingredience na 1 porci:
- 20 g celozrnné žitné mouky
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 70 g Ricotty
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 1 čajová lžička kypřící prášku
- špetka soli
- špetka skořice
- 1 mandarinka
- 3 lžíce bílého jogurtu
Postup:
- mouku, Ricottu, žloutek, mléko a cukr smícháme dohromady
- vaječný bílek si dáme stranou a vyšleháme z něho sníh, který opatrně přimícháme do těsta
- teflonovou pánev si rozehřejeme a lžící lijeme těsto
- po cca 30-45 sekundách otočíte a pečeme z druhé strany
- každý hotový lívaneček potřeme bílým jogurtem, přidáme kolečko mandarinky (nerozebíráme na měsíčky) a jemně poprášíme skořicí
Ovesné perníkové lívance s třešňovým džemem
Ingredience na 1 porci:
- 40 g ovesných vloček
- ½ hrnečku podmáslí
- 1 bílek
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 1 kávová lžička Holandského kakaa
- 1 lžíce medu
- špetka soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ vaničky tvarohu
- 2 lžičky džemu
Postup:
- ovesné vločky rozmixujeme na prášek, přidáme podmáslí, bílek, koření, kakao, ½ lžičku medu, prášek do pečiva, špetku soli a vytvoříme tak méně tekuté těsto
- smažíme na suché teflonové pánvi z obou stran
- hotové lívanečky promažeme tvarohem a třešňovým džemem (nebo jiným oblíbeným kvalitním) a ještě pokapeme trošku medem
Bezlepkové hruškovo-jablečné s dýňovými semínky
Ingredience na 1 porci:
- 30 g pohankové mouky
- 1 střední jablko
- 1 menší máslová hruška
- 1 vejce
- 1 kávová lžička perníkového koření
- 1 skořice
- 1 lžička medu
- 5 g dýňových semínek
- 10 g rozinek
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce tvarohu
Postup:
- půl jablka a půl hrušky si oloupeme a nahrubo nastrouháme
- k nastrouhanému ovoci přidáme mouku, vejce, koření, prášek do pečiva, a tak nám vznikne tužší těsto
- to klademe na suchou vyhřátou nepřilnavou pánev a smažíme z každé strany do zlatova
- poté lívance protřeme tvarohem, proložíme kousky nakrájeného jablka a hrušky, posypeme semínky, rozinkami a poprášíme skořicí
Ovesné lívance přelité horkým ananasem
Ingredience na 1 porci:
- 2 polévkové lžíce rozemletých ovesných vloček
- 1 polévkou lžíci celozrnné žitné mouky
- 100 ml mléka
- 50 ml vody
- 1 vajíčko
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- 1 kávová lžička kypřícího prášku
- 1 kávová lžička mleté skořice
- špetka soli
Postup:
- vše dohromady rozmícháme metličkou, těsto by mělo být polotekuté
- malou sběračku lijeme těsto na vyhřátou suchou teflonovou pánev
- jakmile se na lívanci objeví první bublinky, tak opatrně obrátíme a pečeme z druhé strany
Náplň:
- cca 100 g ananasu si nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce, posypeme skořicí, přilijeme kapku vody a pod pokličkou necháme polorozvařit
- půlku rozvařeného ananasu smícháme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou a lívance touto náplní namažeme
- zbylou polovinu vařeného ananasu použijeme na vrch